Pieseň, ktorá sa vám nikdy nezunuje. Slovanisti si vypočujú upravenú verziu hymny

Nezameniteľné logo v strednom kruhu, mužstvá nastúpené a podmanivé tóny slávnej zvučky - Liga majstrov sa môže začať.
Nezameniteľné logo v strednom kruhu, mužstvá nastúpené a podmanivé tóny slávnej zvučky - Liga majstrov sa môže začať. (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|16. sep 2024 o 07:00

Ikonická zvučka Ligy majstrov vyvolá zimomriavky.

BRATISLAVA. Tú melódiu pozná každý futbalový fanúšik. So slovami je to niekedy horšie, ale poslednú časť – „The champions“ – rozozná každý.

Hymna Ligy majstrov je ikonická skladba, ktorá zaručene vyvolá zimomriavky u hráčov, trénerov, ale aj u rozhodcov a samozrejme u divákov.

Rozpaky na korunovácii

Skladbu napísal britský skladateľ Tony Britten na motívy hymny od Georga Friderica Händela s názvom Kňaz Sádok. Táto skladba vznikla na korunováciu britského panovníka Juraja II. v roku 1727 a odvtedy je súčasťou korunovácia každého panovníka. Nechýbala tak ani na korunovácii Karla III.

Mnohí diváci boli v rozpakoch a zdieľali príspevky na sociálnych sieťach: kde sa vzala hymna Ligy majstrov na tomto slávnostnom akte?

Niet divu, že známu melódiu spojili s najprestížnejšou klubovou futbalovou súťažou – veď zápasy Ligy majstrov sa hrajú počas celej sezóny každé dva týždne dvakrát do týždňa, kým predchádzajúce korunovačné slávnosti sa konali pred siedmimi dekádami.

Slávna zvučka je neodmysliteľnou súčasťou zápasov od úplného začiatku súťaže, teda od roku 1992.

Celá verzia má takmer tri minúty a pozostáva z dvoch krátkych strof a refrénu. V ňom sa objavia tri oficiálne jazyky UEFA, angličtina, francúzština a nemčina.

Slávny refrén znie: „Die Meister! Die Besten! Les grandes équipes! The champions!“ (Majstri! Najlepší! Veľké mužstvá! Majstri!)

Ikonická ako trofej

Skladateľ Britten v rozhovore vysvetľoval, že v čase, keď ho požiadali o vytvorenie hymny pre Ligu majstrov, bola klasická hudba v kurze, keďže na majstrovstvách sveta v Taliansku v roku 1990 vystupovali slávni „traja tenori“ Luciano Pavarotti, Placido Domingo a Jose Carreras.

„Chuliganizmus bol vtedy veľký problém UEFA chcela hru dostať do totálne inej oblasti. V hudbe je stúpajúca pasáž sláčikov, ktorú som si prevzal od Händela a potom som napísal vlastnú melódiu. Má to akýsi händelovský nádych, ale rád si myslím, že to nie je úplný plagiát,“ vravel Tony Britten.

Pred aktuálnou sezónou Britten mierne upravil zvučku a bola znova nahratá ako súčasť novej identity Ligy majstrov.

Vynovená verzia sa vracia k orchestrálnej verzii pôvodnej skladby, ktorú mohli diváci naposledy počuť pred finále 2006 v Stade de France.

UEFA na svojej webstránke tvrdí, že „hymna sa postupne stala tak ikonickou ako samotná trofej“.

VIDEO: Mierne upravená a vynovená verzia hymny Ligy majstrov

Haaland ju počuje každé ráno

Potvrdzujú to aj zážitky hráčov. „Magické. Je to magickejšie než čokoľvek iné. Ak počuješ túto hudbu, hneď ťa to chytí,“ vravel Zinedine Zidane.

„Je krásne, ak vyjdeš na ihrisko a počuješ tieto tóny. Vtedy vieš, že to je iný zápas. Hudba ti pripomína aká špeciálna a dôležitá táto súťaž je,“ uviedol Lionel Messi.

Erling Haaland ešte ako hráč Dortmundu mal nastavenú zvučku Ligu majstrov ako budík na telefóne. „Zobúdzam sa na to každý deň – je to posledná pesnička, ktorá by sa mi zunovala. Je to perfektný začiatok dňa,“ vysvetľoval nórsky útočník, ktorý skladbu rád počúva aj vo svojom aute.

Tých niekoľko desiatok sekúnd pred výkopom za tónov tejto skladby znamená pre hráčov nezabudnuteľný zážitok, ktorý si chcú naplno vychutnať.

Keď Sparta Praha hrala v play off Ligy majstrov na pôde švédskeho Malmö, fanúšikovia Sparty odštartovali ohnivú šou so svetlicami a dymovnicami práve počas hymny, ktorú prehlušovali fanúšikovské chorály.

„Trochu ma mrzí, že nám to prerušili dym a hmla. O to viac verím, že si hymnu s nami vychutnajú fanúšikovia na Letnej a jej koniec zakričia tak, ako sa patrí,“ povedal vtedy slovenský krídelník Sparty Praha Lukáš Haraslín.

Vďaka postupu Slovana Bratislava do hlavnej fázy Ligy majstrov si podmanivé tóny vypočujú v štyroch zápasoch aj diváci na Tehelnom poli a hráči si ich vychutnajú minimálne v ôsmich prípadoch. 

Tabuľka Ligy majstrov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Pieseň, ktorá sa vám nikdy nezunuje. Slovanisti si vypočujú upravenú verziu hymny