Sorry za prvých 38 zápasov. Tradičný klub aj so Slovákom postúpil po bláznivom finále

Martin Koscelník po prvom zápase finále o postup do holandskej Eredivisie NAC Breda - Excelsior Rotterdam.
Martin Koscelník po prvom zápase finále o postup do holandskej Eredivisie NAC Breda - Excelsior Rotterdam. (Autor: REUTERS)
Titanilla Bőd|3. jún 2024 o 12:52

Martin Koscelník dal vo finále dôležitý gól.

BREDA. Kým na Slovensku sa ešte nikdy nestalo, že by druholigista prešiel cez baráž do prvej ligy, v Holandsku to nie je nič neobvyklé.

Čo však dokázali v tejto sezóne futbalisti NAC Breda, bolo z kategórie neuveriteľných príbehov.

Tradičný klub s piatym najväčším počtom permanentkárov v Holandsku sa ledva dostal do play-off o postup, no na jeho konci oslavuje návrat do najvyššej súťaže.

Gólová kanonáda

V Holandsku postupujú z druhej ligy priamo dva tímy a ďalších šesť celkov, od tretieho do ôsmeho miesta, sa dostane do baráže. Tú si zahrá aj tretí tím od konca z prvej ligy, ktorý sa do baráže zapojí v druhom kole.

Postupujúci z druhej ligy musí úspešne zvládnuť tri dvojzápasy.

NAC si zabezpečil účasť v play-off až v poslednom kole sezóny remízou 1:1 na pôde posledného mužstva Top Oss. Ak by Breda v závere inkasovala, na čo mali domáci šance, rozprávkový príbeh by sa nepísal.

Nie nadarmo sa však hovorí, že baráž je úplne nová súťaž. V prvom kole narazil NAC na tú Rodu JC Kerkrade, ktorá po predposlednom zápase sezóny v predstihu oslavovala postup.

Fanúšikovia zaplavili ihrisko, len aby sa dozvedeli, že ich konkurent Groningen v závere zápasu s Telstarom vyrovnal a tým pádom zápas v poslednom kole medzi Groningenom a Rodou bude priamym súbojom o druhé miesto aj o Eredivisie.

Ten napokon Roda prehrala a išla sklamaná len do baráže.

NAC na rozdiel od toho nemal čo stratiť. V prvom zápase doma pred osemnásťtisíc divákmi na kultovom štadióne Rata Verlegha zvíťazil 3:1 a v odvete Rodu doslova deklasovala.

Na víťazstve 5:0 mal svoj podiel aj Slovák Martin Koscelník, ktorý nastúpil ako náhradník a dal jeden gól.

Prerušené derby

Koscelník prišiel do Bredy v auguste minulého roka z Rapidu Viedeň. Trénerom NAC bol v tom čase ešte aj na Slovensku dobre známy Peter Hyballa.

Slovenský pravý obranca absolvoval ako prvý zápas v Holandsku veľké derby v susednom meste Tilburg na pôde Willem II.

NAC vyhrával v úvode druhého polčasu už 3:0, rozhnevaní domáci fanúšikovia vhodili na ihrisko poháre od piva a podľa aktuálnych pravidiel zápas bol prerušený.

Hoci stretnutie sa ešte fakticky neskončilo, autobus hráčov vítalo pred štadiónom v Brede dvetisíc nadšených fanúšikov.

Zápas sa dohral o dva dni bez divákov a NAC napokon zvíťazil 4:1.

Tréner s vlastným pivom

Ďalšie kolo však prinieslo domácu prehru s Rodou a Hyballa bol odvolaný.

Na jeho miesto prišiel 52-ročný rodák z Bredy Jean-Paul van Gastel, ktorý takmer deväť rokov bol asistentom trénera vo Feyenoorde, neskôr pôsobil v Číne a má svoj vlastný remeselnícky pivovar.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Eredivisie»Sorry za prvých 38 zápasov. Tradičný klub aj so Slovákom postúpil po bláznivom finále