FIFA zamietla odvolania Blattera a Platiniho

Úsmevy obom vysokým funkcionárom v posledných týždňoch dozaista zmizli z tváre.
Úsmevy obom vysokým funkcionárom v posledných týždňoch dozaista zmizli z tváre. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. nov 2015 o 14:19

Prípad sa ešte môže dostať na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

ŽENEVA. Sepp Blatter a Michel Platini neuspeli s odvolaniami proti zákazu výkonu funkcií vo futbalových štruktúrach na 90 dní za pochybnú platbu z roku 2011.

Odvolacia komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zamietla ich podnety proti rozhodnutiu etickej komisie z 8. októbra tohto roku.

Blatter naďalej nemôže vykonávať funkciu prezidenta FIFA, Platini má zase zakázané úradovať ako prezident Európskej futbalovej únie (UEFA).

Francúz navyše nesmie viesť kampaň v rámci kandidatúry vo voľbách prvého muža FIFA, ktoré budú 26. februára 2016.

Obaja činovníci sa môžu ešte obrátiť na Športový arbitrážny súd v Lausanne.

Ich tresty sú naďalej len dočasné, definitívu by mal dať záver vyšetrovania etickej komisie.

Blatter a Platini zrejme až v decembri dostanú šancu vysvetliť záležitosť šéfovi súdnej komory komisie Hansovi-Joachimovi Eckertovi.

Michel Platini v roku 2011 dostal od FIFA so súhlasom jej prezidenta Blattera 2 milióny švajčiarskych frankov za poradcovské služby odvedené v rokoch 1998 až 2002.

K transakcii neexistuje žiadna zmluva a navyše sa uskutočnila až 9 rokov po vykonaní práce.

Dohoda o nej vraj existovala iba v ústnej rovine. Prišli na to vyšetrovatelia švajčiarskej generálnej prokuratúry, keď skúmali prípad údajného podplácania pri voľbách organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

Platba sa vzťahuje k Platiniho práci pre Blattera v rokoch 1998 až 2002, keď bývalý kapitán francúzskej reprezentácie pomohol Švajčiarovi dostať sa do prezidentského úradu a sám prenikol do výkonného výboru FIFA.

Dostával za to riadny zmluvný plat 300-tisíc švajčiarskych frankov ročne, za tri a pol roka si zarobil 1,05 milióna švajčiarskych frankov.

Vyšetrovateľov však zaujalo odložených 500-tisíc frankov ročne, ktoré si Platini vypýtal až v roku 2011, údajne preto, lebo to v čase vykonávania práce nedovoľovala vnútorná finančná politika FIFA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»FIFA zamietla odvolania Blattera a Platiniho