Všetci smútime, ale on už je dávno nesmrteľný, povedal Infantino o Pelém

Pelé v spoločnosti Diega Maradonu a bývalého šéfa FIFA Joaa Havelangea.
Pelé v spoločnosti Diega Maradonu a bývalého šéfa FIFA Joaa Havelangea. (Autor: TASR/AP)
TASR|30. dec 2022 o 14:21

Prezident FIFA vzdal hold Pelému.

SAO PAULO. Poctu zosnulej brazílskej legende svetového futbalu Pelému vzdal aj prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino. Trojnásobný majster sveta Pelé podľahol vo štvrtok ťažkej chorobe vo veku 82 rokov.

"O Rei (Kráľ) bol jedinečný v mnohých ohľadoch. Bol jediným hráčom, ktorý vyhral majstrovstvá sveta trikrát a jeho schopnosti a kreativita sa nedali s nikým porovnávať. Pelé dokázal veci, o ktorých by sa žiadnemu inému futbalistovi ani nesnívalo.

Stačí spomenúť gól, ktorý strelil vo finále MS v roku 1958 ako 17-ročný, keď prehodil loptu cez obrancu a z voleja ju strelil do siete," zaspomínal si Infantino vo vyhlásení pre FIFA.com.

Pelé odohral 92 zápasov za národný tím, dal v nich 77 gólov a je historicky najlepší strelec svojej vlasti spoločne s Neymarom, ktorý vyrovnal jeho rekord na MS 2022 v Katare.

Infantino zdôraznil, že mal česť stretnúť sa s ním pri viacerých príležitostiach: "V roku 2016, už ako prezident FIFA, sme boli bok po boku na premiére jeho filmu - Pelé: Zrodenie legendy.

Keď som mal 11 rokov, môj otec mi povedal, aký je skvelý hráč. Fantastický gól, ktorý vidno v tomto filme, je jedna z mála ukážok, ktorá dokázala zaznamenať jeho neuveriteľné schopnosti."

Infantino, ktorý je vo funkcii šéfa FIFA už viac ako šesť rokov, nikdy nezabudne na chvíle strávené s futbalovou legendou.

"Jeho život bol viac ako futbal. Zmenil veci k lepšiemu v Brazílii, Južnej Amerike a na celom svete. Jeho rodine, priateľom a všetkým futbalovým fanúšikom, ktorí ho tak milovali, vyjadrujem úprimnú sústrasť.

Všetci smútime nad stratou fyzickej prítomnosti nášho drahého Pelého, ale on už dávno dosiahol nesmrteľnosť. Preto bude s nami naveky," skonštatoval Infantino.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Všetci smútime, ale on už je dávno nesmrteľný, povedal Infantino o Pelém