Druhá liga v Maďarsku? Vyššia kvalita, väčšie rozpočty, vraví tréner postupujúceho

Balázs Borbély mal v Győri dôvod na radosť.
Balázs Borbély mal v Győri dôvod na radosť. (Autor: Facebook / ETO FC)
Titanilla Bőd|30. máj 2024 o 16:45

Balázs Borbély doviedol Győr do prvej ligy.

Mužstvo prevzal päť kôl pred koncom súťaže s jasným zadaním: vyhrať všetky zostávajúce zápasy.

BALÁZS BORBÉLY sa stal hlavným trénerom štvornásobného maďarského majstra ETO FC Győr koncom apríla, keď tímu po dvoch prehratých zápasoch patrila tretia priečka v druhej najvyššej súťaži v Maďarsku.

44-ročný tréner úlohu splnil, jeho tím napokon skončil na druhom mieste tabuľky a po poslednom kole oslavoval s tradičným maďarským klubom postup. Győr, ktorého majiteľom je od februára 2022 Oszkár Világi, sa vracia medzi elitu po deviatich rokoch.

Po príchode do Győru ste dostali jasnú úlohu: vyhrať všetkých päť zápasov do konca sezóny. S akými očakávaniami ste do toho išli?

Bral som to ako výzvu. Na začiatku som sa naozaj sústredil len na to, aby som získal čo najviac informácií o mužstve. V hlave som mal len prvý zápas proti Mosonmagyaróváru, a postupne som sa snažil spoznať kabínu. Išli sme krok za krokom a napokon sme uspeli.

Sledovali ste zápasy Győru aj predtým?

Niektoré áno, ale nie až tak do detailov. V kádri však bolo niekoľko hráčov, ktorých som poznal už z minulosti. Michala Škvarku a Dominika Csontosa ešte z Ferencvárosu, János Szépe zase bol mojím zverencom v kategórii U19 v DAC. Luciana Veru, Riquelmeho a Erika Gyurákovicsa som tiež poznal z Dunajskej Stredy, niektorých ďalších hráčov som zase videl, keď hrali ešte v najvyššej súťaži v Maďarsku.

Výsledky ETO FC Győr v závere sezóny

30. kolo: Mosonmagyaróvár – Győr 0:5

31. kolo: Győr – Pécs 3:1

32. kolo: Kazincbarcika – Győr 2:3

33. kolo: Győr – Vasas 3:2

34. kolo: Ajka – Győr 0:1

Hráčov som však chcel spoznať nielen z odborného hľadiska, ale aj ľudsky, aby som vedel, kto ako reaguje v krízových situáciách, alebo keď musí naskočiť z lavičky. Toto nepôjde zo dňa na deň, aj preto som absolvoval veľa rozhovorov so samotnými hráčmi, ale i s členmi realizačného tímu a vedením.

Z piatich zápasov sa dva skončili výsledkom 3:2 pre Győr a v oboch ste museli otáčať nepriaznivý stav, navyše v oboch ste inkasovali dva góly už v prvej štvrťhodinke. Ako ste to vnímali?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Druhá liga v Maďarsku? Vyššia kvalita, väčšie rozpočty, vraví tréner postupujúceho