Benzema zažaloval francúzskeho ministra vnútra: Využívajú ma na politické hry

Karim Benzema
Karim Benzema (Autor: SITA/AP)
SITA|17. jan 2024 o 11:50

Hviezdny futbalista bol obvinený z prepojenia na organizáciu Moslimské bratstvo.

BRATISLAVA. Futbalista Karim Benzema podal žalobu za ohováranie na francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina za to, že ho obvinil z prepojenia na organizáciu Moslimské bratstvo.

„Karim Benzema má notoricky známe spojenie so sunnitskou moslimskou islamistickou skupinou,“ povedal už v októbri Darmanin v reakcii na vyjadrenie Benzemu, v ktorom 36-ročný futbalista podporil ľudí žijúcich v Pásme Gazy a označil ich za „obete nespravodlivého bombardovania“.

Darmanin reagoval tiež na to, že Benzema nedokázal vyjadriť podobný súcit s približne 1 300 izraelskými obeťami, ktoré si vyžiadal vojnový konflikt na Blízkom východe.

„Bojujeme proti hydre, ktorou je Moslimské bratstvo, pretože vytvára atmosféru džihádizmu," povedal politik pre konzervatívnu televíznu stanicu CNews.

Karim Benzema, ktorý aktuálne pôsobí v Saudskej Arábii, a je moslim, slová ministra poprel a spolu s právnikmi pripravil vyhlásenie obsahujúce 92 strán.

„Nikdy som nemal ani najmenšie spojenie s Moslimským bratstvom a nepoznám nikoho, kto tvrdí, že je jeho členom,“ vysvetľuje rodák z francúzskeho mesta Lyon.

Bývalá hviezda Realu Madrid dodala: „Som si plne vedomý toho, že ma ako slávnu a známu osobu využívajú na rôzne politické hry a boje. Je to o to škandalóznejšie, že prebiehajúci vojnový konflikt si vyžaduje úplne iný typ prístupu.“

Hráčov agent Hugues Vigier označil Benzemu za obeť politického vykorisťovania. Ministra vnútra obvinil z rozsievania nenávisti vo Francúzsku.

Gérald Darmanin, ktorý Benzemu už v minulosti kritizoval za "nespievanie" francúzskej hymny, zatiaľ svoje stanovisko k predmetnému vyhláseniu neposkytol.

Moslimské bratstvo je ideologické hnutie založené pred viac ako 80 rokmi. Jeho vplyv sa prejavuje najmä určitou formou podpory rôznych moderných islamistických organizácii vrátane Hamasu. Hnutie nemá formálnu štruktúru, no aj napriek tomu je v niektorých krajinách zakázané. Vo väčšine krajín v Európe však obmedzené nie je.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Benzema zažaloval francúzskeho ministra vnútra: Využívajú ma na politické hry