Musíme dospieť, hovorí Guľa o Európe. Jedno zlyhanie už v DAC prežil

Tréner DAC Adrian Guľa na štadióne FC Dila Gori.
Tréner DAC Adrian Guľa na štadióne FC Dila Gori. (Autor: TASR - Pavel Neubauer)
Michal Šášky|21. júl 2023 o 03:30

Som veľmi sklamaný, vraví tréner Dunajskej Stredy.

GORI, TALLINN. V európskych pohárových súťažiach pokračujú traja slovenskí zástupcovia.

Po stredajšom postupe Slovana Bratislava v Lige majstrov cez luxemburský Swift Hesperange uspel o deň neskôr ďalší klub v Európskej konferenčnej lige.

Žilina potvrdila domáce víťazstvo nad Levadiou aj v estónskom Tallinne. V oboch prípadoch triumfovala 2:1 a postúpila.

Dunajská Streda však po súboji s Dila Gori končí v Európe ešte skôr, ako v nej trnavský Spartak začne. Víťaz pohára štartuje až v druhom kole.

DAC sa doň nedostal. Slovenského vicemajstra vyradil tretí tím tabuľky minulej sezóny a piaty tím aktuálneho ročníka gruzínskej ligy (2:1, 0:2).

Čo sa v texte dočítate:

  • Ako expert vnímal a hodnotil hru Žiliny?
  • Čo tréner čaká od veľkého favorita?
  • Prečo Dunajská Streda vypadla?
  • Čo povedal Guľa po zápase a čo pár dní predtým?
  • Koľkokrát ho vedenie podržalo? Hrozí mu koniec teraz?

„Musíme objektívne priznať, že Dela Gori je ďaleko lepší mančaft ako Levadia Tallinn,“ poznamenal počas vysielania RTVS Peter Ďuriš.

Aj expert tŕpol

Oba slovenské kluby hrali odvetný zápas v takmer rovnakom čase. Fanúšik si musel vybrať, ktorý zápas bude primárne sledovať.

Zápas v Tallinne sa napriek taktickým odlišnostiam podobal priebehom úvodnému stretnutiu. Žilinu dostal opäť rýchlo do vedenia reprezentant, tentoraz Matúš Rusnák.

Levadii sa síce podarilo vyrovnať, ale hráč Žiliny strelil v poslednej sekunde víťazný gól. Tentoraz to bol na konci nadstaveného času prvého polčasu Andrej Stojčevski.

Štatistiky zápasu Levadia Tallinn - MŠK Žilina.
Štatistiky zápasu Levadia Tallinn - MŠK Žilina. (Autor: SofaScore)

„Takéto zápasy o postup rozhodujú detaily. Žilina hrá na hrane obrovského rizika, súper mal veľa gólových šancí. Príde mi to taký bezstarostný, až mládežnícky futbal,“ tŕpol počas zápasu Ďuriš.

Zverenci trénera Jaroslava Hyneka sa nevyhli chybám z neskúsenosti, ale súpera tromfli kreativitou, živelnosťou a odhodlaním. Zaslúžene postúpili.

„Žilina zvládla druhý polčas s noblesou skúseného tímu. Ale netreba to prechvaľovať, lebo domáci tím nemá žiadnu extra kvalitu. Ak by s ním Žilina vypadla, bolo by to zlé,“ dodal expert.

„Na našej strane bola vidieť aj určitá nervozita, že hráme o veľa. Postup si naozaj ceníme, keďže svetový futbal sa veľmi vyrovnáva.

Každý tím dáva do prvého kola všetko, chce postúpiť ďalej a chce dosiahnuť nejaký úspech. Nám sa to podarilo vybojovať lepšou efektivitou ako súper, čo si prajeme aj do ligovej sezóny,“ hodnotil žilinský tréner Hynek.

Prvé kolo má byť povinnosť

Žilinčania budú v ďalšom dvojzápase čeliť veľkému favoritovi, belgickému KAA Gent, vlaňajšiemu štvrťfinalistovi tejto súťaže.

„Gent sme všetci mali niekde vzadu v hlavách,“ priznal po zápase kapitán Žilinčanov Tomáš Nemčík.

Na konfrontáciu sa teší aj tréner. „Do veľkej miery to bude aj o nich, ako sa na nás pripravia, ale nemyslím si, že by nás taký dobrý tím podcenil,“ poznamenal Hynek.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Musíme dospieť, hovorí Guľa o Európe. Jedno zlyhanie už v DAC prežil