Máme málo mladých hráčov i rozhodcov. Havrilla odkrýva aj ďalšie témy

Richard Havrilla.
Richard Havrilla. (Autor: archív R.H.)
Daniel Dedina|5. aug 2022 o 11:00

Víťazi niektorých súťaži dlhodobo nepostupujú, hovorí predseda VsFZ.

Nový súťažný ročník 2022/23 je v regionálnom futbale ovplyvnený reorganizáciou, ku ktorej došlo po skončení vlaňajšej sezóny.

O situácii v územne najväčšom futbalovom regióne hovorí RICHARD HAVRILLA, ktorý šéfuje futbalu na východe Slovenska od roku 2010. V pozícii predsedu Východoslovenského futbalového zväzu pôsobí už štvrté funkčné obdobie.

Čo očakávate od ročníka 2022/2023?

Majstrovstvá regiónu - IV. liga budú mať po reorganizácii úplne iné zloženie ako najvyššia regionálna súťaž v predchádzajúcej sezóne, preto si nedovolím byť prognostikom. Veľa ukáže prvých päť-šesť kôl.

V ostatných súťažiach VsFZ takisto došlo k zmenám, tie však neboli také početné. Do najnižších súťaží nám pribudli viaceré kluby, ktoré vlani nevyhrali svoje súťaže. Zaradené do nich boli ako družstvá doplňujúce stanovený počet účastníkov.

Aké pozitíva by mala priniesť reorganizácia?

Z pohľadu VsFZ nevidím žiadne mimoriadne pozitíva. Z pohľadu celoslovenského futbalu sme reorganizáciou vytvorili pre tretiu najvyššiu súťaž predpoklad na zvýšenie úrovne jednotlivých stretnutí. Našich desať klubov si bude merať sily so šiestimi súpermi zo stredného Slovenska. Otázne je, ako sa bude v priebehu nasledujúcich sezón vyvíjať pomer východoslovenských a stredoslovenských tímov.

Tento model tu už bol od roku 1993 niekoľkokrát a pohľad do historických tabuliek ukazuje, že počet účastníkov z východu bol vždy viac než desať. K zvýšeniu kvality určite príde, otvoriť by sa mali nové možnosti hráčskeho rastu pre mladých futbalistov.

Ak by som mal hovoriť o negatívach, dôjde k zníženiu úrovne najvyššej regionálnej súťaže, ktorou budú Majstrovstvá regiónu - IV. liga. Ďalším negatívom je, že sme museli dopĺňať do šiestej ligy kluby, ktoré neboli na postupovej priečke.

Udiali sa vo vašom regióne v posledných dvoch rokoch vážne zmeny ako dôsledok pandémie?

K zániku alebo fúzii klubov podľa mojich informácii neprišlo. Mrzí ma, že Krompachy sa odhlásili aj zo šiestej ligy. Dlhodobo sledujeme situáciu, že jednotlivé kluby majú oveľa viac starších hráčov. Máme všeobecne málo mladých hráčov. Na východe mali výpadok vo fungovaní akadémie v Košiciach a Prešove, ktoré vychovávali veľa hráčov aj pre amatérsky futbal. Našťastie, v obidvoch kluboch nastala zmena.

U rozhodcov je situácia obdobná ako u hráčov. Nedostatok je najväčším problémom pri zvyšovaní kvality rozhodovania. V niektorých oblastných futbalových zväzoch zrátajú počet rozhodcov na dvoch rukách. Kto je trochu lepší a má ambície, ide do ´regiónu´. Dôležitým faktom je aj to, že desať mladých, perspektívnych rozhodcov a asistentov postúpilo do celoštátnych súťaží.

Aké budú najväčšie výzvy v nasledujúcom ročníku pre Východoslovenský futbalový zväz?

Potrebujeme sa spolu rozprávať o vízii, kam chceme dostať regionálny futbal. Musíme reagovať na zmeny. Problémom minulých rokov boli peniaze. Tých nie je veľa, ale ani málo. Oveľa väčším problémom sú hráči. Vo väčšine klubov nie je problém s počtom hráčov v žiackych kategóriách, ale veľký úbytok nastáva pri prechode do dorastu. Tu sa ´stráca´ najviac hráčov.

Dlhodobo nepostupujú víťazi z niektorých oblastných futbalových zväzov, čo vytvára nerovnováhu v šiestej lige. Podobná situácia je aj v V. lige Juh, kde víťaz podtatranskej skupiny odmieta postup do vyššej súťaže. Ak by to tak nebolo, situácia z hľadiska cestovania by bola úplne iná.

Hlavnými sponzormi klubov sú samosprávy. Uvidíme, aké zmeny prídu po októbrových voľbách a ako sa samosprávy vyrovnajú so skokovým nárastom cien energií a iných tovarov.

Čo si želáte pred novou sezónou?

To, čo stále. Hladký priebeh súťaží bez covidových prerušení, žiadne neprístojnosti, inzultácie a iné prejavy nešportového správania. V predchádzajúcich rokoch došlo v tomto smere k zlepšeniu a budem rád, ak tento trend bude pokračovať. Prajem si tiež dostatočný počet hráčov, aby nedochádzalo k neodohraniu stretnutia pre ich nedostatok.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Máme málo mladých hráčov i rozhodcov. Havrilla odkrýva aj ďalšie témy