Kmotrík: Titul sa nevyhráva v jednom zápase. Rozhodca pochybil, tvrdí Ružbarský

Kontroverzný moment v zápase DAC Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava.
Kontroverzný moment v zápase DAC Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava. (Autor: SITA)
Sportnet|8. máj 2023 o 20:40

Reakcie po zápase Dunajská Streda - Slovan Bratislava.

DUNAJSKÁ STREDA. Zápas Dunajská Streda - Slovan Bratislava (2:3), po ktorom belasí mieria za ďalším majstrovským titulom, bude mať zrejme ešte dohru.

Poznačili ho nepresné verdikty rozhodcov, aj emócie na ihrisku, ktoré prerástli do potýčok medzi hráčmi. Zasahovať na ihrisku musela bezpečnostná služba.

Najväčšiu polemiku vyvolali predovšetkým dva momenty.

V 12. minúte rozhodca Filip Glova neuznal vyrovnávajúci gól Slovana, ktorý strelil Malik Abubakari. Po konzultácii s VAR-om rozhodol, že kapitán belasých Vernon de Marco posúval v šestnástke loptu rukou nedovolene, napriek tomu, že aj podľa televíznych záverov ju mal pri tele.

V 60. minúte centroval Davis, ktorý hľadal Kalmára, obranca Slovan Lovat vo výskoku zahral v pokutovom území rukou, ale ani po tom, čo situáciu skontroloval videorozhodca, penalta sa nepískala.

Rozhodca si púšťal situáciu z piatich rôznych kamier. Spolukomentátor duelu a bývalý reprezentant Marek Sapara však označil v priamom prenose za najjednoznačnejší záber hornej kamery, ktorý si však Glova na ihrisku nepustil.

Ružbarský: Dve závažné chyby

Výkon Filipa Glovu v zápase zhodnotil pre RTVS šéf komisie rozhodcov Marián Ružbarský.

"Rozhodca v tomto stretnutí spravil dve závažné chyby, po každej na jednej strane. Nebol to dobrý výkon... 

V prvom prípade pochybil VAR, pretože situáciu nemal intervenovať a následne pochybil aj rozhodca, pretože ruka De Marca bola v prirodzenej polohe blízko tela a ani nešla proti lopte. Čiže nešlo o zakázanú hru rukou a gól Slovana mal platiť.

V druhom prípade bola intervencia systému VAR správna, pretože išlo o zakázanú hru rukou. Rozhodca v tomto prípade pochybil, pretože aj keď ruka nešla proti lopte, bola v neprirodzenej polohe. Správne mal rozhodca nariadiť pokutový kop v prospech Dunajskej Stredy."

Slovan má dve kolá pred koncom pred DAC náskok piatich bodov, hrá sa už len o šesť. Slovan nastúpi v Banskej Bystrici a doma proti Podbrezovej, Dunajská Streda hrá v Žiline a sezónu ukončí doma proti Banskej Bystrici.

K zápasu, ktorý prakticky rozhodol o držiteľovi titulu, sa pre RTVS vyjadril aj generálny riaditeľ Slovana Ivan Kmotrík ml. a majiteľ DAC Dunajská Streda Oszkár Világi.

Kmotrík: Nerozhoduje jeden zápas

"Rozhodli sa ako rozhodli, majú to vo svojich rukách a oni sú pánmi na ihrisku," komentoval Kmotrík ml. výkon rozhodcov.

"Ja som rád, že sme ten zápas zvládli. Titul nie je o tomto zápase. Môžu sa z Dunajskej Stredy sťažovať, ale titul sa nevyhráva v jednom zápase - tak môžu dopadnúť pohárové súťaže. Všetci dobre vieme, že toto je dlhodobá súťaž a tam sa ukáže kvalita," dodal.

Dunajská Streda nebola nikdy tak blízko k historickému titulu, ale v druhej polovici nadstavbovej časti strácala dych - remizovala v Trnave, prehrala v Podbrezovej a teraz aj doma so Slovanom.

Világi sa pre RTVS po zápase posťažoval na arbitrov.  

"Výkon toho rozhodcu nechcem zhodnotiť, ale myslím si, že pokiaľ slovenský futbal chce napredovať, tak musí rozmýšľať nad tým, aké výkony budú podávať rozhodcovia.

Prišli sem ľudia, celá republika to pozerala a myslím si, že ten koniec bol hrozný a na tom má absolútnu vinu rozhodca. Ale to už nechám na komisiu, aby zhodnotila výkon rozhodcu.

Takýto zápas nemôžeme takto ukončiť. Nie je to dobré pre futbalistov, divákov ani pre Slovan. Takto vyhrávať môže aj byť pre nich trošku problém," vravel.

Hlavný arbiter Peter Glova a videorozhodca Boris Marhefka sa zrejme nevyhnú trestom, ktoré ale verejnosť zrejme nespozná.

"V zmysle konvencií rozhodcov UEFA sa tresty pre rozhodcov nemajú zverejňovať. Robíme tak iba v závažných prípadoch, ktoré vážne naštrbujú dôveru a čistotu vo futbale," uviedol nedávno pre Sportnet Ružbarský.

Tabuľka Fortuna ligy

skupina o titul:

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
32
21
6
5
65:32
69
P
V
V
V
V
2
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
32
20
7
5
54:29
67
V
V
P
P
R
3
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
32
15
7
10
55:38
52
V
V
P
P
R
4
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
32
13
8
11
44:44
47
V
P
V
V
P
5
MFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská BystricaMFK Dukla Banská Bystrica
32
13
5
14
50:56
44
P
P
V
R
V
6
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
32
11
6
15
49:53
39
P
P
P
R
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Kmotrík: Titul sa nevyhráva v jednom zápase. Rozhodca pochybil, tvrdí Ružbarský