Manchestru City hrozí odobratie titulov a vylúčenie z Premier League

Futbalisti Manchestru City.
Futbalisti Manchestru City. (Autor: TASR/AP)
Ivan Mriška|6. feb 2023 o 15:45

Klub sa údajne dopustil porušenia finančného fair play.

MANCHESTER, BRATISLAVA. Štyri roky ich vyšetrovali. Vedenie anglickej Premier League obvinilo futbalový klub Manchester City z viacnásobného porušenia finančných pravidiel. Jednať sa malo o vyše sto samostatných previnení.

„Porušenia boli spáchané počas deviatich rôznych sezón počnúc rokom 2009/10 a teraz budú postúpené nezávislej komisii. Ak by komisia uznala City vinným, čeliť bude potenciálnemu radu sankcií vrátane vylúčenia z najvyššej súťaže,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení Premier League.

Manchester City vlastní kráľovská rodina z Abú Zabí, ktorá minula milióny na nákupy hráčov.

City získali v danom období tri majstrovské tituly v rokoch 2012, 2014 a 2018. Teraz im hrozí ich odobratie.

Medzi ďalšie možné tresty pre úradujúceho šampióna patria odpočítanie bodov a zákaz prestupov.

„Porušenia sa týkajú požiadavky poskytnúť presné finančné informácie, ktoré poskytujú pravdivý a verný obraz o finančnej situácii klubu, najmä jeho výnosy, výnosy zo sponzorstva a prevádzkové náklady,“ ďalej sa uvádza v stanovisku ligy.

Vyšetrovanie vedenia anglickej súťaže sa začalo v marci 2019 po tom, ako nemecké vydavateľstvo Der Spiegel zverejnilo uniknuté dokumenty týkajúce sa finančných aktivít City.

Správa tvrdila, že Manchester City nafúkol svoje príjmy prostredníctvom svojich vlastníkov z Abú Zabí a fakticky zdvojnásobil zmluvu bývalého manažéra Roberta Manciniho, ktorá bola vedená mimo účtovníctva.

UEFA vo februári 2020 zakázala klubu účasť v Lige majstrov na dve sezóny. Športový arbitrážny súd (CAS) však tento trest zrušil.

City akékoľvek previnenie popiera a obvinenia Premier League berie ako pokus poškodiť reputáciu klubu.

„FC Manchester City je prekvapený vydaním týchto údajných porušení pravidiel Premier League, najmä vzhľadom na rozsiahlu angažovanosť a obrovské množstvo podrobných materiálov, ktoré vedeniu ligy poskytuje.

Klub víta preskúmanie tejto záležitosti nezávislou komisiou, aby nestranne zvážila komplexný súbor nevyvrátiteľných dôkazov, ktoré existujú na podporu jeho stanoviska. Tešíme sa, že táto záležitosť bude raz a navždy ukončená,“ uvádza Manchester City v oficiálnom vyhlásení.

Vzhľadom na rozsah obvinení, ktorým City čelí, bude konečné rozhodnutie komisie istý čas trvať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Manchestru City hrozí odobratie titulov a vylúčenie z Premier League