Raketa zasiahla ihrisko na Golanských výšinách, hlásia desať mŕtvych

Futbalové ihrisko v Golanských výšinách po raketovom útoku.
Futbalové ihrisko v Golanských výšinách po raketovom útoku. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. júl 2024 o 00:20

Útok prišiel v čase eskalácie paľby medzi Izraelom a ozbrojenými skupinami v Libanone.

JERUZALEM. Najmenej desať ľudí vrátane detí zahynulo v sobotu pri raketovom útoku na futbalové ihrisko na Izraelom okupovaných Golanských výšinách, informovali izraelské médiá. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

Útok prišiel v čase eskalácie paľby medzi Izraelom a ozbrojenými skupinami v Libanone.

Izraelská záchranná služba predtým uviedla, že deväť osôb bolo vážne zranených raketou vypálenou z Libanonu, ktorá zasiahla futbalové ihrisko v drúzskom malom meste Madždal Šams. Zdravotník opísal veľkú deštrukciu a požiar na mieste udalosti.

Útok na futbalové ihrisko nasledoval po izraelskom útoku na Libanon, pri ktorom v sobotu zomreli štyria militanti.

Bojovníci, ktorí zahynuli pri izraelskom útoku na dedinu Kfarkila v južnej časti Libanonu, boli členmi rôznych ozbrojených skupín, pričom najmenej jeden z nich patril k radikálnemu hnutiu Hizballáh.

Izraelská armáda uviedla, že jej lietadlá sa zamerali na vojenskú stavbu patriacu Hizballáhu po tom, ako identifikovala bunku militantov, ktorá vnikla do budovy.

Hizballáh sa následne prihlásil k najmenej štyrom útokom vrátane úderov ruskými raketami Kaťuša, ktoré boli odvetou za útoky v Kfarkile.

Vysoký mediálny predstaviteľ Hizballáhu Muhammad Afíf však zodpovednosť za útok na Madždal Šams poprel.

Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael sa od októbra minulého roka, keď útok militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael vyvolal v Pásme Gazy odvetnú vojnu, navzájom ostreľujú. Ide o najhoršiu eskaláciu napätia od roku 2006.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Raketa zasiahla ihrisko na Golanských výšinách, hlásia desať mŕtvych