Hrdinom sa stal brankár štyridsiatnik. Ajax a Panathinaikos predviedli rekordný rozstrel

Remko Pasveer.
Remko Pasveer. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. aug 2024 o 13:07

Doterajším rekordom v súťažiach UEFA bolo 32 pokusov v rozstrele ešte z roku 2007.

BRATISLAVA. Fanúšikovia priamo na štadióne počas štvrtkového odvetného stretnutia 3. kvalifikačného kola Európskej ligy 2024/2025 medzi futbalistami holandského Ajaxu Amsterdam a gréckeho Panathinaikosu Atény netušili, že sa na tribúnach zdržia poriadne dlho.

Mohol za to rekordne dlhý penaltový rozstrel, keďže riadny hrací čas ani následné predĺženie nepriniesli meno postupujúceho do play-off.

Po minulotýždňovom triumfe 1:0 u súpera chceli Holanďania doma uhájiť svoj najtesnejší náskok.

Ajax však v 89. minúte inkasoval po zásahu Brazílčana Teteho a išlo sa do predĺženia. To však neprinieslo rozhodnutie a rad prišla penaltová "lotéria". Tá však trvala skoro tal dlho ako celé predĺženie, až neuveriteľných 25 minút.

VIDEO: Celý záznam penaltového rozstrelu

Po maratónskej prestrelke v rozstrele Ajax napokon triumfoval 13:12, pričom každé z mužstiev kopalo dovedna 17-krát.

Hrdinom Ajaxu bol 40-ročný brankár Remko Pasveer, ktorý predviedol päť úspešných zákrokov a sám premenil vlastný pokus. Až dvanásti hráči, šiesti na každej strane, kopali dvakrát. Smoliarom bol na konci 17. série Holanďan Tonny Vilhena z Panathinaikosu.

Predchádzajúci najdlhší jedenástkový rozstrel v súťažiach Európskej futbalovej únie (UEFA) sa udial vo finále majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov v roku 2007, keď Holanďania zdolalo Angličanov 13:12, pričom v rozstrele bolo vtedy dovedna 32 pokusov.

Ako referuje web televíznej stanice ESPN, absolútny svetový rekord sa zrodil v Izraeli, kde sa v máji v tamojšej tretej najvyššej súťaži v zápase medzi mužstvami Dimona a Šimšon Tel Aviv v rozstrele kopalo až 56-krát.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Hrdinom sa stal brankár štyridsiatnik. Ajax a Panathinaikos predviedli rekordný rozstrel