Švajčiarsko
Švajčiarsko
EURO 2024
29.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
2 - 0
1:0
Taliansko
Taliansko

Chce dokázať, čo naposledy. Švajčiarsko si na obhajcu titulu z Talianska verí

Remo Freuler.
Remo Freuler. (Autor: TASR/AP)
TASR|29. jún 2024 o 00:00

Na poslednom EURO vyradili v osemfinále Francúzsko.

BERLÍN. Súbojom obhajcu titulu Talianska so Švajčiarskom odštartuje v sobotu osemfinálová fáza EURO 2024 v Nemecku.

Oba tímy obsadili vo svojich základných skupinách zhodne druhé miesto, keď si pripísali po jednom víťazstve.

Zápas sa začne na Olympijskom štadióne v Berlíne o 18.00 h, jeho víťaz sa vo štvrťfinále stretne s úspešnejším z dvojice Anglicko - Slovensko.

Taliani sa na druhú priečku v tzv. "skupine smrti" vyšvihli vďaka gólu striedajúceho Mattiu Zaccagniho na 1:1 v 98. minúte záverečného stretnutia s Chorvátskom a svojho súpera tak poslali predčasne domov.

Švajčiarsko - Taliansko

Osemfinále

Sobota 29. júna, 18.00 h

/Olympijský štadión, Berlín/

Rozhodca: Szymon Marciniak (Poľ.)

Zverenci Luciana Spallettiho predtým zdolali Albánsko 2:1 a prehrali so Španielskom 0:1. Herne nenadchli a aj podľa slov Zaccagniho budú na postup ďalej potrebovať zlepšený výkon:

"Videli sme už Švajčiarov na veľa videozáznamoch, majú kompaktný tím, hrajú jeden za druhého a ak ich chceme zdolať, budeme musieť odohrať skvelý zápas."

Na predchádzajúcich ME sa oba tímy stretli v základnej skupine a Taliani vtedy jasne dominovali 3:0. V následnej kvalifikácii MS sa medzi nimi zrodili dve remízy, keď Jorginho nepremenil pokutový kop v oboch súbojoch.

Švajčiari aj preto vtedy na svetový šampionát postúpili z prvej priečky skupiny, kým Taliani šokujúco stroskotali v baráži na Macedóncoch.

"Nedokončený biznis," napísal v tejto súvislosti pred súbojom s Helvétmi taliansky denník Tuttosport. "Squadra Azzurra" má však so sobotným súperom dlhodobo pozitívnu bilanciu, naposledy s ním prehrala pred 31 rokmi a so 61 vzájomných duelov má so Švajčiarmi plusovú bilanciu 29-24-8.

V zostave Talianov bude po dvoch žltých kartách v skupine s istotou absentovať obranca Riccardo Calafiori, v základe by ho mal nahradiť Gianluca Mancini. Ten pre uefa.com povedal:

"Videli sme Švajčiarsko proti Nemecku, je to veľmi fyzický a veľmi rýchly tím. Bude to kvalitný zápas a my sa pokúsime dostať zo seba to najlepšie. Súper má vhodný mix mladých aj skúsenejších hráčov, to isté však môžeme povedať o nás."

Švajčiari prišli o prvenstvo v A-skupine až v nadstavenom čase posledného zápasu proti domácemu Nemecku, keď inkasovali vyrovnávajúci gól na 1:1. Predtým zdolali Maďarsko 3:1 a remizovali so Škótskom 1:1.

"Postup sme si vybojovali úplne zaslúžene a teraz prichádza rozhodujúca fáza šampionátu. V sobotu však potrebujeme ešte niečo viac ako v troch stretnutiach v skupine, musíme podať náš najlepší výkon za uplynulé roky," tvrdí švajčiarsky stredopoliar Remo Freuler.

Až šesť hráčov z kádra Švajčiarska pôsobilo v uplynulej sezóne v talianskej Serie A. V Bologni hrá dokonca až trio z nich, okrem Freulera aj Dan Ndoye a Michel Aebischer, v milánskom Interi chytá brankár Yann Sommer.

"Taliansko má skvelú ligu, ktorú mám naozaj rád, je veľmi strategická a taktická. Bude to pre nás veľká výzva hrať proti nim. Nemôžeme povedať, že sme favorit, keďže proti nám stojí Taliansko, ale ani sa nemusíme súpera obávať.

Nám zatiaľ veci fungujú a remíza proti Nemecku nám dodala ešte viac sebadôvery. Sme pripravení a nevieme sa dočkať," vyhlásil Murat Yakin, tréner Švajčiarska.

Predpokladané zostavy

Švajčiarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Stergiou, Xhaka, Freuler, Aebischer - Ndoye, Vargas - Embolo

Taliansko: Donnarumma - Darmian, Mancini, Bastoni - Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Pellegrini, Dimarco - Chiesa, Scamacca

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Chce dokázať, čo naposledy. Švajčiarsko si na obhajcu titulu z Talianska verí