Vypočul si opičie pazvuky. V boji proti rasizmu sa nič nezmenilo, myslí si brankár AC Miláno

Brankár Mike Maignan v diskusii s rozhodcom
Brankár Mike Maignan v diskusii s rozhodcom (Autor: TASR/LaPresse via AP)
SITA|22. jan 2024 o 15:23

Mike Maignan sa stal terčom rasizmu v zápase proti Udinese.

MILÁNO. Francúzsky brankár Mike Maignan z talianskeho futbalového klubu AC Miláno žiada príslušné úrady, aby pristupovali prísnejšie pri riešení prípadov rasizmu.

Poznamenal tiež, že príliš mnoho ľudí je "spolupáchateľom" toho, že rasizmus ničí futbal.

Ide o reakciu na sobotňajší súboj Milánčanov na pôde tímu Udinese Calcio, v ktorom sa Maignan stal terčom verbálnych rasistických urážok zo strany domácich priaznivcov.

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino dokonca navrhol, aby tím prehral kontumačne, ak sa jeho fanúšikovia budú správať rasisticky.

Nezmenilo sa nič

Dvadsaťosemročný Francúz mal v prvom polčase spomenutého duelu zahrať kop od bránky, namiesto toho však spoluhráčom signalizoval, že hru nezaháji a podišiel k hlavnému arbitrovi, aby ho oboznámil so situáciou. Po tom všetkom opustil hraciu plochu.

"Fanúšikovia vydávali opičie pazvuky, nestalo sa mi to prvýkrát," uviedol francúzsky gólman čiernej farby pleti po zápase. Spoluhráči sa brankára pokúsili upokojiť, ten si však sňal rukavice a zamieril do útrob štadióna.

Duel bol prerušený približne päť minút, potom sa Maignan aj jeho spoluhráči vrátili na ihrisko. Milánčania napokon získali všetky tri body za triumf 3:2.

"Nestalo sa mi to prvýkrát. Útok pritom nesmeroval na hráča, ale na človeka a otca. A vonkoncom nie som prvá osoba, ktorej sa to stalo. Máme tu vyhlásenia, verejné kampane, postupy. A nezmenilo sa nič. Zodpovednosť musí prevziať celý systém," vyhlásil Francúz v nedeľu prostredníctvom platformy X.

Doplnil tiež, že v boji proti rasizmu sa stále nerobí dosť. "Ak úrady a vyšetrovatelia po tom všetkom nekonajú, stávajú sa spolupáchateľmi," dodal francúzsky reprezentant.

Musíme zaviesť automatickú kontumáciu, vyzýva Infantino

Za spolupáchateľov označil aj fanúšikov, ktorí sú ticho, ak sú svedkami rasistického správania iných priaznivcov.

Maignana, bol terčom rasizmu fanúšikov aj pred dvoma rokmi počas ligového duelu na pôde Cagliari, podporil aj jeho reprezentačný kolega Kylian Mbappé.

Šéf FIFA Infantino označil víkendový incident v Taliansku ako odporný a neakceptovateľný.

"Potrebujeme, aby všetky relevantné zainteresované strany podnikli kroky. Počnúc vzdelávaním na školách, aby budúce generácie pochopili, že toto nie je súčasťou futbalu ani spoločnosti.

Okrem trojstupňového procesu (zápas zastavený, zápas znovu prerušený, zápas ukončený) musíme zaviesť automatickú kontumáciu pre tím, ktorého fanúšikovia sa dopustili rasizmu a spôsobili ukončenie zápasu, ako aj celosvetové zákazy vstupu štadióny a trestné oznámenia pre rasistov,“ napísal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Vypočul si opičie pazvuky. V boji proti rasizmu sa nič nezmenilo, myslí si brankár AC Miláno