Nemecko
Nemecko
EURO 2024
19.06.2024, Skupina A
MHP-Arena Stuttgart
18:00
Maďarsko
Maďarsko

Nemci majú zlé spomienky, Maďari si veria. Vedia byť riadne divoký, vraví Nagelsmann

Radosť hráčov Nemecka
Radosť hráčov Nemecka (Autor: TASR/AP)
TASR|19. jún 2024 o 00:00

Nemci nastúpia proti Maďarom v Stuttgarte.

STUTTGART. Futbalisti Nemecka by radi nadviazali na úvodný suverénny triumf nad Škótskom (5:1) a v druhom stretnutí v A-skupine domácich ME s Maďarskom predviedli rovnako presvedčivý výkon.

Na súpera však nemajú dobré spomienky, na EURO pred tromi rokmi s ním ratovali remízu 2:2 až v samom závere a museli sa pred ním skloniť v Lige národov 2022/2023 (0:1, 1:1).

Maďarskí reprezentanti si uvedomujú, že po prehre so Švajčiarskom (1:3) potrebujú proti favoritovi v stredu v Stuttgarte bodovať, inak budú ich šance na postup do osemfinále už len v rovine teórie.

Nemecko - Maďarsko

Streda 19. júna, 18.00 h

A-skupina, 2. kolo

Rozhodca: Danny Makkelie (Hol.)

Stuttgart Arena, Stuttgart

Nemecké médiá spievali ódy na výkon "Nationalelf" po vysokom víťazstve v otváracom dueli so Škótskom, pričom vyzdvihovali najmä hru mladých pušiek Jamala Musialu a Floriana Wirtza.

Druhý súper však môže byť tvrdší oriešok. Nemci v uplynulých troch vzájomných dueloch Maďarov nezdolali, v pamäti majú najmä prehru 0:1 v skupine Ligy národov zo septembra 2022 v domácom súboji v Lipsku.

Tréner Julian Nagelsmann varuje pred húževnatým súperom: "Maďarsko je nepríjemný protivník. Niekedy vie byť riadne divoký a keď sa rozbehne, ťažko sa zastavuje. V jeho hre je veľa voľnosti. Som si však istý, že môžeme Maďarov zdolať. Budeme sa snažiť podať rovnaký výkon ako proti Škótsku."

Podľa brankárskeho veterána Manuela Neuera je dôležité, aby po úvodnom hladkom víťazstve mužstvo nezaspalo na vavrínoch. Tím vedený Marcom Rossim bude podľa neho oveľa vážnejšou skúškou ako neškodné Škótsko.

"Maďari sú veľmi nepríjemný súper, ktorý sa bude snažiť hrať agresívne. Bude to úplne iná pesnička. Švajčiari dobre kombinovali, no Maďari dokázali v druhom polčase zatlačiť a boli bližšie ku gólu ako súper. Je to pre nás varovanie. Nemôžeme ich podceniť," zdôraznil Neuer.

Tridsaťosemročný brankár upozornil aj na situáciu z MS 2014, kde jeho tím vybojoval titul. Nemci začali svoje účinkovanie na šampionáte v Brazílii podobne suverénnou výhrou 4:0 nad Portugalskom, no následne v skupine iba remizovali s Ghanou (2:2).

"Proti Portugalsku sme mali pred desiatimi rokmi dobrý štart, no nebola to z našej strany totálna dominancia. Proti Škótom sme dominovali od samého začiatku. Každého hráča na ihrisku mrzel vlastný gól. A to je dobrý znak. Sme nohami na zemi," citovala Neuera agentúra AFP.

Opora Bayernu Mníchov absolvuje svoj ôsmy veľký šampionát a v stredu môže zaknihovať už 17. štart na ME, čím vyrovná rekord Gianluigiho Buffona.

"To znie veľmi dobre," reagoval Neuer, ktorý by rekordný zápis talianskeho brankára mohol prekonať v záverečnom skupinovom stretnutí proti Švajčiarsku. Je možné, že po EURO 2024 ukončí 15-ročnú reprezentačnú kariéru: "Nechcem o tom ešte hovoriť. Musím si to ešte všetko premyslieť po konci turnaja."

Maďari si už nemôžu dovoliť ďalšiu prehru, obrať o body ambiciózny tím usporiadateľskej krajiny bude ale náročná úloha. Proti Švajčiarom nepodali optimálny výkon, chýbala im tradičná oduševnenosť. Ľahkovážne straty lôpt by sa mohli proti Nemecku ešte krutejšie vypomstiť.

"Mali sme niekoľko individuálnych výpadkov. Ťažko niekoho pochváliť za predvedenú hru, možno dvoch či troch hráčov. Po takom výkone ťažko niekto staví na nás čo i len forint. Zdolať Nemcov vyzerá byť na prvý pohľad nemožná úloha," poznamenal tréner Rossi.

Na predchádzajúci vzájomný duel na ME si spomína, ale podľa neho nehrá teraz žiadnu rolu: "Nemci majú úplne iný tím ako na predošlom európskom šampionáte. Dokázali to proti Škótsku. Podľa môjho názoru sú najväčší favorit na zisk titulu na EURO."

Maďarskí hráči si na Nemecko veria. Budú sa snažiť zopakovať výkony z predchádzajúcich vzájomných súbojov, najmä na ten z Lipska.

"Zdolali sme ich v roku 2022. Myslím si, že to bude pre nás extra motivácia, aby sme nad nimi zvíťazili. Budú iste uvažovať v štýle - dúfam, že sa to znova nezopakuje. Z prvého zápasu je však jasné, že máme do činenia s úplne iným nemeckým tímom a nedá sa porovnať s mužstvom spred roka či dvoch," povedal útočník Martin Ádám, ktorý si za svoju robustnú postavu a imidž vyslúžil prezývku "Maďarský viking".

Maďari potrebujú nutne bodovať, aby uspeli, budú musieť zmeniť svoju hru: "Proti Švajčiarom sme mali problémy, najmä v prvom polčase. Tím dobre nepracoval, náš pressing nefungoval. No už sme si to všetko v šatni vydiskutovali a som si istý, že sa to už nebude opakovať."

Predpokladané zostavy

Nemecko: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz

Maďarsko: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai - Fiola, Á. Nagy, Schäfer, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Nemci majú zlé spomienky, Maďari si veria. Vedia byť riadne divoký, vraví Nagelsmann