Chytil penaltu. Nováčik v reprezentácii podal opäť bravúrny výkon

Henrich Ravas.
Henrich Ravas. (Autor: facebook - HR)
Ivan Mriška|15. nov 2022 o 13:30

Kto boli najlepší slovenskí futbalisti podľa SofaScore?

BRATISLAVA. V Anglicku bol nechcený, doma nedostával plat. Namieril si to preto do poľskej druhej ligy. A urobil dobre.

Widzew Lodž potiahol do najvyššej súťaže a v Ekstraklase sa mu mimoriadne darí.

Z osemnástich zápasov vychytal brankár Henrich Ravas až deväťkrát nulu. Cez víkend triumfoval nováčik najtesnejším rozdielom 1:0 na pôde Korony Kielce. Ravas v 59. minúte chytil penaltu, aby v nadstavenom čase rozhodol o výhre Lodžu Mato Miloš.

„Tri body, čistý štít, chytená penalta a veľa emócií. Vidíme sa čoskoro,“ na sociálnej sieti napísal Henrich Ravas.

Prelomil sériu dlhú 22 rokov

Brankár Widzewu Lodž chytil naposledy penaltu v najvyššej súťaži pred 22 rokmi. Bolo to 11. novembra 2000 v zápase proti GKS Katowice, bol ním dnes už 49-ročný Slawomir Olszewski.

„Henrich Ravas opäť ukázal extra triedu,“ Slováka velebí poľský klub.

Špecializovaný portál SofaScore.com udelil Ravasovi najvyššie čísla zo všetkých Slovákov v zahraničí. Dostal výbornú známku 8.0.

Widzew Lodž zimuje na treťom mieste tabuľky, ktoré mu zaručuje miestenku v Európe.

„Najvyšší počet chytených striel zo všetkých ligových brankárov, veľa lichotivých názorov odborníkov a novinárov. Takto vyzerala jeseň pred súbojom v Kielciach v podaní Henricha Ravasa.

Posledné dva zápasy boli trhlinou na tomto imidži, ale v zápase proti Korone Ravas potvrdil, že spolu s tímom vyvodil závery po súbojoch s Górnikom Zabrze a Radomiakom Radom.

Slovák chytil pokutový kop aj veľmi ťažkú strelu. Boli to kľúčové momenty zápasu a nebyť Ravasa, ťažko by mužstvo doháňalo akékoľvek manko a odnieslo si čo i len bod,“ píše oficiálny web Widzewu Lodž.

Calzona: Má zaujímavý potenciál

Skvelé výkony Ravasa si všimol aj reprezentačný tréner Slovenska, ktorý ho premiérovo povolal do národného mužstva.

„Brankár, ktorý podáva dobré výkony v poľskej Ekstraklase. Zavolal som ho do reprezentácie, pretože má v sebe zaujímavý potenciál. Okrem toho, v tíme máme dvoch brankárov, ktorí nedostávajú príležitosť vo svojich kluboch, preto sme potrebovali gólmana, ktorý nastupuje pravidelne a podáva dobré výkony,” na adresu 25-ročného Henricha Ravasa uviedol Francesco Calzona.

Pre rodáka z obce Rybky na Záhorí je nominácia veľkým zadosťučinením.

„Ťažko sa mi opisuje, aké prežívam emócie. Som hrdý, že môžem reprezentovať Slovensko. Som šťastný, vždy som o tom sníval. Prežívam naraz veľa emócii, som rád, že som tu, že som bol nominovaný,“ vravel Ravas pre futbalsfz.sk

Gratulovala mu legenda

Na reprezentačný zraz prichádzal mierne nervózny. Gratulovalo mu množstvo ľudí, prišla však aj jedna špeciálna gratulácia. Od Shaya Givena, legendárneho brankára, ktorý ho trénoval v Derby County.

„Som veľmi rád, že som tu. Teším sa na trénovanie s ďalšími brankármi Maťom Dúbravkom, Marekom Rodákom a trénerom brankárov Matúšom Kozáčikom. A taktiež s hráčmi. Chcem vydať zo seba to najlepšie, čo vo mne je, chcem sa ukázať v čo najlepšom svetle a uvidíme, čo sa stane,“ dodal.

Na druhom mieste skončil po víkende ďalší brankár. Je ním František Plach, ktorý pôsobí v Piast Gliwice. Jeho tím vyhral na pôde Lechie Gdaňsk 3:1, Plach kryl až sedem pokusov súpera. Za svoj výkon dostal solídnu známku 7.7.

V bráne Gdaňsku na druhej strane sa predstavil ďalší Slovák Dušan Kuciak. Tomu zápas nevyšiel, zo štyroch pokusov inkasoval trikrát a dal si vlastný gól.

Hancko opäť medzi najlepšími

Tretiu priečku obsadil cez víkend Jakub Holúbek. Obranca Piastu Gliwice v spomínanom zápase proti Gdaňsku podal kvalitný defenzívny výkon, za čo od odborníkov dostal známku 7.6. Gliwice sú v tabuľke pätnáste a Gdaňsk šestnásty.

Štvrtá priečka patrí Denisovi Vavrovi, ktorý od expertov dostal známku 7.5. Obranca Kodane odohral celých deväťdesiat minút pri výhre 2:0 svojho tímu na pôde Aarhusu. Kodani patrí v najvyššej dánskej súťaži tretia pozícia, na lídra z Nordsjaellandu stráca osem bodov.

Rebríček najlepších Slovákov v zahraničných ligách uzatvára vo forme hrajúci Dávid Hancko. Ten strávil na ihrisku všetky minúty pri domácom triumfe Feyenoordu Rotterdam nad Excelsiorom 5:1. Hanckov tím zimuje na čele Eredivisie, za svoj výkon dostal známku 7.4.

Portál SofaScore.com známkuje hráčov v piatich najlepších európskych ligách (anglická, nemecká, talianska, španielska, francúzska), ale napríklad aj najvyššie súťaže v Belgicku, Dánsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rakúsku, Rusku, Škótsku, Švédsku, Turecku či USA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Chytil penaltu. Nováčik v reprezentácii podal opäť bravúrny výkon