Herc mohol byť hviezdou, ale prišiel Mario Balotelli. Bol to bláznivý zápas

Christián Herc v drese Grasshopper Club Zürich.
Christián Herc v drese Grasshopper Club Zürich. (Autor: Reuters)
Michal Šášky|10. okt 2022 o 11:50

Zlé správy prišli zo zámoria. Kto boli najlepší slovenskí futbalisti podľa SofaScore?

BRATISLAVA. Transfer Dávida Hancka bol jednou z najväčších udalostí letného prestupového obdobia z pohľadu slovenského trhu. Bol suverénne najdrahší, dokonca sa zaradil do historických štatistík.

A zdá sa, že kapitánovi Sparty Praha zmena vyšla a prospela. V reprezentácii patril medzi najlepších hráčov a výborné čísla má aj vo Feyenoorde Rotterdam.

Cez víkend patril medzi dvoch slovenských hráčov, ktorí mali v zahraničí famózne hodnotenia.

Hancko strelil prvý gól

Príchod slovenského beka sa holandskému tímu vypláca nielen v defenzíve. Hancko si už pri augustovom debute pripísal gólovú asistenciu, v septembri skóroval v skupinovej fáze Európskej ligy proti Sturmu Graz (6:0).

Cez víkend si otvoril strelecký účet aj v holandskej Eredivisie. V zápase 9. kola uzavrel konečný výsledok proti Twente Enschede (2:0).

VIDEO: Dávid Hancko strelil prvý gól za Feyenoord (od 9:24 min)

Hancko odohral na ľavej strane obrany celý zápas a v 64. minúte sa hlavičkou strelecky presadil.

Špecializovaný portál SofaScore.com mu udelil známku 8,6 z desiatich, bol druhým najlepším hráčom stretnutia.

Hodnotenia nad číslo osem dostávajú hráči len za výnimočné výkony. Rodák z Prievidze pritom nebol jediným Slovákom, ktorý sa z takého čísla tešil.

Herc zahviezdil vo Švajčiarsku

V tmavozelených číslach portálu SofaScore.com skončil aj stredopoliar Christián Herc. Cez víkend sa pritom len prvýkrát na jeseň ocitol v základnej zostave Grasshopper Club Zürich.

Predtým šiesty Grasshopper privítal tabuľkového suseda, piaty FC Sion. Aj vďaka Hercovi mal nakročené za pohodlným víťazstvom.

Rodák z Levíc v 36. minúte prihral na gól na 3:1 a v 70. minúte si zapísal druhú asistenciu pri zásahu na 4:1. Štvrťhodinu pred koncom Grasshopper vyhrával rozdielom triedy.

Následne však hostia predviedli neuveriteľnú desaťminútovku, počas ktorej tromi gólmi vyrovnali bláznivý zápas na konečných 4:4.

Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí podľa hodnotenia SofaScore.
Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí podľa hodnotenia SofaScore. (Autor: SofaScore.com)

O jeden gól Sionu sa postaral aj 32-ročný taliansky útočník Mario Balotelli. Ten prišiel na ihrisko po prvom polčase z lavičky.

Trojnásobnému majstrovi Talianska s Interom Miláno, šampiónovi anglickej Premier League s Manchester City a hviezde talianskej reprezentácie z EURO 2012 sa od letného príchodu do Švajčiarska darí, skóroval v druhom zápase po sebe.

VIDEO: Highlighty zo zápasu Grasshopper Club Zürich - FC Sion

Po troch inkasovaných góloch tréner Grasshopper vystriedal troch hráčov s cieľom udržať aspoň bod. Z ihriska odišiel aj slovenský futbalista.

Dvadsaťštyriročný Herc hráva vo Švajčiarsku od leta 2021. Na jar tohto roka stratil miesto v základnej zostave a musí oň bojovať.

Bývalý kapitán slovenskej reprezentácie do 21 rokov bol tento rok aj na troch zrazoch seniorského áčka, počas nich nazbieral štyri štarty. Jeden aj na jeseň pod novým talianskym trénerom Francescom Calzonom.

Zaujali aj ďalší Slováci

Blízko osmičky bol cez víkend aj Dušan Kuciak. Brankár poľskej Lechie Gdansk vychytal druhé čisté konto v ligovej sezóne na ihrisku Cracovie Krakov (0:1).

Kuciak dostal od SofaScore známku 7,9. V zápase predviedol štyri úspešné zákroky, všetky pri pokusoch zvnútra šestnástky.

Vysoké hodnotenie dostal aj Tomáš Suslov, hoci jeho Groningen prehral doma v holandskej lige s Waalwijkom (2:3).

Mladý krídelník si pripísal tri strely, dve kľúčové prihrávky a vyhral väčšinu súbojov. Bol druhým najlepším hráčom svojho tímu.

Najlepšiu päticu uzatvára Patrik Hrošovský, ktorý skvelým výkonom prispel k víťazstvu KRC Genk nad Kortrijkom (2:1).

Darilo sa aj Matúšovi Berovi v holandskom Vitesse, ktorý nahrával na jediný gól svojho tímu pri domácej prehre s Fortunou Sittard (1:2).

Zaujali aj Slováci v susednom Česku. Erik Jirka asistoval na gól Viktorie Plzeň, Branislav Sluka si pripísal asistenciu v Českých Budějoviciach a hviezdil Erik Prekop, ktorý za 68 minút na ihrisku v drese Bohemians 1905 zaznamenal gól a asistenciu.

V pondelok budú pri dohrávkach v akcii napríklad Marek Hamšík (Trabzonsport) či Martin Valjent (RCD Mallorca).

Zlá správa zo zámoria

Slováci boli naposledy tento rok v akcii aj v americko-kanadskej MLS. V poslednom kole hrali Albert Rusnák a Boris Sekulič, výkonmi však neohúrili. Ján Greguš sedel v zápase proti Rusnákovmu tímu iba na lavičke.

Keďže ich tímy nepostúpili do play-off, pre slovenských reprezentantov sa sezóna končí. Tento rok už neodohrajú žiadny ligový zápas.

Mrzieť to môže najmä Rusnáka, ktorého Seattle prišiel o účasť medzi elitou až sériou štyroch zápasov bez výhry v závere základnej časti. Naopak, v poslednom kole si vybojoval postup jeho predchádzajúci klub Real Salt Lake.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale napríklad aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Herc mohol byť hviezdou, ale prišiel Mario Balotelli. Bol to bláznivý zápas