Kmotrík vyhodil ďalšieho trénera, neskôr ním bol sám. Zaujala aj petícia

Radosť futbalistov ŠK Slovan Bratislava.
Radosť futbalistov ŠK Slovan Bratislava. (Autor: Martin Baumann - TASR)
Titanilla Bőd|17. dec 2020 o 17:45

Vybrali sme sedem momentov jesennej časti Fortuna ligy.

BRATISLAVA. Pandémia koronavírusu ju na chvíľu pribrzdila, no nezastavila. V stredu sa skončila jesenná časť najvyššej futbalovej súťaže.

Na čele neúplnej tabuľky (chýbajú v nej tri zápasy) zimuje Slovan Bratislava, ktorý má päťbodový náskok pred Dunajskou Stredou. Vybrali sme sedem zaujímavých momentov jesene.

1. Tréneri Slovana

Na začiatku sezóny sedel na lavičke majstra Ján Kozák mladší, ktorého vlani zvolili za trénera roka. Slovan doviedol do skupinovej fázy Európskej ligy, neskôr s ním vyhral ligu i pohár.

Belasí však stroskotali na prvej prekážke v kvalifikácii Ligy majstrov: s KÍ Klaksvík na Faerských ostrovoch prehrali kontumačne po kurióznej situácii, keď na sever Európy odleteli až dve výpravy slovenského majstra, ale v oboch bola pozitívne testovaná osoba. Pre prísne miestne karanténne pravidlá Slovan nemohol nastúpiť na zápas.

Nečakané vypadnutie sa odzrkadlilo aj na hernom prejave tímu. V Slovnaft Cupe ledva prešiel cez Belušu a údajná hádka trénera so šéfom klubu spečatila Kozákov osud.

Syn bývalého reprezentačného trénera viedol Slovan 405 dní. Po ňom tím prevzal Slovinec Darko Milanič.

Bola to už 16. zmena trénera v Slovane od roku 2008, odkedy je majiteľom klubu Ivan Kmotrík.

Slovan však v jednom zápase viedol aj iný muž. V derby s Dunajskou Stredou Milanič a jeho celý realizačný tím chýbal pre pozitívny test na koronavírus.

Oficiálne bol v tomto zápase trénerom kormidelník rezervného tímu Stanislav Moravec, no v skutočnosti celé stretnutie odkoučoval generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší, hoci nemá potrebnú trénerskú kvalifikáciu a v zápise bol uvedený ako vedúci mužstva.

Ivan Kmotrík ml. v zápase Dunajská Streda - Slovan Bratislava.
Ivan Kmotrík ml. v zápase Dunajská Streda - Slovan Bratislava. (Autor: SITA)

Jeho konanie pobúrilo viacerých trénerov, Kmotrík podľa nich týmto správaním dehonestoval ich prácu.

Kauza sa dostala pred disciplinárnu komisiu a klub musel zaplatiť pokutu 2000 eur a Kmotrík mladší až do konca sezóny nemôže vstúpiť do šatní a technickej zóny.

2. Rekordný štart DAC

Dunajská Streda rozbehla sezónu famózne: vyhrala osem zápasov v rade. Týmto neprekonala len klubové rekordy, ale aj slovenský. Dosiaľ bolo maximom šesť víťazstiev v úvode nového ročníka.

DAC dokonale využil skrátenú nadstavbu na to, aby sa nový tréner Bernd Storck zoznámil s mužstvom a vštepil mu vlastnú filozofiu o dominantnom tempofutbale. Dunajskostredčania na začiatku sezóny valcovali, v prvých ôsmich stretnutiach dali až 28 gólov.

V druhej polovici jesene sa už nevyhli zaváhaniam. Po skončení úspešnej série získali v desiatich zápasoch 15 bodov a dali iba 13 gólov – v tomto období len štyri tímy strelili menej gólov.

Futbalisti DAC Dunajská Streda mali výborný štart do súťaže.
Futbalisti DAC Dunajská Streda mali výborný štart do súťaže. (Autor: TASR)

Nemecký kouč však bol na konci jesennej časti spokojný.

„Dominovali sme v každom zápase jesene. Platí to aj o tých, ktoré sme prehrali, len v tých sme, žiaľ, nepremenili šance. V tom bol rozdiel. Štýl bol v poriadku, výsledok nie,“ zdôraznil pre SME Storck.

3. Najmladší tréner sa drží vysoko

Príjemným oživením jesennej časti boli Zlaté Moravce. ViOn odštartuje jarnú časť zo štvrtej priečky aj zásluhou trénera Ľuboša Benkovského. Má 31 rokov a je najmladším koučom v lige.

Jeho tím na jeseň doma zdolal Slovan i Žilinu a odviezol si všetky tri body aj z Dunajskej Stredy.

Ľuboš Benkovský, tréner Zlatých Moraviec.
Ľuboš Benkovský, tréner Zlatých Moraviec. (Autor: Róbert Andrejov)

„Pri trénerstve som jedenásť, možno dvanásť rokov. Už som zažil veľa trénerov, spôsobov trénovania, filozofií, zápasov, analýz. Na základe toho sa snažím vytvárať si cestu, ktorá bude pre hráčov zaujímavá,“ povedal o svojej filozofii Benkovský.

Kľúčovými osobnosťami jeho tímu sú Filip Balaj a Dávid Hrnčár – prvý z nich skóroval 11-krát a spolu so Zsoltom Kalmárom vedie tabuľku strelcov, kým Hrnčár na góly skôr prihráva: s ôsmimi asistenciami je najlepší v lige.

