Futbalovú párty zničilo pár idiotov. Lietali poháre i pyrotechnika, derby sa nedohralo

Usporiadatelia odpratávajú z ihriska pyrotechniku v zápase NAC Breda - Willem II Tilburg.
Usporiadatelia odpratávajú z ihriska pyrotechniku v zápase NAC Breda - Willem II Tilburg. (Autor: Reuters / SIPA-USA)
Titanilla Bőd|15. apr 2023 o 11:45

Holandský zväz sprísnil pravidlá po minulom týždni.

BRATISLAVA, BREDA. Celé mesto čakalo na tento zápas, štadión sa zaplnil do posledného miesta.

Zápas medzi NAC Breda a Willemom II Tilburg patrí k najväčším derby v Holandsku. Obe mestá sa nachádzajú v regiónu Brabant, delí ich iba 20 kilometrov.

Stretnutie 33. kola druhej najvyššej holandskej súťaže sa však nedohralo. Rozhodca ho definitívne ukončil v 74. minúte za stavu 0:1, keď fanúšikovia opakovane hádzali predmety na hraciu plochu.

Bez priaznivcov hostí

NAC Breda má piatu najväčšiu fanúšikovskú základňu spomedzi holandských klubov po veľkej trojke (Ajax Amsterdam, Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven) a Twente Enschede.

V máji 2019 vypadol z najvyššej súťaži a odvtedy sa neúspešne snaží o návrat medzi elitu.

Willem II Tilburg zostúpil z Eredivisie v minulej sezóne.

Brabanstké derby sa tak konalo znovu po štyroch rokoch. V jesennej časti aktuálneho ročníka NAC zvíťazil v Tilburgu 2:1.

Pred odvetou v Brede patrila NAC ôsma priečka v tabuľke a Willem II bol štvrtý. Z druhej najvyššej súťaže priamo postupujú medzi elitu dva kluby, ďalších šesť si zahrá baráž (aj s 18. tímom v Eredivisie) o zvyšné jedno postupové miesto.

Vzhľadom na to, že ide o rizikový zápas, na brabantské derby nemôžu chodiť fanúšikovia hosťujúceho tímu. Celý štadión, vrátane sektora pre hostí, tak v Brede patril domácim priaznivcom. Bolo vypredané, prišlo 18 623 divákov.

Posunutý začiatok

Už samotný začiatok zápasu musel byť posunutý asi o desať minút, keďže niektorí priaznivci hádzali pyrotechniku na hraciu plochu.

Pritom klub viackrát upozornil ultras, že v prípade vhadzovania predmetov na trávnik hrozí predčasný koniec stretnutia.

Holandský futbalový zväz KNVB sprísnil pravidlá po minulom týždni, keď v semifinále pohára medzi Feyenoordom Rotterdam a Ajaxom Amsterdam futbalistu hostí Davyho Klaassena trafil do hlavy predmet z hľadiska. Situáciu sledoval priamo na trávniku aj slovenský obranca Feyenoordu Dávid Hancko.

Rozhodca stretnutia NAC – Willem II po prvý raz prerušil zápas v 70. minúte, ešte za bezgólového stavu. Na trávniku zase pristála pyrotechnika.

Hráči i realizačné tímy odišli do kabín asi na desať minút.

„Rozhodca bol veľmi profesionálny a jasne vysvetlil pravidlá. Povedal, že teraz pôjdeme do šatní na desať-pätnásť minút a potom môžeme pokračovať. Ak by sa však incident zopakoval, zápas definitívne ukončí,“ uviedol tréner NAC Breda Peter Hyballa pre lokálny denník BN De Stem.

Bývalý kouč Dunajskej Stredy či Trenčína vedie holandského druholigistu od januára tohto roku. Je to už jeho druhý angažmán v Brede, hlavným trénerom NAC bol aj od januára do júla 2020.

V hre je niekoľko scenárov

Po vynútenej prestávke sa mužstvá vrátili na ihrisko, ale nie nadlho. V 74. minúte sa Willem II ujal vedenia gólom Eltona Kabangua po rohovom kope.

Následne z hľadiska letelo na trávnik niekoľko pohárov od piva a rozhodca Manschot nekompromisne ukončil stretnutie.

„Som sklamaný a nahnevaný. Futbalovú párty zničilo niekoľko idiotov. Ale nie všetci fanúšikovia sú takí,“ povedal Hyballa.

O osude zápasu musí rozhodnúť holandský futbalový zväz.

V hre sú rôzne možnosti: kontumácia stretnutia v prospech hostí, dohratie zvyšných minút ako aj opakovanie celého zápasu.

Tabuľka Eerste Divisie

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Futbalovú párty zničilo pár idiotov. Lietali poháre i pyrotechnika, derby sa nedohralo