Pelé sa dostal do slovníka. Ako prídavné meno pre toho najlepšieho

Brazílska futbalová legenda Pelé.
Brazílska futbalová legenda Pelé. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. apr 2023 o 14:50

Sprevádzala to kampaň.

SAO PAULO. Do známeho brazílskeho slovníka Michaelis pridali slovo „Pelé“ ako prídavné meno, ktoré sa použije pri opise niekoho, kto je „výnimočný, neporovnateľný, jedinečný“.

Zostavovatelia slovníka tak učinili po kampani, v ktorej viac ako 125-tisíc ľudí chcelo, aby sa zosnulej futbalovej legende dostalo vo vlasti i takejto pocty.

Pelé odišiel na večnosť vlani 29. decembra vo veku 82 rokov po boji s rakovinou hrubého čreva.

„Kráľ futbalu“, ako sa mu zvyklo vravievať, sa rekordne trikrát stal majstrom sveta a bol jednou z najvplyvnejších športových osobností minulého storočia.

V súvislosti Pelém záznam v slovníku Michaelis znie:

„Ten, ktorý je výnimočný alebo ktorý sa pre svoju kvalitu, hodnotu alebo nadradenosť nedá prirovnať k ničomu a nikomu ako Pelé; prezývka Edsona Arantesa do Nascimenta (1940-2022), považovaný za najlepšieho športovca všetkých čias; výnimočný, neporovnateľný, jedinečný.

Príklady: On je Pelé basketbalu, ona je Pelé tenisu, ona je Pelé brazílskeho divadla, on je Pelé medicíny.“

Nadácia Pelého, množstvo Brazílčanov či klub FC Santos, v ktorom strávil väčšinu hráčskej kariéry, privítali rozhodnutie vydavateľov jedného z najpopulárnejších slovníkov v krajine.

„Výraz, ktorý sa už predtým používal na označenie najlepších v niečom, bude už naveky na stránkach slovníka. Spoločne sme sa zapísali do histórie a dali sme meno Kráľa futbalu do portugalského jazyka. Pelé znamená 'najlepší',“ uviedli Pelého stále aktívne kanály na sociálnych sieťach.

Pelé bol považovaný za prvú naozajstnú svetovú futbalovú superhviezdu. Bol symbolom futbalu, ktorý hral s vášňou, chuťou a úsmevom na perách.

Pomohol vytvoriť obraz hry, po ktorej ešte aj dnes stále túži mnoho futbalových fanúšikov. Nebol však len skvelý hráč a veľvyslanec najobľúbenejšieho športu na svete.

Bol taktiež kultúrnou ikonou. Bol stelesnením čistoty vo futbale, ktorá existovala dávno predtým, ako doň prenikli veľké peniaze a globálna geopolitika.

Aj po odchode do dôchodku bol Pelé uctievaný, zbožňovaný a vplyvný. Stal sa hráčom 20. storočia podľa FIFA, o toto ocenenie sa podelil s Diegom Maradonom.

V roku 2014 mu bola udelená vôbec prvá Zlatá lopta FIFA a dokonca aj Nelson Mandela hovoril o svojej úcte k Brazílčanovi, keď mu v roku 2000 odovzdal cenu Laureus za celoživotné dielo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Pelé sa dostal do slovníka. Ako prídavné meno pre toho najlepšieho