Najskôr Ferencváros, potom Švédi. Amatérov z Faerských ostrovov poslal ďalej pekár

Brankár KÍ Klaksvík Nils Jonathan Johansson.
Brankár KÍ Klaksvík Nils Jonathan Johansson. (Autor: Reuters)
Titanilla Bőd|2. aug 2023 o 23:44

Majster z Faerských ostrovov už má istotu skupinovej fázy.

BRATISLAVA. Severská rozprávka pokračuje. Po senzačnom vyradení Ferencvárosu sa futbalisti KÍ Klaksvík postarali o obrovské prekvapenie aj v druhom predkole Ligy majstrov.

Po domácej bezgólovej remíze majster z Faerských ostrovov remizoval na pôde švédského šampióna BK Häcken 3:3 a na penalty vyhral 4:3.

Vďaka tomu sa dostali už do 3. predkola najprestížnejšej európskej klubovej súťaže a ako vôbec prvý klub z Faerských ostrovov v histórii má istotu skupinovej fázy niektorej z európskych súťaží.

Pekár dal dva góly

Väčšina hráčov KÍ Klaksvík sa popri futbale venuje civilnému povolaniu. Je medzi nimi elektrotechnik, pokrývač striech, chovateľ oviec i rybár.

Mužstvo však trénuje každý deň, v tomto má režim profesionálov.

Hrdinom odvety proti BK Häcken bol Arni Frederiksberg, v civile pekár. Dal dva góly a podieľal sa aj na treťom, vyrovnávajúcom góle Klaksvíku, ktorý bol nakoniec zapísaný ako vlastný gól Petra Abrahamssona.

Ďalšou oporou Faerčanov bol brankár Jonathan Johansson. V rozstrele chytil piatu jedenástku, ktorú zahrával Simon Sandberg. Predtým nepremenil ani štvrtý v sérii Mikkel Rygaard, ale tesne po ňom spravil chybu aj hosťujúci Sivert Guissas.

Pri úplne poslednej penalte však Vegard Forren nezaváhal a tak vo Bravida Arene v Göteborgu mohli búrlivo oslavovať hráči a fanúšikovia faerského tímu.

Radosť tímu z krajiny s 53-tisíc obyvateľmi bola obrovská, klub píše históriu faerského futbalu. Po skončení zápasu dospelí chlapi plakali od šťastia, kým futbalisti domáceho tímu iba neveriacky krútili hlavou.

Dva roky nechytal

Ale aj hráči Klaksvíku iba ťažko mohli uveriť tomu, čo dosiahli. Brankár faerského tímu Jonathan Johansson v roku 2021 ukončil hráčsku kariéru, no keďže mu začal chýbať futbal, znovu začal hrávať v nórskej piatej lige – na poste stopéra.

Pred niekoľkými týždňami ho oslovil bývalý spoluhráč a súčasný tréner Klaksvíku Magne Hoseth, keďže sa mu zranil jeden z brankárov a potreboval náhradu.

„Hovoril som mu, že dva roky som nechytal, ale on tvrdil, že moje skúsenosti určite budú dostačujúce,“ prezradil v nedávnom rozhovore Johansson.

Na tréningoch podával dobré výkony, navyše sa zranil aj ďalší brankár a tak sa Johansson ocitol v bránke aj v súťažných zápasoch.

Najprv v domácej lige a potom proti Ferencvárosu a Häckenu.

V troch zo štyroch stretnutí nedostal ani gól a výborný výkon podal aj v odvetnom zápase so švédskym majstrom.

Vyradili aj Slovan

Klaksvík už raz bol blízko tomu, aby sa kvalifikoval do skupinovej fázy niektorej z európskych súťaží.

Bolo to práve v sezóne 2020/2021, keď v prvom predkole Ligy majstrov vyradil bratislavský Slovan – bez toho, aby vôbec musel nastúpiť na ihrisko. V čase pandémie Covid-19 platili na Faerských ostrovoch prísne pravidlá a vo výprave Slovana bol člen s pozitívnym testom.

Hoci vtedajšie regule umožnili, aby Slovan vyslal do dejiska zápasu náhradnú výpravu, zloženú zväčša z hráčov juniorky, aj v tomto prípade sa našiel pozitívny test na koronavírus. Zápas sa neuskutočnil a do ďalšieho kola kontumačne postúpil Klaksvík.

Tam síce Faerčania podľahli Young Boys Bern, no v treťom predkole Európskej ligy zdolali Dinamo Tbilisi a vypadli až v playoff s Dundalkom.

Teraz sa ich sen o skupinovej fáze stáva skutočnosťou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Najskôr Ferencváros, potom Švédi. Amatérov z Faerských ostrovov poslal ďalej pekár