4. Turbulencie v Nitre

V Nitre sa stále niečo deje. Bolo to tak aj tento rok.

V neprehľadnej spleti obchodných i osobných vzťahov medzi investormi, akcionármi či inými bývalými a súčasnými členmi predstavenstva bolo isté len jedno, že Nitru odborníci i laická verejnosť pasovali za hlavného kandidáta na zostup.

V minulom ročníku si totiž Nitra vybojovala záchranu v poslednej možnej chvíli, v baráži.

Pred sezónou sa stal hlavným trénerom Gergely Geri, ktorý Nitru už viedol, ale v januári ho odsunuli na vedľajšiu koľaj. Ivan Galád sa presunul z lavičky na post športového riaditeľa a Nitra prekonala všetky očakávania. V určitom čase bola dokonca tretia.

Gergely Geri.
Gergely Geri. (Autor: TASR)

Po domácom stretnutí s Dunajskou Stredou však vedenie klubu na mimoriadnej tlačovej konferencii predstavilo novú posilu do bránky, Izraelčana Ariela Harusha. Angažovali ho preto, lebo Dávid Šípoš, jeden z top brankárov ligy, nepredĺžil zmluvu. Harush v nasledujúcom kole už stál v bránke.

„Voľba brankára sa neudiala podľa športových kritérií, rozhodol o tom majiteľ klubu,“ priznal po stretnutí Geri. O niekoľko dní na vlastnú žiadosť v klube skončil. Mužstvo prebral Ivan Galád, Geri si rýchlo našiel nový angažmán v Diósgyőri.

5. Zemetrasenie v Pohroní

Turbulentné obdobie zažili aj u vlaňajšieho nováčika. FK Pohronie najprv vyradilo z kádra dvoch ikonických domácich futbalistov Lukáša Pellegriniho a Patrika Abraháma.

O niekoľko dní v klube skončil i športový riaditeľ Miroslav Filipko a o ďalšie tri dni dostal výpoveď aj tréner Mikuláš Radványi. Do Žiaru nad Hronom prichádzali spolu, strávili tam presne rok a vybojovali s tímom záchranu.

Mikuláš Radványi.
Mikuláš Radványi. (Autor: TASR)

„Vravel som aj funkcionárom Pohronia, že už som nadsluhoval, lebo životnosť slovenských trénerov v jednom klube je v priemere sedem mesiacov,“ prijal koniec spolupráce s nadhľadom Radványi.

Novým trénerom sa stal Ján Kameník, ale Pohronie je stále na poslednom mieste ligy.

6. Petícia za umelú trávu

Čo spája Žilinu a Trenčín? Na prvý pohľad možno nič. Omladení Žilinčania podávajú dobré výkony a sú na vynikajúcom treťom mieste tabuľky, kým Trenčania sú len deviati.

Trenčín počas výstavby nového štadióna hráva svoje domáce stretnutia práve v Žiline na umelej tráve. Umelý trávnik je naplánovaný aj do nového stánku AS.

Lenže podľa platnej smernice o infraštruktúre štadiónov by sa mal od sezóny 2023/24 využívať v prvých dvoch najvyšších slovenských súťažiach len prírodný trávnik.

Momentka zo zápasu Fortuna ligy MŠK Žilina - ŠKF Sereď na umelej tráve.
Momentka zo zápasu Fortuna ligy MŠK Žilina - ŠKF Sereď na umelej tráve. (Autor: Erika Ďurčová - TASR)

Trenčín sa preto obrátil na Medzinárodnú komisiu pre pravidlá futbalu (IFAB) a k jeho iniciatíve sa pridala aj Žilina.

Chcú dosiahnuť, aby rozhodnutie o trávniku bolo na kluboch. Umelý trávnik je praktický v nepriaznivých poveternostných podmienkach a je vhodným kompromisom, aby sa na hlavnej hracej ploche mohlo aj trénovať.

Memorandum Trenčanov podpísali aj popredné európske kluby, ako švajčiarsky Young Boys Bern či holandský FC Eindhoven.

7. Prázdne tribúny

Na začiatku sezóny sa mohli tribúny zaplniť aspoň do polovičnej kapacity, zhoršujúca sa pandemická situácia však postupne ovplyvnila aj futbalové dianie.

Od začiatku septembra mohlo byť na externých hromadných podujatiach maximálne tisíc fanúšikov a od 1. októbra sa hrali zápasy bez divákov.

Majiteľ DAC Oszkár Világi chcel na derby so Slovanom dostať do MOL arény aspoň permanentkárov: klub nakúpil antigénové testy a plánoval na vlastné náklady otestovať fanúšikov v deň zápasu.

Fanúšikovia DAC Dunajská Streda v septembri tohto roka.
Fanúšikovia DAC Dunajská Streda v septembri tohto roka. (Autor: TASR)

Podľa vtedajších nariadení totiž na hromadných podujatiach mohli byť aj diváci, ak majú negatívny test na koronavírus nie starší ako 12 hodín.

V čase, keď sa obyvatelia Slovenska len veľmi neochotne chystali na plošné testovanie, dunajskostredskí fanúšikovia sa iniciatívne registrovali na stránke klubu na testovanie.

Világiho nápad napokon zatrhol regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý takéto konanie podujatia neumožnil, keďže v čase zápasu už platilo nariadenie o zákaze vychádzania.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kmotrík vyhodil ďalšieho trénera, neskôr ním bol sám. Zaujala aj petícia