Pokutu od Weissa nedostal. Angličan si všimol na Slovensku chudobu i utečencov

Andre Green, ŠK Slovan Bratislava
Andre Green, ŠK Slovan Bratislava (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Nikola Baďová|8. apr 2022 o 12:15

Anglický futbalista opisoval, ako sa mu žije na Slovensku.

BRATISLAVA. Anglický stredopoliar André Green prestúpil vlani v auguste do klubu ŠK Slovan Bratislava. Odchovanec Aston Villa strelil v drese účastníka Fortuna ligy celkovo 14 gólov a už v nedeľu sa môže v predstihu tešiť z titulu majstra Slovenska. 

„Cesta, na ktorú som sa vydal, je zážitok,“ uviedol Andre Green pre The Athletic

Angličan prezradil, ako sa musel naučiť postarať sám o seba v krajine, kde ľudia hovoria čudným jazykom a jedia jedlá, na ktoré sa "nezvyká ľahko" a spoločnosť mu tu robí len priateľka Alice a ich dvaja psi.

Zverenci trénera Vladimíra Weissa st. majú po víťazstve v derby v Trnave (1:0) na čele štrnásťbodový náskok pred druhým Ružomberkom a už len krok im chýba k zisku štvrtého majstrovského titulu za sebou. 

Ak Slovan vyhrá v nedeľu doma nad Dunajskou Stredou a Sereď zdolá Ružomberok, na Tehelnom poli vypuknú oslavy. 

„Prišiel som sem, aby som vyhral, dal góly a zistil o sebe nejaké veci,“ zhrnul stredopoliar. 

Dvadsaťtriročný Angličan si futbal na Slovensku užíva. 

Prišiel zbierať skúsenosti 

Green začal svoju futbalovú kariéru v Aston Villa a v priebehu jarnej časti ročníka 2014/1015 sa prepracoval do prvého tímu. V nasledujúcej sezóne si vo veku 17 rokov pripísal dva štarty v prestížnej Premier League. 

Po piatich rokoch v materskom klube sa stal voľným hráčom a po pol roku bez angažmánu posilnil klub Sheffield Wednesday FC, s ktorým na jar minulého roku zostúpil do tretej anglickej ligy. 

Slovan Bratislava prejavil záujem o mladého futbalistu v zime minulého roku, ale k prestupu došlo až v auguste. V klube majstra sa stal prvým rodeným Angličanom v histórii mužstva. 

Sympatický mladík tvrdí, že po príchode na Slovensko dozrel. Futbalovo aj ľudsky. „Vďaka tomuto kroku mám teraz viac skúseností, ako väčšina anglických hráčov v mojom veku.“ 

Mnohí sa ho pýtali jednoduchú otázku: Prečo? 

„Mám na to svoje vlastné dôvody. Chcel som si veriť a dokázať, že na to mám. Prvýkrát v kariére som odohral 40 zápasov za sezónu a som v skvelej fazóne.“

Slovan prehral v aktuálnom ročníku vo Fortuna lige iba jeden zápas na začiatku februára so Sereďou (1:2). „Očakáva sa od nás, že vyhráme každý zápas. Je to pre mňa niečo nové a vďaka tomu som oveľa silnejší,“ vravel Green.

Podobný krok by odporučil aj iným mladým hráčom v Anglicku, ktorí sa nachádzajú na križovatke vlastnej kariéry. „Hráme veľa zápasov v rôznych pohárových súťažiach.“

Prvýkrát zažil zimnú prestávku

Život na Slovensku je odlišný od toho anglického. Green opisoval, ako na cestách po Slovensku videl aj chudobnejšie oblasti, zažil derby proti Trnave, v ktorom vbehli na ihrisko chuligáni, a v poslednom čase si všimol aj veľa ukrajinských utečencov, ktorí sa po ruskej invázii uchýlili do jeho prechodnej domoviny.

To všetko odchovancovi Aston Villa zmenilo pohľad na život. Nezvykol si ani na miestnu kuchyňu, bryndzové halušky sa do jeho jedálnička nikdy nedostanú. 

Rovnako iný je aj futbal. Green na britských ostrovoch nebol zvyknutý na zimnú prestávku. V nabitom programe Premier League Vianoce prakticky neexistovali. Tentokrát si s priateľkou Alicou dopriali dovolenku na ostrove Maurícius. 

Stredopoliar Slovana počas prípravy na jarnú časť ligy zažil jeden z najnáročnejších dní. Tréner Weiss zobral zverencov do lesa a rozdelil ich do skupín. 

Najlepší strelci Slovana v sezóne

André Green - 14 gólov
Vladimír Weiss ml.
- 12
Jaromír Zmrhal - 11

„Najskôr sme museli absolvovať štyrikrát beh na 1 kilometer za menej ako štyri minúty, čo bolo jednoduché, robil som to isté v Aston Villa. Potom sme však dostali až sedem sérií behov na 1 km, ktoré sme museli zvládnuť za menej ako tri minúty a 30 sekúnd. Náročnosť zvyšoval lesný terén Bolo to naozaj ťažké, ale zdá sa, že to funguje, pretože sme v dobrej fyzickej kondícii,“ vravel Green.

Počas zápasu hráči Slovana nabehajú v priemere 100 km. Pre porovnanie hráči Liverpoolu o 15 km viac. „Podľa trénera Weissa je to štandard, na ktorý sa musíme dostať.“

Angličan tiež vysvetľoval, ako si v Slovane dáva pozor na hmotnosť. Tréner Weiss si podľa neho zakladá na tom, aby sa hráči každé tri dni v klube vážili. Green má preto prvý raz v živote doma osobnú váhu.

Keď boli s Alice na dovolenke na Mauríciu, žartoval, že ju strávi iba na "listoch a vode", aby si uchoval svoju "ideálnu hmotnosť" 82,5 kg, ktorá je o niečo nižšia ako 90 kg z obdobia v Aston Villa. Tréner Weiss totiž varoval hráčov, že ak sa vrátia s čo i len kilogramom nadváhy, dostanú vysokú pokutu. Green však nemal s váhou žiadne problémy, keďže Alice je skvelá odborníčka na výživu a pripravuje mu iba zdravé jedlá.

Skupina Pomstiteľov

Hráči Slovana Bratislava na ihrisku ťahajú za jeden koniec povrazu. V šatni sa tím delí na niekoľko skupiniek. „Máme tu Srbov, Slovákov a Afričanov. Ja som v skupine takzvaných Avangerov, kde je veľa národností.“

Okrem Greena z Anglicka je v partii David Holman z Maďarska, Vernon De Marco z Argentíny, kapitán Vasil Božikov z Bulharska a Lucas Lovat z Brazílie. „Všetci hovoríme po anglicky a zopárkrát sme si spolu vyrazili a grilovali.“

Anglicky hovoriaca skupina hráčovi pomohla. Na Slovensku pôsobí už osem mesiacov, ale pozná len základné slová a frázy v slovenčine. Na ihrisku alebo tímových stretnutiach je vždy nablízku prekladateľ. 

„Nespadol som dole, keď som prišiel hrať na Slovensko. Príchod sem mi otvoril oči, ako sa hrá európsky futbal. Bolo to naozaj prospešné,“ teší sa z pôsobenia v majstrovskom klube Green. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Pokutu od Weissa nedostal. Angličan si všimol na Slovensku chudobu i utečencov