Športový arbitrážny súd rozhodol, Ekvádor môže hrať na MS v Katare

Fanúšik Ekvádoru.
Fanúšik Ekvádoru. (Autor: SITA/AP)
SITA|9. nov 2022 o 11:07

Čilskí predstavitelia neposkytli presvedčivé dôkazy o tom, že Castillo je v skutočnosti Kolumbijčan.

ŽENEVA. Ekvádorskí futbalisti sa definitívne predstavia na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Katare.

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne v utorok rozhodol, že Ekvádor nepríde o účasť na svetovom šampionáte, no v kvalifikácii o postup na MS 2026 mu budú odpočítané tri body za falošný doklad použitý na získanie pasu pre hráča narodeného v Kolumbii.

Verdikt CAS pripravil Peru a Čile o akúkoľvek nádej na štart v Katare. Obe juhoamerické krajiny tvrdili, že by mali nahradiť Ekvádor po tom, ako ho obvinili, že v kvalifikácii o postup na šampionát zaň neoprávnene v ôsmich stretnutiach nastúpil obranca Byron Castillo.

FIFA pred niekoľkými týždňami uviedla, že čilskí predstavitelia neposkytli presvedčivé dôkazy o tom, že Castillo je v skutočnosti Kolumbijčan a nemal tak právo nastúpiť v ôsmich stretnutiach juhoamerickej kvalifikácie o postup na MS 2022.

Odvolacia komisia usúdila, že na základe predložených dokumentov má byť Castillo považovaný za hráča s ekvádorským občianstvom a Ekvádorčania postupovali v súlade s predpismi.

Čile a Peru sa dožadovali kontumácie

Čiľania sa usilovali o kontumáciu zápasov Ekvádora v kvalifikácii, v ktorých Castillo nastúpil.

V kvalifikácii skončili na 7. mieste, sedem bodov za Ekvádorčanmi, ale tvrdia, že by mohli postúpiť, ak by zápasy, v ktorých Castillo nastúpil, boli skontumované v prospech súperov Ekvádora výsledkom 3:0.

Ozvali sa aj zástupcovia Peru, ktoré skončilo piate hneď za Ekvádorom a neskôr podľahlo v medzikontinentálnom play-off Austrálii.

Prípad sa „točil“ okolo troch kľúčových súborov dokumentov. Boli to rodné listy z Kolumbie a Ekvádora, spisy z vyšetrovania Ekvádorskej futbalovej federácie v roku 2018 týkajúceho sa Castillovej identity a súdne rozhodnutia v Ekvádore a národné identifikačné doklady.

Tie obsahovali pas vydaný 13. novembra 2017. FIFA vo verdikte uviedla, že pas a ďalšie doklady boli vydané príslušnými štátnymi orgánmi, a preto ich treba považovať za pravé. Rozhodnutie strešného orgánu svetového futbalu následne v utorok potvrdil i CAS.

Finančná pokuta za nepravdivé informácie

Sudcovia však taktiež uviedli, že akceptujú argument, že Castillo sa narodil v Kolumbii a že na získanie ekvádorského pasu boli použité nepravdivé informácie o dátume a mieste jeho narodenia.

CAS tiež uložil pokutu 100-tisíc švajčiarskych frankov, ktorú musí Ekvádorská futbalová federácia zaplatiť FIFA, aj keď je to malý zlomok z 9 miliónov dolárov, ktoré má Ekvádor zaručené ako minimálnu finančnú odmenu za účasť na majstrovstvách sveta.

Ekvádor má v prvý deň MS 2022 nastúpiť proti hostiteľskej krajine v rámci A-skupiny, v ktorej sú taktiež Senegal a Holandsko.

Program skupiny A na MS vo futbale 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Športový arbitrážny súd rozhodol, Ekvádor môže hrať na MS v Katare