Odmietol Anglicko? V USA je Slovák trieda, má status a privilégiá

Albert Rusnák ešte v drese Real Salt Lake.
Albert Rusnák ešte v drese Real Salt Lake. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|15. jan 2022 o 08:15

Prečo Rusnák zostal hrať v Amerike?

BRATISLAVA. Podľa britských médií ho lákal možno najbohatší klub z Premier League, ale Albert Rusnák sa rozhodol zostať v americkej Major League Soccer. 

Prečo si zvolil klub, ktorý Európanom veľa nehovorí?  A aký špeciálny status a privilégia má Rusnák v USA? 

Keď ho z Košíc zvábil Manchester City, mal iba trinásť. "V klube vraveli, že nikdy predtým nezobrali do akadémie mladšieho hráča," vyhlásil pre SME ešte v roku 2009 Rusnákov otec Albert.

Bývalý hráč slávnej éry Košíc (zahral si v Lige majstrov aj proti Manchester United) a slovenský reprezentant vtedy pomáhal v Manchestri pri výbere talentov.

Citizens sa o chlapca postarali. Pridelil mu byt, Rusnákovi seniorovi našiel prácu. Mladík patril medzi najväčšie nádeje City, zahral si juniorskú Ligu majstrov.

Štýlom hry ho v žiackom veku prirovnávali k Čechovi Tomášovi Rosickému. 

"Verím, že dostanem šancu v prvom tíme. Manchester City je klub môjho srdca," vravel v minulosti Rusnák. 

Nastúpil proti Chelsea

Ofenzívny stredopoliar patril tiež medzi opory rezervného tímu City, za áčko si zahral v roku 2013 počas turné po USA v zápase proti Chelsea. Nešlo však o súťažný zápas. 

"Bol to správny krok. Šesť či sedem rokov v akadémii City mi dalo veľmi veľa. A to aj napriek tomu, že som sa neprepracoval do prvého tímu.

Získal som však základy a adaptoval som sa na anglický futbal, čo je pre mňa teraz veľkým plusom," tvrdil pred niekoľkými rokmi dnes už 27-ročný Rusnák.

Po treťoligovom anglickom Oldhame a druholigovom Birmingham City odišiel z Británie a posunul sa do najvyššej holandskej súťaže.

V roku 2014 pôsobil pol roka v Cambuure, od januára 2015 bol hráčom Groningenu, aj keď mu City ponúkli predĺženie zmluvy.

"Nechcel som sa vrátiť do City, hrať raz za čas jeden polčas za prvý tím a pravidelne za rezervu. A ani som nechcel pendlovať po hosťovaniach v druhej anglickej lige.

Neviem, za aké peniaze ma City pustili. Keď tak rozmýšľam, 500-tisíc by mohla byť primeraná suma," dodal Rusnák.

Odmietol najbohatší klub?

Pred piatimi rokmi Slovák niektorých šokoval svojim rozhodnutím. Mnoho z nich však netuší, aký získal status.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Odmietol Anglicko? V USA je Slovák trieda, má status a privilégiá