Z Ukrajiny ho vyhnala vojna. Brazílčan Moraes má nový klub

Júnior Moraes v ukrajinskom národnom drese počas zápasu kvalifikácie na EURO 2020 proti Portugalsku.
Júnior Moraes v ukrajinskom národnom drese počas zápasu kvalifikácie na EURO 2020 proti Portugalsku. (Autor: Armando Franca TASR/AP)
SITA|23. mar 2022 o 11:22

Debut v novom drese absolvuje vo štvrtok.

SAO PAULO. Futbalový útočník Júnior Moraes sa z Ukrajiny vrátil do rodnej Brazílie s pripojil sa k tímu Corinthians.

Tridsaťštyriročný futbalista získal pred troma rokmi ukrajinské občianstvo a jeho myseľ preto zostáva ďaleko od športu.

Obáva sa o svojich priateľov, kolegov a spoluhráčov uprostred ruskej invázie. Na pomoc Ukrajine už prispel čiastkou 49-tisíc eur.

Moraes hral v krajine napadnutej Rusmi posledných desať rokov. Predchádzajúce štyri sezóny odohral v klube Šachtar Doneck, v ktorého drese strelil 46 gólov.

Za ukrajinskú reprezentáciu nastúpil v jedenástich zápasoch a po skončení kariéry sa v krajine plánoval usadiť. Dokonca už aj hovorí po ukrajinsky.

“Stále je pre mňa ťažké o tom hovoriť. Nemôžem na to zabudnúť, kým trvá vojna. Som spojený s tamojšími ľuďmi. Každý deň sa s nimi rozprávam.

Nemôžem sa usmievať tak, ako by som chcel. Stane sa tak až vtedy, keď sa skončí táto vojna,“ neskrýval smútok Moraes počas tlačovej konferencie na tréningovom ihrisku Corinthians v Sao Paule. Informovala o tom agentúra AP.

Futbalista opustil Ukrajinu 27. februára spolu so skupinou ďalších cudzincov, väčšinou Brazílčanov. Podarilo sa im utiecť cez moldavsko-rumunské hranice.

Po príchode do rodnej vlasti podpísal s klubom Corinthians ročný kontrakt. Moraesov debut v novom drese by sa mal uskutočniť vo štvrtok 24. marca proti tímu Guarani.

Podľa vlastných slov sa na tréningu cíti dobre, ale rozhodnutie nastúpiť necháva na trénerovi.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Z Ukrajiny ho vyhnala vojna. Brazílčan Moraes má nový klub