Dať sto percent klubu aj reprezentácii nevie. Novota: Čertovsky zlé rozhodnutie

Ján Novota.
Ján Novota. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
SITA|30. sep 2022 o 16:35

Ján Novota skončil ako tréner brankárok pri reprezentácii žien.

BRATISLAVA. Bývalý slovenský futbalový brankár Ján Novota sa priznal, že pre neho nebolo jednoduché odísť z funkcie trénera brankárok v slovenskej reprezentácii futbalistiek po dva a pol roku.

Pôsobenie v realizačnom tíme hlavného kouča Petra Kopúňa mu podľa jeho slov pomôže aj pri práci s mužmi, momentálne je tréner brankárov v druholigovom klube KFC Komárno.

Skĺbiť oba tieto posty by vraj nedokázal, a preto s ľútosťou opustil ženskú reprezentáciu.

"Asociačné termíny ženskej reprezentácie sú iné ako pre mužov, počas nich nemajú mužské klubové súťaže prestávku. Keďže som od začiatku sezóny pracoval v Komárne v realizačnom tíme Mikiho Radványiho, bolo by odo mňa nezodpovedné a neférové chcieť stíhať jedno aj druhé.

Pretože nárazovo, raz za rok, sa všetky tie povinnosti v klube aj reprezentácii zvládnuť dajú, ale opakovane a pravidelne to nie je možné. Fyzicky, psychicky, emočne. Skúsil som, lebo som si myslel a dúfal som, že sa to bude dať. Nedá sa, verte mi," vysvetlil 38-ročný Novota pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

"Celý život všetko, čo som robil, vždy a všade, som robil na sto percent. A pri pozícii trénera brankárok v reprezentácii a brankárov v Komárne v jednom čase toho nie som schopný. Hlava, telo, celý Novota môže dať sto percent, ale nie dvesto.

Nemám kapacitu na sto percent pre repre a sto percent pre klub, to nemá nikto. Musel by som niekoho klamať, vlastne by som klamal všetkých, lebo potrebné maximum by som nevedel dať nikde. Čertovsky zlé rozhodovanie. Ale je fér to rozhodnutie urobiť, je fér voči všetkým ľuďom, s ktorými som pracoval, ktorých som spoznal a ktorí sa stali mojimi priateľmi," pokračoval štvornásobný slovenský reprezentant.

Niekdajší gólman rakúskeho Rapidu Viedeň či Dunajskej Stredy sa toho pri ženách veľa naučil.

"Baby, ktoré som tu stretol, mi dali veľmi veľa. Učili ma, ako s nimi hovoriť, ako sa k nim správať. Sú ženy, tréner preto musí uchopiť realitu inak ako pri mužoch. Posunulo ma to aj ako muža vo vzťahu k ženám.

Mnohé z toho, čo som sa naučil od dievčat z nároďáku, viem použiť teraz pri chalanoch v Komárne. Pre niekoho možno divné, ale pravda je taká. Majka Korenčiová a spol. ma za dva a pol roka formovali a v niečom sformovali k lepšiemu," myslí si rodák z Matúškova v okrese Galanta.

Novota je rád, že vo februári 2020 prijal ponuku od šéftrénera brankárov v SFZ Miroslava Hýllla pracovať pri ženskej reprezentácii.

"Nevedel som, do čoho idem, to je fakt, čítal som to ako šlabikár od prvého písmena. Robil som však svoju robotu najlepšie, ako som vedel. Odovzdal som dievčatám všetko, čo sa dalo a ich spätná väzba bola pre mňa najväčšia odmena.

Pre tieto baby znamená futbal viac ako len peniaze. Pre ne je to radosť a ľudské uznanie. S nimi je to čistejšie," dodal dlhoročný brankár, ktorý naposledy pôsobil v maďarskom Debrecíne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Dať sto percent klubu aj reprezentácii nevie. Novota: Čertovsky zlé rozhodnutie