FIFA prikázala Evertonu, aby uvoľnil Pienaara pre JAR

SITA|7. jan 2008 o 19:04

LIVERPOOL 7. januára (SITA, AFP) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) nariadila Evertonu okamžite uvoľniť Stevena Pienaara pre potreby juhoafrickej reprezentácie na 26. ročníku Afrického pohára národov.

Reagovala tak na požiadavku JAR, ktorá sa na FIFA obrátila o pomoc po tom, ako sa 25-ročný Pienaar neobjavil na nedeľňajšom zraze tímu. Tréner Evertonu David Moyes chcel talentovaného stredopoliara využiť ešte v utorkovom semifinálovom stretnutí Ligového pohára proti FC Chelsea. Myslel si totiž, že podľa regulí ešte môže mať Pienaara k dispozícii. Predstavitelia FIFA okamžite kontaktovali vedenie klubu Premier League a vysvetlili mu, že si pravidlá zle vyložili a musia juhoafrického reprezentanta okamžite uvoľniť pre potreby národného mužstva.

Podľa pravidiel FIFA musí byť hráč k dispozícii A-tímu svojej krajiny 14 dní pred začiatkom významného medzinárodného podujatia a takým je aj Africký pohár národov, ktorý sa v Ghane začne 20. januára a potrvá do 10. februára 2008. Vedenie Evertonu si to však vysvetľovalo tak, že 14-dňová lehota sa počíta od úvodného zápasu mužstva na turnaji a to v prípade JAR znamená až 23. január. Tréner anglického klubu bránil svoj postoj nasledovne: "Pozorne sme si preštudovali pravidlá a vôbec z nich nebolo jasné, či sa 14 dní počíta od prvého zápasu JAR alebo od začiatku turnaja. Preto som Pienaara nominoval na duel s Chelsea. Urobil som iba to, čo bolo v prospech Evertonu."


Nachádzate sa tu:
Domov