Žilinčan žiaril na pôde Chelsea. Mal stáť milióny, skončil na dedine, je barber

Babatounde Bello.
Babatounde Bello. (Autor: SITA)
Pavol Spál|9. sep 2024 o 09:00

So Žilinou čelili svetovej elite. Čo dnes robia?

BRATISLAVA. Je to už štrnásť rokov, čo si slovenský klub naposledy zahral v hlavnej fáze futbalovej Ligy majstrov. MŠK Žilina až teraz napodobnil bratislavský Slovan. 

„Prvý prípitok bol slivovicou. Tú sem vozím ja z Moravy, na Slovensku ju nemajú,“ usmieval sa vtedy Pavel Hapal. Český tréner mal zásadný podiel na veľkom úspechu. 

Jeho misia v kvalifikácii sa pritom začala hanebnou prehrou na pôde maltského FC Birkirkara 0:1. Žilina však odvetu zvládla a následne vyradila aj bulharský Litex Loveč. A v play off šokovala oveľa bohatšiu pražskú Spartu. MŠK vyhral vonku (2:0) i doma 1:0. 

Žilina sa nestiahla do defenzívy ani v hlavnej fáze LM, otvorenú partiu chcela hrať aj s európskou elitou. Výsledkom bolo, že až tri zápasy prehrala rozdielom triedy. Doma s Chelsea 1:4, s Marseille 0:7 a na pôde Spartaka Moskva 0:3.

Vo zvyšných troch dueloch podľahla len o gól. Na pôde slávnej Chelsea ešte v 85. minúte držala remízu. Slovenský zástupca všetky zápasy prehral so skóre 3:19. 

Ako sa vyvíjala kariéra hlavných hrdinov? Aké mali osudy? Jeden z nich je barber, ďalší triedny učiteľ. Iný má masážny salón. A medzi nimi je aj obchodník so škodovkami. 

Sportnet v prvej časti seriálu rozoberá prvú polovicu hráčov.

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako sa vyvíjala ich kariéra?
  • Ako jeden z lídrov pre bolesti nemohol chodiť a robiť bežné veci?
  • Ktorý pomáha ľuďom utíšiť bolesť?
  • Ktorý je triedny učiteľ?
  • Ktorý robil taxikára a barbera a tvrdí, že nemôže poriadne chodiť?

Martin Dúbravka (35)

V Lige majstrov odchytal všetkých šesť zápasov, mal vtedy dvadsaťjeden. O štyri roky neskôr prestúpil do dánskeho Esbjergu za 100 – tisíc eur. Jeho kariéra sa rozbehla v roku 2017 v pražskej Sparte, kde prišiel ako voľný hráč z Liberca.

V tom čase zažiaril aj v reprezentácii, čo bol jeho odrazový mostík do Premier League. V januári 2018 zamieril do Newcastle United, kde bol do konca sezóny na hosťovaní. Anglický klub ho nakoniec vykúpil za asi šesť miliónov eur.

Ihneď sa stal jednotkou.

V Premier League celkovo odchytal 152 zápasov, čo je absolútny slovenský rekord. V predminulej sezóne strávil pol roka na hosťovaní v slávnom Manchester United, čím sa nemôže pochváliť žiaden iný Slovák.

Odchytal tam dva zápasy ligového pohára. Od roku 2017 je reprezentačnou jednotkou, na konte má 48 zápasov, čo je tiež slovenský rekord. Momentálne je stále v Newcastle, kde je dvojkou. 

Mário Pečalka (43)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Žilinčan žiaril na pôde Chelsea. Mal stáť milióny, skončil na dedine, je barber