Guédé im v Katare predpovedal titul. Africké tímy prinášajú revolučnú vec

Dlhé roky zaužívaný trend na tohtoročnom šampionáte platiť nebude.
Dlhé roky zaužívaný trend na tohtoročnom šampionáte platiť nebude. (Autor: TASR/AP)
Daniel Dedina|15. nov 2022 o 09:30

Nie tréneri zo zahraničia. Tímy vedú domáce osobnosti.

BRATISLAVA. Dlhé roky to bolo nepísané pravidlo. Afrika má výborných futbalistov, ale na to, aby reprezentačné tímy z tohto kontinentu boli úspešné, potrebujú zahraničných trénerov. Zväčša z Európy.

Najväčšie úspechy na majstrovstvách sveta vo futbale im priniesla práve takáto kombinácia.

Kamerun ako prvý africký tím priviedol do štvrťfinále MS 1990 Rus Nepomniaščij. Do rovnakej fázy turnaja sa prebojoval Senegal na MS 2002 pod vedením Francúza Metsuho a Ghana na šampionáte o osem rokov neskôr s trénerom Rajevacom zo Srbska.

Šampionát v Katare bude v tomto smere revolučný. Africké tímy povedú výhradne africkí tréneri. Vo väčšine prípadov ide o bývalých úspešných reprezentantov svojich krajín.

Súvis s koloniálnou históriou

Zahraniční tréneri boli dlhodobo prvou voľbou afrických futbalových funkcionárov. Platilo to oddávna. Prvou africkou krajinou na svetovom šampionáte bol v roku 1934 Egypt.

Na turnaji, ktorý bol pamätný aj pre Československo – vo finále prehralo s domácim Talianskom – sedel na lavičke Egypťanov Škót James McRae.

Trvalo dlhých 36 rokov, kým sa africká krajina predstavila ma majstrovstvách sveta znova. V Mexiku 1970 viedol Maroko Blagoje Vidinič z vtedajšej Juhoslávie.

S pribúdajúcimi rokmi rástol počet účastníkov záverečného turnaja. Na uplynulých dvoch šampionátoch mal čierny kontinent päťnásobné zastúpenie, v roku 2010 v Juhoafrickej republike dokonca ešte o jeden tím viac.

V roku 2010 viedli zahraniční tréneri päť zo šiestich afrických účastníkov šampionátu, o štyri roky neskôr v Brazílii tri z piatich. Takisto to bolo naposledy, v roku 2018 v Rusku.

„Myslím, že to má veľkú súvislosť s koloniálnou históriou Afriky. S presvedčením, že treba biely dohľad, aby čierni dosiahli úspech. Afričania si želajú tento trend zvrátiť,“ citovalo v minulosti SME slová Petra Alegiho z Michiganskej štátnej univerzity, ktorý sa hĺbkovo venoval africkému futbalu.

Zmeny robia v rok šampionátu

Ďalšou výraznou črtou je to, že Afričania siahajú k zmene trénerov často práve v roku konania majstrovstiev sveta.

Nigéria sa napríklad na šampionát v roku 2010 kvalifikovala pod vedením domáceho trénera Shaibua Amodua.

Zopár mesiacov pred začiatkom turnaja v Južnej Afrike dostal dôveru skúsený švédsky kouč Lars Lagerbäck. So svojimi krajanmi sa pritom na šampionát nekvalifikoval.

Táto africká črta pretrváva aj v súčasnosti. Obsadenie lavičiek je však rýdzo domáce, hoci vo všetkých prípadoch ide o medzinárodne ostrieľaných matadorov.

V Rusku vypadli pre karty

Absolútne výnimočnou postavou na africké pomery je tréner Senegalu Aliou Cissé. Kapitán úspešného tímu z MS 2002 je pri kormidle už od roku 2015. Za sebou má 79 stretnutí.

Senegal sa pod jeho vedením postaral na predchádzajúcom šampionáte v Rusku o raritnú situáciu.

Keďže mužstvo malo v skupine rovnaký počet bodov i zhodné skóre s Japonskom a ich vzájomný zápas sa skončil remízou, o postupujúcom tíme do osemfinále rozhodlo kritérium fair-play. Tešili sa Japonci, ktorí mali na konte menej žltých kariet než ich súper.

„Radšej by sme boli vyradení iným spôsobom. Je to pre nás smutný deň, ale vieme, že také sú pravidlá,“ komentoval netradičnú situáciu Cissé.

Aj ďalší vsadili na osobnosti

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Guédé im v Katare predpovedal titul. Africké tímy prinášajú revolučnú vec