Pôjde Hamšík na EURO 2024 a s kým môže hrať Slovensko v skupine? (otázky a odpovede)

Francesco Calzona, tréner Slovenska.
Francesco Calzona, tréner Slovenska. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|17. nov 2023 o 00:00 (aktualizované 20. nov 2023 o 00:00)

Prečítajte si odpovede na časté otázky o EURO 2024, kam postúpilo Slovensko.

BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti definitívne postúpili na EURO 2024. V kvalifikácii obsadili v J-skupine druhú postupovú priečku za Portugalskom.

Zverenci trénera Francesca Calzonu spečatili postup v domácom zápase proti Islandu. Pred posledným súbojom v Bosne a Hercegovine mali istotu, že ich nikto nepredbehne.

Najčastejšie otázky pred EURO 2024

Ponúkame odpovede na časté otázky, ktoré zaujímajú fanúšikov pred blížiacim sa kontinentálnym šampionátom.

Kde sa bude konať EURO 2024?

Organizátorom bude Nemecko. Zápasy bude hostiť desať štadiónov v desiatich mestách.

Najväčší bude v Berlíne, nechýba Allianz Arena v Mníchove ani Westfalenstadion v Dortmunde.

Dopĺňajú ich arény v Kolíne nad Rýnom, Düsseldorfe, Frankfurte, Gelsenkirchene, Hamburgu, Lipsku a Stuttgarte.

Jediným protikandidátom Nemecka v súperení o organizáciu turnaja bolo Turecko. Dostalo štyri hlasy, Nemecko dvanásť.

Kedy sa šampionát uskutoční?

EURO bude trvať presne mesiac. Prvý zápas je na programe 14. júna a finále 14. júla.

Pred šampionátom sa bude hrať ešte baráž, respektíve play-off Ligy národov. Semifinálové zápasy sú naplánované na 21. marec a finálové na 26. marec 2024.

Olympijský štadión v Berlíne bude hostiť finálový zápas EURO 2024 v Nemecku, otvárací odohrajú v mníchovskej Alianz aréne.
Olympijský štadión v Berlíne bude hostiť finálový zápas EURO 2024 v Nemecku, otvárací odohrajú v mníchovskej Alianz aréne. (Autor: TASR/DPA)
Aký bude formát turnaja?

Rovnaký, ako ho poznáme z rokov 2016 a 2020 (resp. 2021).

Hrať bude 24 tímov v šiestich skupinách po štyroch. Postupujú dve najlepšie mužstvá z každej skupiny a štyri najlepšie na tretích miestach.

Play-off pokračuje vyraďovacím spôsobom cez osemfinále (29. jún - 2. júl), štvrťfinále (5. a 6. júl) a semifinále (9. a 10. júl).

Ešte pred šampionátom sa hrá v marci baráž o posledné tri miestenky. Naposledy sa hralo až o štyri, pretože turnaj nemal oficiálneho organizátora.

V akcii tak bude tentoraz len 12 tímov, ktoré sa stretnú v rámci troch rôznych pavúkov podľa divízie a umiestnenia v Lige národov.

Ktoré krajiny majú istotu účasti na turnaji?

Nemecko ako organizátor malo účasť vopred istú, nehralo ani kvalifikáciu. Zvyšné európske krajiny s výnimkou Ruska bojovali, respektíve bojujú o 23 miesteniek. Dvadsať z nich sa rozdelí v kvalifikácii, tri v spomínanej baráži.

Už pred novembrovým zrazom malo postup zabezpečených osem tímov: Francúzsko a Portugalsko z prvého miesta, a ďalej Anglicko, Belgicko, Rakúsko, Škótsko, Španielsko a Turecko.

Najprv k nim pribudlo Slovensko a Maďarsko, postupne sa pridali Albánsko, Dánsko, Holandsko, Rumunsko, Srbsko a Švajčiarsko.

Koľko stoja vstupenky a kde sa dajú kúpiť?

V súčasnosti nie je možné zakúpiť lístky na zápasy EURO 2024. V prvej fáze už bolo predaných 1,2 milióna vstupeniek.

Ďalší milión pôjde do predaja ešte v dvoch fázach. Druhá bude spustená 2. decembra ihneď po vyžrebovaní základných skupín.

Vstupenky na zápasy play-off budú k dispozícii až na prelome marca a apríla budúceho roku.

Prvá fáza bola ukončená 26. októbra, niekoľko vstupeniek išlo do tzv. lotérie cez portál UEFA. Výhercovia lístkov boli informovaní začiatkom tohto týždňa.

Lotéria sa začala 3. októbra a fanúšikovia prejavili obrovský záujem. Za prvé tri hodiny sa o vstupenky uchádzali viac ako tri milióny ľudí zo 142 krajín. Najväčší dopyt bol o vstupenky na otvárací zápas.

Najlacnejší lístok stojí 30 eur, pri otváracom zápase 50 eur. Ceny sa na vyraďovaciu fázu následne zvýšia, pričom za finálový zápas v Berlíne bude potrebné zaplatiť minimálne 95 eur.

Lístok najvyššej kategórie na finále v Berlíne bude stáť 1150 eur, najdrahšia prémiová vstupenka na finále až 2000 eur. Cena skyboxov začínala na úrovni 2300 eur.

Čím bude špecifická oficiálna lopta?

Oficiálnu futbalovú loptu pre EURO 2024 predstavili v stredu 15. novembra pred Olympijským štadiónom v Berlíne.

Ako prvá lopta pre potreby majstrovstiev Európy bude disponovať technológiou, ktorá zachytáva jej pohyb, čo uľahčí prácu najmä rozhodcom pri systéme VAR.

Dizajn lopty bol inšpirovaný futbalovou radosťou a energiou turnaja. Svoju ilustráciu má na nej každý zo štadiónov spolu s názvami desiatich hostiteľských miest.

Bude to zároveň prvá lopta, ktorá bude mať v názve tri L vedľa seba. Jej oficiálny názov je Fussballliebe, čo v preklade z nemčiny znamená "Futbalová láska".

Budú hrať na EURO 2024 všetci, ktorí hrali za Slovensko v kvalifikácii?

Nie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Pôjde Hamšík na EURO 2024 a s kým môže hrať Slovensko v skupine? (otázky a odpovede)