Strelil všetkých päť gólov. Messi je svetovým dedičstvom, jasal tréner

Lionel Messi.
Lionel Messi. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|6. jún 2022 o 14:00

Argentínska futbalová legenda predbehla aj Puskása.

PAMPLONA. Argentínsky futbalový útočník Lionel Messi zaznamenal prvýkrát v kariére päť gólov v jedom zápase v drese národného tímu.

V nedeľňajšom priateľskom stretnutí proti Estónsku v španielskej Pamplone strelil všetky góly Argentíny pri triumfe 5:0.

V prvom polčase skóroval dvakrát, raz z pokutového kopu, v druhom pridal ďalšie tri presné zásahy. Maximom Messiho v reprezentačnom zápase boli doteraz tri góly.

"Nemohli sme túto sezónu zakončiť lepšie. Najprv sme vyhrali Finalissimu a teraz sme absolvovali ďalší dobrý zápas v príprave na MS. Pár dní si oddýchneme a už za chvíľu sme späť na ihrisku," povedal po zápase Messi.

Tridsaťštyriročný hráč francúzskeho klubu Paríž Saint-Germain má na konte už 86 reprezentačných gólov, čo je historicky štvrtý najvyšší počet jedného hráča za svoju vlasť.

Zapísal sa do histórie

Vďaka päťgólovému výkonu prekonal zápis maďarskej legendy Ferenca Puskása, ktorý strelil v drese národného tímu 84 gólov.

Svetový rekord drží Portugalčan Cristiano Ronaldo so 117 gólmi, druhý je Iránec Ali Daei (109) a tretie miesto v historickom poradí patrí Mokhtarovi Dahariovi z Malajzie (89).

Okrem Messiho zaznamenali päť gólov za Argentínu už iba Juan Andres Marvezy a Manuel Moreno.

"Messi je svetovým dedičstvom. Neexistujú slová, ktoré by ho opísali," rozplýval sa nad jeho výkonom argentínsky kouč Lionel Scaloni a dodal:

"Je jediný svojho druhu a je pre mňa veľkým potešením, že ho máme v tíme. Bude nám chýbať, ak sa rozhodne skončiť. Ja však dúfam, že bude hrať ešte dlho. Vždy je radosť sa naňho pozerať."

Sedemnásobný víťaz Zlatej lopty dosiahol päť presných zásahov v jednom stretnutí druhýkrát v kariére.

Po prvý raz sa mu to podarilo v osemfinále Ligy majstrov v sezóne 2011/2012, keď v drese španielskeho klubu FC Barcelona skóroval päťkrát pri víťazstve 7:1 nad nemeckým Bayerom Leverkusen.

Oslavné ohlasy médií

"Ďalší neuveriteľný rekord," oslavoval výkon Messiho argentínsky denník La Nacion. Pridalo sa aj tamojšie športové periodikum Olé: "To najlepšie z Messiho, čo sme v reprezentácii od neho mohli vidieť."

Argentínska tlač si všíma, že na konci sezóny sa Messi dostal do parádnej formy a pripomenula jeho dve asistencie minulý týždeň v stretnutí Finalissima 2022 proti Taliansku, v ktorom "La Albiceleste" vyhrali hladko 3:0.

Argentína aktuálne ťahá šnúru 33 duelov bez prehry, naposledy ju zdolala Brazília v semifinále Copa America 2019. Na MS v Katare sa v základnej skupine stretne so Saudskou Arábiou, Mexikom a Poľskom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Strelil všetkých päť gólov. Messi je svetovým dedičstvom, jasal tréner