Potápajúcu senickú loď opustil na jar ako prvý. Teraz žiari v zahraničí

Henrich Ravas ešte ako brankár FK Senica.
Henrich Ravas ešte ako brankár FK Senica. (Autor: TASR - Edmund Örzsik)
Michal Šášky|22. aug 2022 o 11:25

Kto boli najlepší slovenskí futbalisti podľa SofaScore?

BRATISLAVA. Slovenskí futbaloví brankári podávajú v poslednom období výborné výkony. Viacerí to dokázali aj počas uplynulého víkendu.

Šancu v anglickej Premier League síce nedostali Marek Rodák ani Martin Dúbravka, na lavičke vo francúzskej lige zostal Adam Jakubech a Dominik Greif zo španielskeho RCD Mallorca je stále na maródke, ale zastúpili ich iní.

Ktorí slovenskí futbalisti v zahraničí mali najlepšie hodnotenia?

Ravas má famózne čísla

Jeden zo Slovákov dostal vynikajúcu známku. Fortuna ligu pritom opustil len pred polrokom.

Dvadsaťpäťročný Henrich Ravas bol prvý, ktorý na jar opustil senickú potápajúcu sa loď. Keďže nedostával plat, mohol podať výpoveď a zadarmo okamžite zmeniť klub.

Rodák zo Záhoria to využil a prikývol na ponuku z druhej najvyššej poľskej súťaže. Prestup do Widzewu Lodž, vtedy druhého tímu tabuľky, bol správnym krokom.

Lodž si vybojoval postup a ako nováčik poľskej Ekstraklasy sa po prvých kolách drží v pokojnom strede tabuľky. Vďačí za to aj výkonom slovenského brankára.

Ravas vychytal v úvodných šiestich kolách až trikrát čisté konto. V sobotu hviezdil na ihrisku Warty Poznaň, kde vymazal Adama Zreľáka. Slovenský útočník vyslal štyri strely, ani jedna neskončila v sieti hostí.

Ravas si pripísal šesť zákrokov, z toho štyri z vnútra šestnástky. Špecializovaný portál SofaScore.com mu udelil vynikajúcu známku 8,2. Bol suverénne najlepší hráč zápasu.

Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí podľa hodnotenia SofaScore.com.
Najlepší slovenskí futbalisti v zahraničí podľa hodnotenia SofaScore.com. (Autor: SofaScore.com)

Lodž vyhral 1:0. „Veľmi nás teší gól z poslednej minúty. Toto je ten najlepší pocit, aký môžete mať. Sme dnes veľmi šťastní.

Henrich nás zachránil úžasnými zákrokmi v prvom polčase, takže musíme poďakovať aj jemu,“ vravel po zápase Martin Kreuzriegler.

Vyššiu známku ako osem z desiatich dostávajú hráči len výnimočne. Ravas ju však dostal už druhý raz v sezóne. Najlepším Slovákom bol aj pred dvomi týždňami.

Chcel ho Slovan, je lídrom v Poľsku

Medzi päticou najlepších figuruje aj František Plach, ktorý mal uplynulý víkend podľa SofaScore najlepšiu známku. Po tomto víkende bol štvrtý.

Skúsený brankár poľského Piastu Gliwice bol počas leta na lane bratislavského Slovana, napokon však slovenského šampióna neposilnil.

„V podstate sa kluby nedohodli. Myslím si, že na tomto to padlo. Ponuka, ktorá prišla, tak klub ju odmietol,“ povedal pre MY Záhorie na túto tému slovenský reprezentant.

Plach v poslednom domácom zápase proti Stal Mielec (4:0) vychytal druhé čisté konto v Ekstraklase za sebou a už tretie v aktuálnej sezóne.

Výborné výkony podali aj Slováci v iných súťažiach. V talianskej Serii A sa blysli slovenskí obrancovia.

Norbert Gyömbér bol najlepším hráčom svojho tímu Salernitana v zápase proti Udinese (0:0), Milan Škriniar ubránil aj Dávida Strelca a jeho Inter Miláno zdolal Speziu rozdielom triedy (3:0).

Najlepšiu päticu Slovákov v zahraničí dopĺňa Albert Rusnák, ktorý bol pri divokej remíze svojho Seattlu na ihrisku LA Galaxy (3:3).

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale napríklad aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Potápajúcu senickú loď opustil na jar ako prvý. Teraz žiari v zahraničí