Najlepší brankár súčasnosti? Je ako mačka, robí veľkolepé veci a udivuje trénerov

Brankár Arsenalu David Raya sa teší so svojimi spoluhráčmi.
Brankár Arsenalu David Raya sa teší so svojimi spoluhráčmi. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|20. sep 2024 o 12:40

Brankár Arsenalu David Raya je expertom na pokutové kopy.

BRATISLAVA. Najlepší brankár súčasnosti, legenda alebo muž z inej planéty. Aj takto označovali fanúšikovia na sociálnych sieťach Davida Rayu.

Gólman Arsenalu predviedol na pôde Atalanty Bergamo (0:0) dvojzákrok, ktorý môže byť roky súčasťou zostrihov toho najlepšieho z Ligy majstrov.

"Je ako mačka. Kým jeho prvý zákrok bol dobrý, pri dorážke bol neuveriteľný," uviedol tréner Atalanty Gian Piero Gasperini.

Mal šťastie aj smolu

V 51. minúte zápasu sa 66-ročný kouč dlho chytal za hlavu, rovnako ako tisíce fanúšikov na tribúnach. Akoby nemohli uveriť tomu, čo videli.

Mateo Retegui si postavil loptu na biely bod, no penaltu nezahral najlepšie. Loptu neumiestnil tesne k žrdi a aj vďaka tomu ju Raya vyrazil. 

Talian sa vzápätí dostal k dorážke a na prvý pohľad hlavičkoval do odkrytej brány. Raya sa však dokázal rýchlo postaviť na nohy a tigrím skokom aj druhýkrát zabránil lopte prejsť za bránkovú čiaru.

VIDEO: Zákrok Davida Rayu v zápase proti Atalante od 1:55 min

Z 29-ročného brankára sa stáva expert na pokutového kopy. Podľa štatistík Opty ich z posledných ôsmich vo všetkých súťažiach chytil polovicu. 

"Mal som šťastie, že som išiel správnym smerom, no tiež smolu, že sa lopta odrazila k nemu. Bol som však dostatočne rýchly na to, aby som sa postavil a zachránil to. Je fantastické udržať si čisté konto," povedal.

Gasperini označil výkon brankára za kľúčový a aj tréner Arsenalu Mikel Arteta priznal, že lepšie zákroky od Rayu nikdy predtým nevidel.

Najlepší brankár kola

Brankár priznal, že mu pomohlo, že sa sporná situácia v šestnástke Arsenalu dlho posudzovala so systémom VAR. Mal tak viac času pripraviť sa.

"Keďže sa dlho rozhodovalo, išiel som na lavičku porozprávať sa s trénerom brankárov Iňakim Canom o tom, na ktorú stranu mám ísť. Veľmi mi pomohol v každom aspekte, takže mu patrí kredit," skonštatoval pre TNT Sports.

"Máme bod z prvého vonkajšieho zápasu. Mohli sme hrať o niečo lepšie, ale keď sme už nedokázali vyhrať, tak sme aspoň neprehrali," doplnil Raya. 

James Benge zo CBS Sports vo svojej ideálnej zostave prvého kola Ligy majstrov zaradil na post brankára práve Rayu. Uprednostnil ho pred Thibautom Courtoisom, ktorý mal proti Stuttgartu šesť úspešných zákrokov.

"Zdá sa, že v tejto sezóne neprejde týždeň bez toho, aby Raya nepredviedol niečo veľkolepé. Je pravda, že hlavička nebola dôrazná, ale po dobrom zákroku sa Raya musel predrať na druhú stranu," napísal Benge.

Iba dva inkasované góly

Novinár načrtol, že rodák z Barcelony sa v sezóne už jedným podobným zákrokom zaskvel, keď v ligovom dueli vyrazil hlavičku Ollieho Watkinsa. 

VIDEO: Zákrok Davida Rayu v zápase proti Aston Ville od 0:58 min

"Proti Aston Ville nám to prinieslo víťazstvo, takže to bolo trochu cennejšie. Na druhej strane, urobiť to v Lige majstrov je sen. Myslím si, že tento dvojzákrok patrí do top 3 mojej kariéry," priznal Raya.

V tejto sezóne nastúpil doposiaľ päťkrát za Arsenal a dvakrát v národných farbách. Dokopy v týchto dueloch čelil 21 strelám a inkasoval len dva góly.

V nedeľu bude chcieť túto bilanciu vylepšiť, hoci to bude mať náročné. Arsenal zavíta v šlágri Premier League na Etihad Stadium. Aj Manchester City vstúpil do Ligy majstrov remízou 0:0 s Interom Miláno.

"Máme pred sebou obrovskú výzvu. Chceme získať tri body, takže musíme urobiť veľa vecí správne, aby sa nám to podarilo," zakončil.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Najlepší brankár súčasnosti? Je ako mačka, robí veľkolepé veci a udivuje trénerov