V Afrike sa o účastníkoch MS rozhoduje za zeleným stolom. FIFA sťažnosti zamietla

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. dec 2021 o 14:30

JAR a Benin sa sťažujú po prehrách v baráži o postup na MS 2022.

ZÜRICH. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zamietla protesty Juhoafrickej republiky a Beninu voči udalostiam v novembrových dueloch kvalifikácie o postup na budúcoročné futbalové majstrovstvá sveta v Katare.

Na základe rozhodnutia strešného orgánu svetového futbalu tak zostali v hre o účasť na svetovom šampionáte výbery Ghany a Demokratickej republiky Kongo.

Reprezentáciám JAR a Beninu sa sen o štart v Katare rozplynul. Spomenuté výbery prehrali v rozhodujúcich dueloch o postup do baráže a vypadli z hry o MS.

Juhoafričania napadli výkon senegalského rozhodcu Maguetta N'Diayeho, podľa sťažovateľov jeho verdikty boli nespravodlivé vrátane pokutového kopu z prvého polčasu, ktorým domáca Ghana triumfovala 1:0 a zaistila si postup.

Výber Beninu podľahol domácemu tímu DR Kongo 0:2, no na striedania využili štyri rôzne prerušenia hry, čo pravidlá nepovoľujú. FIFA v stanovisku citovali state z predpisov, ktoré určujú zamietnutie každého protestu voči verdiktom rozhodcu spojeného s akýmkoľvek okamihom hry.

Podľa FIFA tiež kapitáni oboch tímov majú priestor upozorniť na takéto incidenty, ktoré sa udejú počas stretnutia, ešte pred pokračovaním hry.

Federácie JAR a Beninu majú možnosť podať odvolanie na príslušnú komisiu.

V Afrike z každej z desiatich kvalifikačných skupín postúpili ďalej len víťazi, baráž je naplánovaná na druhú polovicu marca 2022. Z tohto kontinentu na MS postúpi dovedna päť výberov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»V Afrike sa o účastníkoch MS rozhoduje za zeleným stolom. FIFA sťažnosti zamietla