Niektoré obete v Indonézii započítali dvakrát, futbalovú tragédiu vyšetrujú

Tragédia v Indonézii po futbalovom zápase Arema Malang - Persebaya Surabaya, policajti na Štadióne Kanjuruhan.
Tragédia v Indonézii po futbalovom zápase Arema Malang - Persebaya Surabaya, policajti na Štadióne Kanjuruhan. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. okt 2022 o 13:01

Po zápase v indonézskej futbalovej lige zomrelo 125 ľudí.

JEMBER. Polícia v Indonézii v súvislosti s víkendovou tragédiou, pri ktorej zahynulo 125 futbalových fanúšikov, vyšetruje osemnásť policajtov zodpovedných za použitie slzotvorného plynu a tiež bezpečnostných manažérov.

Skúmajú i mobilné telefóny obetí s cieľom identifikovať podozrivých chuligánov na štadióne a mimo neho.

V tlačenici po sobotňajšom futbalovom stretnutí indonézskej najvyššej súťaže medzi mužstvami Arema FC a Persebaya zomrelo spomenutých 125 priaznivcov, i keď pôvodné správy informovali o 174 obetiach.

Niektorých mŕtvych však pôvodne započítali dvakrát. Medzi mŕtvymi je najmenej 17 detí a sedem detí bolo zranených a ošetrených v nemocniciach.

Tisícky priaznivcov Aremy sklamaných z prehry svojho mužstva začali na hráčov a funkcionárov hádzať fľaše a ďalšie predmety. Výtržnosti sa rozšírili i mimo štadióna, kde boli prevrátené a zapálené policajné autá.

Napriek tomu, že Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zakazuje použitie slzotvorného plynu na štadiónoch, bezpečnostné zložky použili tento prostriedok, a to aj smerom k tribúnam štadióna, čo medzi ľuďmi vyvolalo paniku.

Mnohí fanúšikovia sa udusili a ďalších pošliapali, keď stovky ľudí bežali k východom v snahe vyhnúť sa slzotvornému plynu.

Tragédia patrí medzi najsmrteľnejšie, aké sa kedy udiali vo svete športu. Indonézsky prezident Joko Widodo nariadil vyšetrovanie bezpečnostných postupov.

Prezident FIFA Gianni Infantino nazval úmrtia „čiernym dňom pre všetkých zúčastnených vo futbale a tragédiou, ktorú nemožno pochopiť“.

Hráči a funkcionári Aremy v pondelok na ceremoniáli pred štadiónom položili vence.

„Prišli sme sem ako tím, ktorý žiada o odpustenie rodín zasiahnutých touto tragédiou a tých, ktorí stratili svojich blízkych alebo tých, ktorí sa stále liečia v nemocnici,“ povedal hlavný tréner Javier Roca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Niektoré obete v Indonézii započítali dvakrát, futbalovú tragédiu vyšetrujú