VIDEO: Argentína má na dosah obhajobu titulu. Postup do finále potvrdil Messi

Lionel Messi sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Argentína - Kanada v semifinále Copa América 2024.
Lionel Messi sa so spoluhráčmi teší po strelenom góle v zápase Argentína - Kanada v semifinále Copa América 2024. (Autor: TASR/AP)
REUTERS|10. júl 2024 o 06:00

Argentínčania zdolali Kanadu aj v druhom zápase na Copa América 2024.

Copa América 2024 - semifinále

Argentína - Kanada 2:0 (1:0)

Góly: 22. Álvarez, 51. Messi

Rozhodovali: Maza - Urrutia, Retamal. ŽK: 88. Molina - 32. David, 63. Eustáquio, 79. Koné, 80. Marsch (trenér)

Diváci: 80.102

Argentína: E. Martínez - Montiel (71. Molina), Romero, Li. Martínez, Tagliafico (64. Otamendi) - De Paul, Fernández, Mac Allister (78. Palacios) - Messi (C), Álvarez (78. La. Martínez), Di María (78. González)

Kanada: Crépeau - Johnston, Bombito, Cornelius, Davies (C) (71. Osorio) - Koné, Eustáquio (72. Choinière) - Laryea (55. Ahmed), David (64. Oluwaseyi), Shaffelburg (55. Millar) - Larin

EAST RUTHERFORD. Obhajcovia titulu z Argentíny postúpili do finále Copa América 2024, keď v semifinále v New Jersey zdolali po góloch Juliána Álvareza a Lionela Messiho Kanadu 2:0.

Argentína sa v nedeľňajšom finále na Floride stretne s víťazom súboja Uruguaj - Kolumbia, pričom finálový zápas môže byť poslednou šancou na zisk trofeje pre viacero členov tímu vrátane Messiho, Ángela Di Maríu či Nicolása Otamendiho.

Obaja súperi na seba narazili už v základnej skupine A a duel sa skončil rovnakým výsledkom.

"Užívajme si to, čo zažívame ako národný tím, ako skupina. Nebolo ľahké byť opäť vo finále, opäť bojovať o majstrovský titul," povedal Messi pre TyC Sports.

"Prežívam to tak, ako som v poslednom čase prežíval všetko: veľmi si to užívam a uvedomujem si, podobne ako Fideo (Di María) a Ota (Otamendi), že sú to posledné súboje," dodal.

VIDEO: Zostrih zápasu Argentína - Kanada v semifinále Copa América 2024

Messi sa posunul hneď za Ronalda

Argentínčania získali na Copa América rekordných 15 titulov a v posledných ôsmich ročníkoch sa dostali šesťkrát do finále.

Kanaďania im však v úvodnej dvadsaťminútovke spôsobovali veľké problémy, Jacob Shaffelburg strieľal z nádejných pozícií dvakrát vedľa.

Po tom, čo Argentína ustála úvodný tlak, sa dostala do vedenia, keď Rodrigo De Paul prihrával Álvarezovi, ktorý v 22. minúte prenikol pomedzi obrancov a presne zakončil.

Úradujúci majstri sveta z roku 2022 a jednotky svetového rebríčka postupne prebrali kontrolu a v 44. minúte mal Messi šancu zvýšiť vedenie, ale ešte neuspel.

Julián Álvarez sa teší po strelenom góle v zápase Argentína - Kanada v semifinále Copa América 2024.
Julián Álvarez sa teší po strelenom góle v zápase Argentína - Kanada v semifinále Copa América 2024. (Autor: TASR/AP)

Kanada sa v prvom polčase takmer tešila z vyrovnania, keď sa cez stopéra dostal Jonathan David, ale jeho strela zblízka smerovala iba priamo na brankára Emiliana Martíneza.

Messiho trápilo na turnaji svalové zranenie, ale počas horúceho vlhkého večera na MetLife Stadium akoby ožil.

Vedenie Argentíny navýšil v 51. minúte, keď tesne pred kanadským brankárom tečoval strelu Enza Fernándeza, ktorý strieľal z hranice pokutového územia.

Messi sa týmto gólom dostal na piate miesto v historických tabuľkách strelcov Copa América, keď sa so 14 gólmi vyrovnal Paolovi Guerrerovi z Peru a Eduardovi Vargasovi z Čile.

Svojím 109. gólom za Argentínu zároveň Messi prekonal Iránca Aliho Daeia a dostal sa na druhé miesto v historických tabuľkách reprezentačných strelcov. Pred ním je len Cristiano Ronaldo, ktorý strelil v drese Portugalska 130 gólov.

Argentínski futbalisti Ángel Di María, Enzo Fernández, Lionel Messi a Nicolás Otamendi sa tešia z postupu do finále Copa América 2024.
Argentínski futbalisti Ángel Di María, Enzo Fernández, Lionel Messi a Nicolás Otamendi sa tešia z postupu do finále Copa América 2024. (Autor: TASR/AP)

Kanada prekonala očakávania

Napriek dvojgólovému náskoku mala Argentína nervózny záver zápasu, keď kanadský náhradník Tani Oluwaseyi v 89. minúte vyskúšal Martíneza prudkou strelou a o minútu neskôr namieril hlavou vedľa.

Pre Kanadu sa tak končí vydarený turnaj, počas ktorého prekonala očakávania a podala lepší výkon ako jej vyššie postavení súperi z CONCACAF Mexiko a Spojené štáty. Tieto tri krajiny spolu zorganizujú MS vo futbale 2026.

"Sú najlepším tímom na svete, ale zároveň sme mali na začiatku zápasu veľké šance," povedal stredopoliar Stephen Eustáquio pre kanadskú televíziu TSN.

"Keby sme jednu z našich príležitostí využili, priebeh zápasu by bol pravdepodobne iný. Dostať sa sem, do najlepšej štvorky Copa América, je veľký úspech," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»VIDEO: Argentína má na dosah obhajobu titulu. Postup do finále potvrdil Messi