Holanďania nepotešili domácich priaznivcov. Bronz v Lige národov získali opäť Taliani

Talianski futbalisti sa tešia po strelenom góle v zápase Holandsko - Taliansko v dueli o 3. miesto v Lige národov.
Talianski futbalisti sa tešia po strelenom góle v zápase Holandsko - Taliansko v dueli o 3. miesto v Lige národov. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. jún 2023 o 17:32 (aktualizované 18. jún 2023 o 19:00)

Rozhodujúci gól strelil Chiesa.

Liga národov - Final Four, zápas o 3. miesto

Holandsko - Taliansko 2:3 (0:2)

Góly: 68. Bergwijn, 90. Wijnaldum - 6. Dimarco, 20. Frattesi, 73. Chiesa

Rozhodovali: Nyberg - Beigi, Söderqvist (všetci Švédsko). ŽK: Weghorst - Dimarco, Barella, Acerbi

Holandsko: Bijlow - Dumfries, Geertruida (46. Wijnaldum), Van Dijk, Aké - Wiefer (76. Veerman), F. De Jong, Simons (63. Koopmeiners) - Malen (46. Bergwijn), Gakpo, Lang (46. Weghorst)

Taliansko: Donnarumma - Toloi, Acerbi, Buongiorno, Dimarco (74. Spinazzola) - Frattesi, Cristante, Verratti (85. Barella) - Gnonto (63. Zaniolo), Retegui (85. Pellegrini), Raspadori (63. Chiesa)

ENSCHEDE. Futbalisti Talianska obsadili v Lige národov 2022/2023 tretie miesto. V nedeľňajšom zápase o bronz zdolali v Enschede domácich Holanďanov 3:2.

Taliani si tak zopakovali umiestnenie z ročníka 2020/2021. Liga národov vyvrcholí finálovým duelom Chorvátsko - Španielsko (20.45 SELČ).

Zverenci trénera Roberta Manciniho viedli už po 20 minútach 2:0, keď sa presadili Federico Dimarco a Davide Frattesi.

Domáci reprezentanti znížili v 68. minúte gólom Stevena Bergwijna, no už o štyri minúty inkasovali po individuálnej akcii Federica Chiesu.

Tento gól sa ukázal ako víťazný, keďže Holanďania dokázali v záverečnom nápore už iba znížiť na konečných 2:3 gólom Georginia Wijnalduma v 90. minúte.

Priebeh zápasu Holandsko - Taliansko

I. polčas:

Tón prvého polčasu udal rýchly gól Talianov, ktorí skórovali zo svojej prvej šance. V 7. minúte sa Raspadori dostal k centrovanej lopte, efektne ju posunul za seba a Dimarco zužitkoval výhodnú streleckú pozíciu - 0:1.

Od 20. minúty viedli "azúroví" už 2:0. Holanďania neodvrátili ofenzívnu hrozbu, Frattesi sa dostal za ich obranu a pred brankárom Biljowom nezaváhal.

Dimarco bol pri chuti a jeho ďalší nebezpečný pokus skončil v 27. minúte tesne nad bránou. Domáci v prvom polčase herne príliš nezaostávali, no dlho si nevedeli vytvoriť výraznejšiu gólovú príležitosť. Dočkali sa jej v 41. minúte, keď sa Gakpo dostal do sľubnej šance, ale minul bránu.

II. polčas:

Holanďania v druhom polčase zvýšili tempo a ofenzívnou aktivitou sa snažili o kontaktný gól. Dočkali sa ho v 69. minúte, keď Taliani odvrátili centrovanú loptu iba k Bergwijnovi, ktorý si zasekávačkou položil protihráča a strelou k vzdialenejšej žrdi prekonal Donnarummu.

Už o štyri minúty neskôr úradujúci majstri Európy získali späť dvojgólový náskok, keď Chiesa potiahol akciu po ľavej strane, pred prihrávkou uprednostnil strelu a prekvapil Bijlowa - 1:3.

"Oranjes" sa naďalej snažili o návrat do zápasu, v 82. minúte sa ešte tešili predčasne. Gól Weghorsta VAR neuznal pre ofsajd, no v závere riadneho hracieho času sa Wijnaldum dostal k lopte v pokutovom území a ľavačkou prestrelil talianskeho brankára - 2:3.

V nadstavenom čase Taliani premárnili príležitosť streliť štvrtý gól, keď Pellegrini nepresne zakončil prečíslenie. Holanďania sa už k príležitosti vyrovnať nedostali.

Hlasy po zápase

/zdroj: uefa.com/

Ronald Koeman, tréner Holandska: "Nemali by sme hrať tak, ako sme hrali v prvom polčase. Nebolo to o systéme, ale o plnení si povinností. V minulosti sa nám stalo, že sme mali výpadky, no nespomínam si, že by sme niekedy odohrali takto celých 45 minút."

Roberto Mancini, tréner Talianska: "Vždy je najdôležitejšie víťazstvo a nie to, či hráte dobre alebo nie. V prvom polčase sme hrali veľmi dobre, v druhom bol náš výkon slabší. Tŕpli sme, keď Holandsko útočilo, ale neskôr sme mali aj my šance streliť štvrtý gól. Celkovo sme odviedli dobrú prácu."

Federico Chiesa, útočník Talianska, strelec víťazného gólu: "Bola to tvrdá strela a skončila sa gólom napriek tomu, že som ju zle trafil. Pri inej šanci som loptu kopol ideálne, ale išla nad bránu. Vidíte, niekedy to dopadne aj takto. Som však veľmi šťastný a spokojný s dnešným výsledkom. Dlhší čas, asi 10 mesiacov, som bol mimo hry, takže som veľmi rád, že som späť. Bolo to pre mňa ťažké obdobie. Užívam si, že môžem byť späť v talianskom tíme. Dnešný výsledok je pre nás výborný vzhľadom na krutú semifinálovú prehru so Španielskom. Ukázali sme, že sme skvelý tím s budúcnosťou."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Holanďania nepotešili domácich priaznivcov. Bronz v Lige národov získali opäť Taliani