Chorvátsko
Chorvátsko
EURO 2024
19.06.2024, Skupina B
Volksparkstadion Hamburk
15:00
Albánsko
Albánsko

Chorváti a Albánci bojujú o prvé body. Stále kontrolujeme svoj osud, verí Dalič

Futbalisti Chorvátska pózujú pred zápasom proti Španielsku na EURO 2024.
Futbalisti Chorvátska pózujú pred zápasom proti Španielsku na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. jún 2024 o 00:00

Chorváti nastúpia proti Albáncom v Hamburgu.

HAMBURG. Stredajší zápas na Volksparkstadione v Hamburgu (15.00 h) prinesie duel dvoch tímov, ktoré vo svojich prvých vystúpeniach v B-skupine ME neuspeli.

Futbalisti Chorvátska i Albánska chcú odčiniť úvodné prehry a získať prvé body, lebo len tie ich reálne udržia v hre o postup do vyraďovacej fázy.

Chorvátsko - Albánsko

Streda 19. júna, 15.00 h

skupina B, 2. kolo

Rozhodca: Francois Letexier (Fr.)

Volksparkstadion, Hamburg

Chorváti si po prehre so Španielskom (0:3) žiadne ďalšie zaváhanie nepripúšťajú. Bronzoví medailisti z MS 2022 v Katare dokázali proti "La Furii Roja" držať loptu častejšie na kopačkách ako súper, vypracovali si aj šance, v druhom skupinovom zápase však budú potrebovať lepšie riešenia vo finálnej fáze.

"Nie je dôvod na pesimizmus, všetko máme stále vo svojich rukách, stále kontrolujeme svoj osud. Iste, musíme podať lepší výkon. Je mojou úlohou pozdvihnúť tím," vyhlásil pred stredajším súbojom tréner "šachovnicových" Zlatko Dalič.

Proti Španielom nepremenil pokutový kop útočník Bruno Petkovič, jeho gól z pokračujúcej akcie neplatil po zásahu VAR pre včasné vybehnutie prihrávajúceho Ivana Perišiča. Petkovič čelil po zápase kritike od trénera Daliča, lebo ako faulovaný hráč nemal penaltu ani kopať.

Z hráčov, ktorí boli v tom čase na ihrisku, ju mal realizovať Perišič, ten však prepustil loptu spoluhráčovi.

Chorvátske médiá špekulovali, že tento moment mohol atmosféru v mužstve negatívne poznačiť, fámy rezolútne zmietol zo stola krídelník Lovro Majer: "Myslím si, že tento moment sme si už vydiskutovali. Bruno sa rozhodol kopať penaltu, žiaľ, nepremenil ju, to sa môže stať každému. Je to už ukončený príbeh.

Teraz sa musíme koncentrovať na ďalšie dva zápasy a v nich vydať maximum, aby sme si vybojovali postup. Albánsko má výborný tím s mnohými individualitami, no zároveň je jeho sila v kolektíve. Jeho hlavnou zbraňou je motivácia - Albánci sú hladní po úspechu. A to je vo futbale kľúčový faktor. Nebude to proti nim ľahké."

V podobnom duchu sa vyjadril aj útočník Andrej Kramarič: "Vieme, čo nás čaká, nezostáva nám nič iné, ako zvíťaziť. Verím, že tentoraz bude šťastie stáť pri nás. Albánsko bude v defenzíve dobre zorganizované, budeme musieť nájsť miesta, v ktorých vieme byť nebezpeční. Je to výzva zlomiť súpera zameraného na defenzívu. Kľúčové bude zostať trpezlivý a využiť šance, ktoré sa nám naskytnú."

Dalič naznačil, že proti Albánsku urobí v zostave zmeny. Podľa chorvátskych periodík zrejme rozdelí skúsené trio v strede poľa, voľba by mohla padnúť na Marcela Brozoviča, ktorý podľa médií už nestíhal vysoké tempo. Nahradiť by ho mohol talentovaný Luka Sučič.

Proti Španielsku padli prvé dva góly cez stred obrany, odniesť by si to mohol stopér Marin Pongračič.

"Nemôžem prezradiť detaily, no určite prídu zmeny. Potrebujeme zmeniť niektoré veci, najmä náš prístup a štýl hry. Máme množstvo skúsených hráčov, ktorí si už prešli podobnými situáciami," povedal Dalič podľa oficiálneho webu šampionátu.

Albánci dokázali v úvodnom vystúpení rýchlym gólom zaskočiť Talianov (1:2), no náskok dlho neudržali a úradujúcim majstrom Európy dovolili za štvrťhodinu otočiť výsledok. V "skupine smrti", ako ju nazvali médiá, sú outsideri aj v druhom zápase.

"Musíme bojovať o každú loptu, o každý bod. Vieme, že Chorvátsko je silný súper, musíme sa na zápas pripraviť ešte lepšie ako na ten prvý," zdôraznil Nedim Bajrami, ktorý sa proti "squadre azzurra" presadil už v 23. sekunde a postaral sa o najrýchlejší gól v histórii ME.

Útočník talianskeho Sassuola upozorňuje najmä na silu Chorvátov v strede poľa: "Brozoviča poznám zo zápasov Serie A, Luka Modrič a Mateo Kovačič sú dvaja šampióni, ktorí hrajú na najvyššej úrovni, takže musíme byť pri nich stopercentne sústredení."

Po zranení členka je otázny štart Jasira Asaniho, ktorého by mohol v zostave nahradiť Arber Hoxha.

Krídelník, ktorý na klubovej úrovni oblieka dres Dinama Záhreb, má súpera dobre zmapovaného: "Z klubu dobre poznám Baturinu a Petkoviča, obaja sú výborní hráči. Ak chceme zostať v hre o postup, potrebujeme tento zápas vyhrať. Budeme sa o to snažiť.

Nebude to však jednoduché, Chorváti majú jeden z najlepších tímov v Európe, na uplynulých dvoch majstrovstvách sveta skončili na druhom a treťom mieste. Majú vo svojom strede osobnosti, ktoré vedia rozhodnúť."

Predpokladané zostavy

Chorvátsko: Livakovič - Stanišič, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrič, Sučič, Kovačič - Majer, Budimir, Kramarič

Albánsko: Strakoša - Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Asllani, Ramadani, Bajrami - Hoxha, Broja, Seferi

Tabuľka skupiny B na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body
Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Chorváti a Albánci bojujú o prvé body. Stále kontrolujeme svoj osud, verí Dalič