MS vo futbale v jednej krajine? To je utópia, vraví šéf FIFA

Gianni Infantino.
Gianni Infantino. (Autor: TASR/AP)
TASR|21. okt 2021 o 13:07

Infantino podporuje spoločné kandidatúry krajín o usporiadanie MS vo futbale.

LONDÝN. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino je presvedčený, že spoločné kandidatúry viacerých krajín o organizáciu majstrovstiev sveta majú pred sebou svetlú budúcnosť.

Podporil tým snahu štyroch krajín Veľkej Británie a Írska, ktoré sa chcú pokúsiť o usporiadanie MS v roku 2030.

"Chcieť od jednej krajiny, aby prevzala na seba celé bremeno organizácie MS, je v týchto časoch utópia. Myslím si, že tento trend sa skončil a musíme hľadať nové spôsoby, ako šampionát spraviť ekonomicky udržateľný a zároveň atraktívny.

Veľmi nám tiež záleží na ekologickej stránke, z tohto pohľadu sa kandidatúra Veľkej Británie a Írska javí ako vhodná. Päť susediacich krajín zaisťuje ekonomickú i ekologickú udržateľnosť," vyhlásil Infantino.

Prvý muž svetového futbalu zároveň informoval, že 20. decembra sa uskutoční globálny samit zástupcov jednotlivých členských krajín.

Jednou z hlavných tém bude diskusia o budúcnosti a smerovaní medzinárodného futbalu a nastolenie otázky o organizácii MS v dvojročnom cykle. FIFA chce podľa Infantina nájsť v tejto citlivej téme konsenzus.

MS plánujú o deväť rokov zorganizovať spoločne aj juhoamerické krajiny Uruguaj, Argentína, Paraguaj a Čile. Oficiálne potvrdili svoj záujem aj Portugalsko a Španielsko, medzi možných organizátorov patrí aj Čína.

O dejisku turnaja sa má rozhodnúť v roku 2024. MS v roku 2022 sa uskutočnia v Katare, o štyri roky neskôr v USA, Kanade a Mexiku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale v jednej krajine? To je utópia, vraví šéf FIFA