Fraška v portugalskej lige. Benfica viedla 7:0, súper to zabalil

Hráči Benfiky Lisabon v zápase Ligy majstrov (ilustračné foto).
Hráči Benfiky Lisabon v zápase Ligy majstrov (ilustračné foto). (Autor: TASR/AP)
Sportnet|28. nov 2021 o 00:10

Domáci tím je zdecimovaný ochorením covid-19.

LISABON. K nezvyčajnej situácii došlo v zápase 12. kola najvyššej portugalskej súťaže medzi Belenenses a Benficou Lisabon.

Ešte hodinu pred zápasom nebolo jasné, v akých zostavách oba tímy nastúpia. Viacero hráčov domáceho mužstva, trénera Filipe Cândido aj ďalších členov realizačného tímu vyradilo zo zápasu ochorenie covid-19. 

Pozitívny test mal aj legionár z Juhoafrickej republiky Thibang Cafú Phete, ktorý sa nedávno vrátil z reprezentačného zrazu.

Podľa portálu Observador to podnietilo špekulácie, že epidémia v tíme môže mať pôvod v novom variante omikron. 

Mužstvo Belenenses SAD napokon nastúpilo s deviatimi hráčmi, z nich boli však dvaja brankári a jeden z nich, João Monteiro, hral ako pravý obranca.

Na lavičke tímu nebol ani žiadny tréner. Aby smoly nebolo dosť, domáci si strelili už po 24 sekundách vlastný gól. Do prestávky inkasovali ešte ďalších šesť.

Na druhý polčas nastúpilo v drese Belenenses SAD už len sedem hráčov. Domáci rozohrali v stredovom kruhu, João Monteiro odkopol loptu mimo ihriska, zvalil sa na trávnik a naznačil, že nie je schopný ďalej pokračovať.

Keďže domácich zostalo už len šesť, rozhodca za stavu 0:7 zápas ukončil.

„Pôsobím vo futbale 48 rokov a nikdy som nevidel takých udatných hráčov ako títo, ktorí boli nútení hrať. To, že sme tu dnes hrali, bola hanba nás všetkých, s výnimkou tých deviatich, ktorí sa objavili na ihrisku," povedal pre Observador prezident klubu B-SAD Rui Pedro Soares. 

Podľa portálu ešte ráno tvrdil, že nepožiadal o odloženie zápasu, ale popoludní zmenil názor, keďže PCR testy potvrdili množstvo pozitívnych prípadov. Nepochodil.

Vedenie portugalskej ligy argumentovalo pravidlom, že ak má klub k dispozícii aspoň osem zdravých hráčov, musí hrať. 

Po zápase prehovoril aj prezident 37-násobného portugalského majstra a bývalý úspešný reprezentant Rui Costa.

"Vôbec nás neteší, že sme nastúpili na zápas za takýchto okolností. Všetci by sme sa mali hanbiť za to, čo sa stalo.

Benfica však za túto temnú stránku nie je zodpovedná. Jednoducho len plnila rovnaké predpisy, ktoré prinútili tím Belenenses SAD nastúpiť."

Benfica je na čele portugalskej ligy pred FC Porto (má zápas k dobru, pozn.), tím Belenenses je na 16. mieste z osemnástich účastníkov. 

Tabuľka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Fraška v portugalskej lige. Benfica viedla 7:0, súper to zabalil