Barcelona začala éru bez Messiho víťazne, fanúšikovia oslavovali aj hanili

Gólová radosť hráčov FC Barcelona.
Gólová radosť hráčov FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. aug 2021 o 12:55

Messi bol najdôležitejší v histórii Barcelony, vraví Pique.

BARCELONA. Španielsky futbalový gigant FC Barcelona úspešne zvládol prvý súťažný zápas v ére po Lionelovi Messim.

Domáce víťazstvo 4:2 v nedeľnom 1. kole La Ligy nad San Sebastianom bola podľa zahraničných médií po Argentínčanovom odchode do Paríža St. Germain "skokom do neznáma".

Vďaka dvom gólom Martina Braithwaita a po jednom zásahu kapitána Gerarda Piqueho, respektíve Sergiho Roberta však z neho Barcelona vyšla víťazne.

Fanúšikovia nezabudli

Šesťnásobný víťaz Zlatej lopty tešil fanúšikov klubu 21 rokov. Na Camp Nou si ich pri návrate po pandémii COVID-19 na tribúny našlo cestu približne 20-tisíc.

Vytiahli vlajky oslavujúceho argentínskeho útočníka, aj haniace prezidenta Joana Laportu.

Hoci z priečelia štadiónu už robotníci odstránili obrovský Messiho plagát, fanúšikovia stále skandovali jeho meno. Najsilnejšie v 10. minúte duelu v súvislosti s číslom dresu, ktorý si v klube obliekal.

Prezident klubu si zasa musel prečítať transparenty so slovami: "Barca áno, Laporta nie", či "Laporta, Barca nie je tvoja súkromná firma".

Radosť hráčov FC Barcelona.
Radosť hráčov FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)

Priebeh zápasu mali domáci pod kontrolou, skóre otvoril jubilejným 50. gólom v klube Pique hlavičkou po centri z priameho kopu.

V nadstavenom čase prvého polčasu znamenala ďalšia hlavička Braithwaita už dvojgólový náskok, ktorý dánsky útočník ešte zveľadil v 59. minúte tvrdou dorážkou.

V závere však priaznivci museli zatajiť dych, keďže Real Sociedad sa priblížil na rozdiel gólu po presnom zakončení 20-ročného Julena Lobeteho a prekrásnom priamom kope do ľavého horného rohu Mikela Oyarzabala. V nadstavenom čase potom definitívne triumf Kataláncov spečatil Roberto.

Fanúšik Barcelony s dresom Lionela Messiho.
Fanúšik Barcelony s dresom Lionela Messiho. (Autor: TASR/AP)

Pique: Messi bol najdôležitejší v histórii

"My všetci veľmi dobre vieme, čo tu Messi predstavoval. Bol najdôležitejším hráčom klubovej histórie. Všetkému je však raz koniec a my musíme ísť ďalej," nemohol Pique obísť hlavnú tému.

"V tomto mužstve je veľa kvality a talentu,. Som presvedčený o tom, že budeme konkurencieschopní a až do konca budeme v hre o tituly vo všetkých súťažiach. Fanúšikovia sú s nami, chcú vidieť futbal. Vedeli sme, že budú takéto reakcie," citovala stopéra domácich agentúra AFP.

"Ak by som si mohol vybrať, stále by som chcel mať Lea v mužstve. Je to ale inak a už nemáme hráča, ktorý by vedel rozhodnúť osud zápasu úplne sám tak, ako to robil on. Odteraz to vždy musí byť kolektívny výkon, ktorý nás privedie k víťazstvám," poznamenal holandský tréner Barcelony Ronald Koeman.

"Od začiatku nás fanúšikovia hnali dopredu a stále za tímom. A to bol rozdiel. Ak porovnáme tento duel s našimi zápasmi z minulej sezóny, je to úplne odlišné. Ako som už v minulosti povedal, najdôležitejšia vec je imidž tímu," vyjadril sa Koeman.

Vyhrali aj najväčší konkurenti

Okrem sobotňajšej výhry Realu vstúpili úspešne do novej sezóny La Ligy aj hráči obhajcu Atlética Madrid. V nedeľnom 1. kole zvíťazili na pôde Celty Vigo 2:1 po dvoch góloch krídelníka Angela Correu.

Na jeho prvý zásah ešte dokázal odpovedať Iago Aspas z penalty, no zverenci trénera Diega Simeoneho uspeli po ďalšom presnom zakončení Argentínčana v 64. minúte.

Škvrnou zápasu bola v nadstavenom čase hromadná šarvátka hráčov. Vznikla po faule na útočníka hostí Luisa Suareza a rezultovala do červených kariet domáceho Huga Malla a hosťujúceho Maria Hermosa. Vylúčenia z lavičky sa dočkal aj už skôr vystriedaný Marcos Llorente.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Barcelona začala éru bez Messiho víťazne, fanúšikovia oslavovali aj hanili