Portugalsko
Portugalsko
EURO 2024
18.06.2024, Skupina F
2 - 1
0:0
Česko
Česko

Česi chcú hrať na EURO atraktívny futbal. Tréner Portugalska obdivuje ich štýl

Českí futbalisti sa tešia z gólu.
Českí futbalisti sa tešia z gólu. (Autor: REUTERS)
TASR|18. jún 2024 o 00:00

Druhý duel skupiny F sa odohrá v Lipsku.

LIPSKO. Futbalisti Portugalska a Česka majú pred sebou štvrté vzájomné stretnutie na EURO 2024 od roku 1996.

Favorit na víťazstvo a jeden z ašpirantov na celkový triumf je tím z Pyrenejského polostrova, v ktorého drese nastúpi aj hviezdny Cristiano Ronaldo. Súboj F-skupiny, ktorý uzavrie úvodné kolo základnej časti, je na programe v utorok o 21.00 h.

Portugalsko - Česko

Utorok 18. júna, 21.00 h

F-skupina, 1. kolo

Rozhodca: Marco Guida (Tal.)

Red Bull Arena, Lipsko

Majstri Európy z roku 2016 zdolali Česko na kontinentálnom šampionáte dvakrát, Česi sa z víťazstva radovali v prvom vzájomnom súboji v roku 1996. Naposledy sa proti sebe postavili pred dvoma rokmi v Lige národov UEFA, Portugalčania vtedy zvíťazili 2:0 a 4:0.

V neprospech Česka hrá aj fakt, že Ronaldovi sa proti nemu na ME darí. V skupinovej fáze v roku 2008 strelil jeden z gólov pri výhre 3:1 a v roku 2012 rozhodol o štvrťfinálovom víťazstve 1:0.

Útočník saudskoarabského Al-Nassr je navyše historicky najlepší strelec reprezentačných tímov, v portugalskom drese zaznamenal 130 gólov. Na ME sa predstaví rekordný šiestykrát a z Nemecka si chce so svojimi spoluhráčmi odniesť trofej Henriho Delaunaya.

"Verím, že táto generácia si zaslúži odniesť triumf zo súťaže tohto rozsahu. Som rád, že sú to moje šieste ME a budem sa snažiť užiť si to tým najlepším možným spôsobom, teda hrať dobre, postarať sa o to, aby mohol tím vyhrať a dám do toho všetko," citovala Ronalda agentúra AFP.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo (Autor: TASR/AP)

Zaujímavosťou je, že práve český útočník Patrick Schick konkuroval portugalskej hviezde v boji o Zlatú kopačku na ME v roku 2020. Obaja vsietili na turnaji päť gólov, v prospech Portugalčana napokon bola asistencia navyše.

Čechov, ktorí pred štyrmi rokmi prehrali v osemfinále s Holandskom (0:2), ocenil aj tréner portugalského tímu Roberto Martinez: "Už niekoľko rokov obdivujem štýl Česka. Je to mužstvo, ktoré riskuje, radi hrajú situácie jeden na jedného po celom ihrisku, majú útočnú mentalitu a sú veľmi dobrý tím," uviedol pre oficiálnu stránku UEFA.

Okrem Schicka z majstrovského Bayeru Leverkusen sa bude Česko spoliehať na kapitána tímu Tomáša Součeka (West Ham United). Ohľadom jeho štartu v úvodnom dueli panovali obavy, no defenzívny stredopoliar je už fit a v nedeľu sa pripojil k tímovému tréningu.

Tréner Ivan Hašek sľúbil, že jeho zverenci sa pokúsia predviesť fanúšikom atraktívny futbal: "Portugalčania sú jasní favoriti na celkové víťazstvo, zatiaľ čo my sme outsideri a budeme sa musieť prebojovať cez skupinu.

Každý zápas je 50 na 50, nesmieme sa príliš báť. Musíme byť aktívni, dostávať sa do hry a nielen sa prizerať a brániť." Súpermi Portugalska a Česka v F-skupine sú aj Turecko a Gruzínsko.

Predpokladané zostavy

Portugalsko: Diogo Costa - Cancelo, Pepe, Ruben Dias, Mendes - Palhinha, Vitinha, Fernandes - Leao, Ronaldo, Bernardo Silva

Česko: Staněk - Holeš, Hranáč, Krejčí - Coufal, Souček, Provod, Barák, David Jurásek - Kuchta, Schick

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Cristiano Ronaldo pred zápasom proti Česku na EURO 2024.
18.06.2024
Pepe sa stal najstarším hráčom v histórii ME, rekord zaknihoval aj RonaldoPortugalskí futbalisti čelia v úvodnom zápase šampionátu Česku.
18.06.2024
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Česi chcú hrať na EURO atraktívny futbal. Tréner Portugalska obdivuje ich štýl