Bílek chcel šiesty titul Plzne osláviť pivom, kvality majstra uznal aj tréner Slavie Trpišovský

Futbalisti FC Viktoria Plzeň.
Futbalisti FC Viktoria Plzeň. (Autor: FB FC Viktoria Plzeň)
TASR|12. máj 2022 o 12:17

Viktoria Plzeň so Slovákmi Káčerom, Trusom a Tvrdoňom získala svoj šiesty titul.

PLZEŇ. Novým českým futbalovým majstrom je Viktoria Plzeň, v kádri ktorej v tejto sezóne pôsobilo trio Slovákov Miroslav Káčer, Matej Trusa a Marián Tvrdoň.

"Viktorka" na tróne vystriedala Slaviu Praha, ktorá má na ňu kolo pred koncom nedostižnú stratu 4 bodov.

Západočechov k zisku šiesteho titulu v klubovej histórii priviedol tréner Michal Bílek, bývalý tréner českej reprezentácie.

Plzeň v stredu v 4. kole nadstavby Fortuna ligy o titul vyhrala v Mladej Boleslavi, dočasnom pôsobisku Hradca Králové, 2:0.

Pár minút si počkala na výsledok duelu obhajcu Slavie v Ostrave (1:1) a potom už mohli vypuknúť oslavy pomerne nečakaného titulu.

"Neuveriteľné. Možno tak nevyzerám, ale mám obrovskú radosť," zneli prvé slová 57-ročného bývalého československého reprezentanta, ktorý v kariére ako tréner priviedol v Česku k titulu, resp. double aj "svoju" Spartu. Ešte ako hráč sa v "rudom" drese tešil z titulu 7-krát.

"Je to obrovské prekvapenie. Minulý rok sme v poslednom zápase zachraňovali aspoň piate miesto. Keď sme vstupovali do aktuálneho ročníka, nik z nás si nemyslel, že by sme o titul vôbec mohli bojovať. A my sme ho nakoniec získali. Musím dať pred chlapcami klobúk dolu, odviedli fantastickú prácu, boli poctiví a zodpovední," vyjadril sa Bílek.

Hoci sa snažil hovoriť pokojne, boli na ňom vidieť poriadne emócie:

"Je to paráda. Veľa z nás je namäkko. Som neskutočne pyšný na chlapcov, ako tento ročník zvládli. Prehrali sme iba dva zápasy, proti Sparte sme získali sedem bodov, dali sme jej osem gólov. Trikrát sme zdolali aj Slovácko. Priznám sa, že toto asi predčilo všetko.

Na začiatku sezóny sme mali veľa zranených, mnoho zápasov sme vyložene upachtili. Naša výhoda pred Slaviou a Spartou bola, že sme nehrali európske poháre a mali viac času sa pripraviť. Na druhej strane ale máme neporovnateľné kádre - nie kvalitou, ale šírkou.

Mali sme cieľ dostať sa do pohárovej Európy. Ďakujem Plzni, že si ma vybrala, že mi dala šancu," tešil sa Bílek a na margo podoby prvých majstrovských osláv dodal:

"Netuším, ako to bude vyzerať. Ale pôjdeme na pivo, nie?"

Káčer odohral za nového majstra 478 ligových minút a dal jeden gól, slovenský reprezentant do 21 rokov Trusa absolvoval 96 minút a Tvrdoň odchytal 29 minút.

Tréner Slavie Jindřich Trpišovský po zápase s Baníkom priznal, že titul je v správnych rukách.

"My sme oň prišli už skôr v priebehu sezóny. Mali sme veľa strát, v Karvinej, s Libercom, s Plzňou sme dvakrát remizovali, prehrali s Hradcom. Sme sklamaní.

Plzeň tento rok podobné zápasy zvládla. Jednoducho boli mašina. Zo štyroch zápasoch nadstavby sme vyhrali len jeden a to nás dostalo do tejto situácie," citoval ho portál idnes.cz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Bílek chcel šiesty titul Plzne osláviť pivom, kvality majstra uznal aj tréner Slavie Trpišovský