Rossiho dom vykradli počas jeho pohrebu. Rakvu niesli spoluhráči z reprezentácie

Marco Tardelli, Antonio Cabrini, Giampiero Marini a Alessandro Altobelli nesú rakvu svojho bývalého spoluhráča Paola Rossiho.
Marco Tardelli, Antonio Cabrini, Giampiero Marini a Alessandro Altobelli nesú rakvu svojho bývalého spoluhráča Paola Rossiho. (Autor: TASR/AP)
SITA|13. dec 2020 o 11:00

Rozlúčiť sa prišli aj Baggio či Maldini.

VICENZA. Približne tri stovky príbuzných a priateľov v sobotu odprevadili na večný odpočinok niekdajšieho talianskeho futbalového útočníka Paola Rossiho, ktorý v stredu skonal vo veku 64 rokov na následky nevyliečiteľnej choroby.

Rakvu s telom najlepšieho strelca svetového šampionátu z roku 1982, na ktorých Taliansku vystrieľal trofej pre svetových šampiónov, do katedrály vo Vicenze niesli v sprievode syna Alessandra jeho vtedajší spoluhráči Marco Tardelli, Antonio Cabrini, Gianpiero Marini a Alessandro Altobelli.

Počas pohrebu mu vykradli dom

"Nestratil som iba spoluhráča, ale aj priateľa a brata," povedal Cabrini počas bohoslužby.

"Spoločne sme bojovali, vyhrávali a niekedy aj prehrávali, po neúspechoch sme spoločne zdieľali sklamanie. Budú mi chýbať tvoje upokojujúce slová aj hlúpe vtipy," dodal.

Archívny výtlačok talianskeho periodika Gazzetta dello Sport z roku 1982.
Archívny výtlačok talianskeho periodika Gazzetta dello Sport z roku 1982. (Autor: TASR/AP)

Na pohrebe sa zúčastnili aj ďalšie talianske legendy ako Roberto Baggio či Paolo Maldini. Nechýbal ani prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Gabriele Gravina.

Nie všetkým však táto chvíľa bola "svätá". Talianske médiá informovali, že keď sa Rossiho manželka Federica vrátila z pohrebu domov, zažila ďalšiu traumatizujúcu chvíľu.

Počas smútočného obradu sa do domu vlámali zlodeji a odcudzili viaceré cennosti. Najdôležitejšie predmety pripomínajúce Rossiho úspešnú kariéru však zostali na mieste.

Dokázal to, čo pred ním iba Adamec

Rossi sa so šiestimi gólmi stal najlepším strelcom majstrovstiev sveta v roku 1982 v Španielsku. Zároveň sa na tomto šampionáte stal aj najlepším hráčom a zdvihol nad hlavu víťazný pohár.

Taliansky dres Paola Rossiho na rakve legendárneho futbalistu.
Taliansky dres Paola Rossiho na rakve legendárneho futbalistu. (Autor: TASR/AP)

Pamätný je jeho štvrťfinálový hetrik do siete Brazílie (3:2). Predtým strelil Brazílii tri góly iba Slovák Jozef Adamec, bolo to však v priateľskom zápase.

Neskôr vo finále proti vtedajšej Nemeckej spolkovej republike Rossi otvoril skóre a Taliani sa po výhre 3:1 tešili z tretieho titulu majstra sveta.

V drese Talianska Rossi odohral 48 zápasov a strelil 20 gólov. V roku 1982 sa stal držiteľom Zlatej lopty, ktorá sa vtedy udeľovala najlepšiemu futbalistovi Európy.

Na klubovej úrovni si obliekal dresy Juventusu Turín, AC Milána, Vicenzy, Perugie aj Hellasu Verona.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Rossiho dom vykradli počas jeho pohrebu. Rakvu niesli spoluhráči z reprezentácie