Kto ide do Kataru? Desať tímov z Európy oslavuje postup, Česko má stále šancu

Holandsko postúpilo na MS 2022.
Holandsko postúpilo na MS 2022. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|17. nov 2021 o 12:45

Dvanásť tímov zabojuje v baráži o účasť na MS 2022.

BRATISLAVA. Úradujúci európski šampióni Taliani sa v play off futbalových MS 2022 pokúsia zažehnať démonov z baráže predchádzajúceho svetového šampionátu.

Aspoň v semifinále sa nemôžu stretnúť so Švédmi, ktorí ich vyradili pred štyrmi rokmi, okrem týchto dvoch reprezentácií figurujú medzi nasadenými tímami Portugalsko, Škótsko, Rusko a Wales.

Žreb je na programe v piatok 26. novembra o 17.00 h v sídle Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu, zápasy sa uskutočnia 24. (semifinále) a 29. marca (finále).

Priamu miestenku do Kataru si v skupinovej fáze európskej kvalifikácie vybojovali Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Francúzsko, Belgicko, Dánsko, Holandsko, Chorvátsko, Anglicko a Nemecko.

Do baráže sa dostalo desať tímov z druhých miest a dvaja víťazi skupín Ligy národov 2020/2021, ktorí sa v kvalifikácii neumiestnili na prvých dvoch priečkach.

Šesť najlepších podľa bodového zisku si zabezpečilo nasadenie, a teda výhodu domáceho prostredia v semifinále.

Kvalifikácia MS 2022 - bilancia:

Priamy postup (10): Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Francúzsko, Belgicko, Dánsko, Holandsko, Chorvátsko, Anglicko, Nemecko

Účasť v baráži z druhého miesta (10): Portugalsko, Švédsko, Taliansko, Ukrajina, Wales, Škótsko, Turecko, Rusko, Poľsko, Severné Macedónsko

Účasť v baráži na základe Ligy národov (2): Rakúsko, Česko

Nasadené tímy do baráže: Portugalsko, Škótsko, Taliansko, Rusko, Švédsko, Wales

Nenasadené tímy do baráže: Turecko, Poľsko, Severné Macedónsko, Ukrajina, Rakúsko, Česko

Na ihriskách súperov začnú nenasadené mužstvá Turecka, Poľska, Severného Macedónska, Ukrajiny, Rakúska a Česka.

Od vzniku Ligy národov sa už nehrá na odvety, žreb rozdelí tucet účastníkov baráže do troch skupín po štyroch. Postupujúci zo semifinálových duelov sa stretnú v troch finálových súbojoch, o ich hostiteľoch sa predtým rozhodne žrebovaním.

"Z logiky veci by sa každý najradšej vyhol Talianom, majstrom Európy. To, že začíname vonku, berieme ako fakt. Počkáme si na súpera a verím, že budeme schopní dobre sa pripraviť," citoval českého brankára Tomáša Vaclíka portál idnes.cz.

Česko zdolalo Estónsko 2:0, no v E-skupine obsadilo až tretiu pozíciu tesne za Walesom a v baráži sa predstaví na základe postavenia v Lige národov.

Walesania si výhodu domáceho prostredia v semifinále zabezpečili kľúčovou remízou v utorňajšom záverečnom stretnutí s Belgičanmi 1:1.

Aj bez zraneného kapitána Garetha Balea sa priblížili k svojej druhej účasti na MS v histórii, dosiaľ sa na šampionáte zúčastnili jedine v roku 1958.

"Je veľmi dôležité, že sme na vlastnom štadióne dosiahli túto remízu. Bolo to trocha o nervoch, na druhom mieste skončili aj Portugalsko či Taliansko. Po takomto vystúpení by som sa však neobával nikoho," povedal strelec waleského gólu Kieffer Moore, ktorý ešte v prvom polčase odpovedal na vedúci zásah hosťujúceho Kevina De Bruyneho.

Barážovú miestenku získalo v posledný hrací deň Turecko. Vďaka obratu v Čiernej Hore na 2:1 skončilo v G-skupine na druhej priečke.

"V play off na nás čakajú veľmi ťažkí protivníci. Chceme podať náš najlepší výkon a postúpiť na majstrovstvá sveta. Najcennejší dres nosíme hrdo a pre náš cieľ urobíme všetko," vyhlásil turecký stredopoliar Abdülkadir Ömür podľa agentúry AFP.

Naopak, hlavu v smútku malo v utorok Fínsko, ktoré v "déčku" premrhalo dvojbodový náskok pred Ukrajinou. Po domácej prehre s úradujúcim svetovými šampiónmi Francúzmi 0:2 sa prepadlo na tretiu pozíciu a v baráži dostanú šancu Ukrajinci zásluhou triumfu v Bosne a Hercegovine 2:0.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Kto ide do Kataru? Desať tímov z Európy oslavuje postup, Česko má stále šancu