Škriniar? Zatiaľ neohromil, tvrdí expert. Na lídra je príliš hanblivý a utiahnutý

Milan Škriniar.
Milan Škriniar. (Autor: TASR/AP)
Martin Kozinka|2. okt 2023 o 08:00

Rozhovor s expertom na parížsky klub.

Paríž St. Germain je po siedmich kolách francúzskej najvyššej súťaže až na piatom mieste v tabuľke so ziskom dvanástich bodov. Nie je to štart do sezóny, aký si v klube predstavovali.

O súčasnej situácii v klube a o výkonoch slovenského obrancu Milana Škriniara hovorí expert na parížsky klub a novinár Le Parisien ADRIEN CHANTEGRELET. Najúspešnejší tím v krajine pozorne sleduje necelé dva roky a dianiu v klube sa venuje každý deň.

Ako hodnotíte štart do sezóny v podaní PSG?

Začiatok sezóny bol trochu zvláštny, pretože tento tím má skutočný zmysel pre jednotu, má skutočnú súdržnosť medzi hráčmi, tak, ako sme to videli proti Dortmundu, Marseille či Lyonu.

Videli sme niekoľko zaujímavých sekvencií v hre a sledujeme novú filozofiu s túžbou rýchlo získať loptu späť. Ale výsledky sú nekonzistentné na to, aby sme mohli povedať, že začiatok sezóny bol úspešný.

V zápasoch proti Borusii Dortmund a Olympique Marseille bolo vidieť, že prestavba tímu konečne zafungovala. Tím hral výborne, ukázal sa rukopis Luisa Enriqueho. Je podľa vás správny tréner pre PSG?

Neviem povedať, či je správny tréner pre Paríž, je ešte priskoro. Ale v každom prípade, jeho filozofiu hry a stratégiu v tíme jednomyseľne akceptovali. Má plnú dôveru vedenia a prezidenta, srší z neho skutočná sila, ktorá mu umožňuje pokojne pracovať.

Tréner Paríža St. Germain Luis Enrique.
Tréner Paríža St. Germain Luis Enrique. (Autor: TASR/AP)

Máte pocit, že práca, ktorú odviedol, sa môže rýchlo stať úspešnou a nadchnúť fanúšikov. To je z jeho strany tá skutočná sila. Vďaka nemu sme už stihli zabudnúť na Christopha Galtiera.

V rozhovore sa dočítate:

  • Ako hodnotí Messiho pôsobenie v klube?
  • Naplnil Neymar 200-miliónové očakávania?
  • Aký je vzťah medzi prezidentom klubu Chelajfím a Mbappém?
  • Čo vraví na Škriniarove výkony?
  • Prečo ho Parížania naverbovali?
  • V čom by sa mal Slovák zlepšiť?

Ak by ste mali porovnať tím v minulej a tejto sezóne, v čom sa najviac zmenil?

Najviac sa zmenil tímový duch a náročnosť taktiky. Tím bol príliš závislý od svojich hviezd. Luis Enrique chcel do svojho systému zapojiť všetkých hráčov, aby tím ukázal jednotnú tvár. Môžete cítiť, že sa zapája každý, a to je reálna zmena.

Je podľa vás po odchode superhviezd Lionela Messiho a Neymara v kabíne lepšia atmosféra?

Atmosféra je naozaj iná. Šatňa je viac “francúzska” a niektorí hráči sa už nejaký čas poznajú, takže vzťahy sa rýchlo rozvinuli. Jazykom šatne je stále španielčina, no cítiť, že hráči chcú spolu niečo vytvárať. Najviditeľnejším príkladom je Achraf Hakimi, ktorý sa v šatni cíti slobodnejšie.

Ako v skratke hodnotíte Messiho pôsobenie v klube?

Celkovo to boli dve sezóny plné sklamania. Prvá bola kompletným zlyhaním a druhá bola vnímaná ako príprava na jeho víťazstvo na majstrovstvách sveta. Nedokázal posunúť klub na vyššiu úroveň v Lige majstrov, kde sa v kľúčových zápasoch súťaže prakticky vytratil.

Bola skvelá príležitosť mať v Paríži hráča jeho veľkosti, pretože Messi je najlepší hráč histórie, ale jeho pôsobenie je veľkým sklamaním. Navyše k spojeniu s fanúšikmi nikdy nedošlo.

Neymar mal príchodom do PSG vystúpiť z Messiho tieňa a stať sa najlepším futbalistom sveta. Ako to dopadlo?

Ako to už u Neymara býva, v Paríži jeho progres spomalili zranenia. Nikdy nenaplnil svoju prestupovú cenovku. Bolo tam niekoľko fantastických momentov, najmä počas jeho prvej sezóny. Nikdy však nedokázal odohrať kompletnú sezónu na svojej skutočnej úrovni, bez zranení a iných problémov. Takže, aj keď nám ponúkol isté chvíle vzrušenia, celkový obraz je negatívny.

Prezident klubu Násir Al Chelajfí nedávno povedal, že je rád za Kyliana Mbappého. Aký je v súčasnosti medzi nimi vzťah?

Dobrý. Násir v súkromí často spomína, aký je šťastný, že má vo svojom tíme Mbappého – považuje ho za najlepšieho hráča na svete.

Prezident PSG Násir Al Chelajfí a hviezda tímu Kylian Mbappé.
Prezident PSG Násir Al Chelajfí a hviezda tímu Kylian Mbappé. (Autor: SITA/AP)

Vzťahy sa po lete vrátili do normálu, keďže predtým bol Násir na Kyliana veľmi agresívny a veľmi prísny, najmä pokiaľ išlo o jeho stratégiu do budúcnosti. Mám dojem, že príbeh tohto leta je už len dávno zabudnutá história.

Čo si myslíte o “tichej dohode” medzi Mbappém a Realom Madrid?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Škriniar? Zatiaľ neohromil, tvrdí expert. Na lídra je príliš hanblivý a utiahnutý