MS v Katare čelia kritike. Korunný princ to označil za štvavú kampaň

Tamím bin Hamad Ál Thání a prezident FIFA Gianni Infantino.
Tamím bin Hamad Ál Thání a prezident FIFA Gianni Infantino. (Autor: TASR/AP)
SITA|25. okt 2022 o 15:35

MS vo futbale budú tento rok výnimočné.

DAUHA. Katarskému korunnému princovi Tamímovi bin Hamadovi Ál Thánímu sa nepáči prehnaná kritika na adresu jeho krajiny v súvislosti s organizáciou tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale.

Priamy dedič panovníka Kataru šejka Hamada bin Chalífu al-Táního označil kritiku pomerov v krajine na Strednom východe za bezprecedentnú štvavú kampaň, akej vraj doposiaľ nečelil žiaden organizátor svetového šampionátu.

"Kampaň vedená proti našej krajine stále pokračuje a rozširuje sa. Zahŕňa aj také šialené výmysly a dvojité štandardy, že veľa ľudí na ich základe spochybňuje naše motívy," vyhlásil šejk v televíznom príhovore.

Katar čelil v ostatných rokoch kritike z celého sveta za údajné zotročovanie zahraničných robotníkov, ktorí pracovali v nevhodných podmienkach a často bez platu na infraštruktúre potrebnej pre "mundial".

V krajine neskôr zaviedli minimálnu mzdu, no ľudskoprávne organizácie žiadali viac. Zlú reputáciu má Katar aj preto, lebo je tam trestná homosexualita.

Niektoré európske futbalové reprezentácie plánujú proti tomu protestovať dúhovými páskami na rukávoch, ktoré budú počas MS nosiť ich kapitáni.

Majstrovstvá sveta futbale v Katare (20.11. - 18.12.) budú výnimočné tým, že sa konajú prvýkrát na Arabskom polostrove a až v závere kalendárneho roka.

"Toto je veľká skúška pre malú krajinu ako Katar, ktorá už zapôsobila tým, čo dosiahla a naďalej v tom pokračuje," uviedol katarský korunný princ.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»MS v Katare čelia kritike. Korunný princ to označil za štvavú kampaň