Federerovi chýba už len olympijský triumf vo dvojhre (ohlasy)

Švajčiarsky daviscupový tím.
Švajčiarsky daviscupový tím. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. nov 2014 o 10:58

Finále Davisovho pohára v Lille sa postaralo o nový divácky rekord.

LILLE. Na nedeľňajšiu záverečnú časť programu stretnutia Francúzsko - Švajčiarsko na antuke pod strechou v Lille vo finále Davisovho pohára 2014 si kúpilo vstupenky 27 448 divákov, čo tesne znamená nový rekord podujatí pod hlavičkou ITF, ATP či WTA. Na piatok aj sobotu oficiálne predali 27 432 lístkov.

Hralo sa na upravenom futbalovom stánku Stade Pierre Mauroy. Švajčiari zvíťazili 3:1, v nedeľu rozhodol Roger Federer, keď prekonal Richarda Gasqueta.

Doterajšie oficiálne maximum držalo takisto finále Davis Cupu, a to zo sezóny 2004, keď Španieli na Olympijskom štadióne v Seville hostili Američanov - 27 200 fanúšikov.

O absolútny tenisový rekord sa postaral exhibičný Duel pohlaví medzi Billie Jean Kingovou a Bobbym Riggsom, ktorý v roku 1973 v Houstone sledovalo viac ako 30 000 zvedavcov.

Ohlasy médií:

20 minuten (Švaj.): "Švajčiarsko prvý raz získalo najškaredšiu šalátovú misu na svete. Federerov stopbal a slzy šťastia. Posledný fiftín bol grandiózny, potom prišli emócie."

Tages Anzeiger (Švaj.): "Zlatá tímová robota. Švajčiarsko korunoval kráľ tenisu."

Blick (Švaj.): "Federer všetko vyriešil víťazstvom nad Gasquetom. Švajčiarsko je po 103. ročníku 14. krajinou, ktorá získala 105 kg vážiacu striebornú trofej."

Swiss Tennis (Švaj.): "Je to tam! Švajčiarsko sa pred rekordnou návštevou 27 448 stalo 14. a zároveň najmenšou krajinou, ktorá dobyla Davis Cup."

L´Equipe (Fr.): "Veľkolepí Švajčiari. Roger Federer nedoprial Richardovi Gasquetovi šancu. Spolu so Stanom Wawrinkom dodal svojej krajine prvý Davis Cup."

Le Parisien (Fr.): "Federerovi teraz chýba už len olympijský triumf vo dvojhre. Môže sa oň pokúsiť v sezóne 2016 v Riu de Janeiro. Bude mať 35 rokov. Kto by si však trúfol vyhlásiť, že nebude mať šancu po tom, čo predvádzal tento rok?"

Le Figaro (Fr.): "Federer a Švajčiarsko s posvätnou trofejou. Francúzske čakanie na desiaty triumf pokračuje."

FFT (Fr.): "Federer poslal Švajčiarsko do raja. Proti Gasquetovi dominoval. Francúzsky sen je pretrhnutý a sklamanie obrovské."

Ohlasy tenistov a trénerov:

Martina Hingisová: "Švajčiarsko víťazom Davis Cupu!!! Gratulácia Rogerovi a Stanovi. Akýže historický triumf... Hopp Schwiiz!!!"

Andy Murray: "Federer sa v piatok trápil a dnes bol fantastický. Ako veľa sa toho môže zmeniť za pár dní."

Paul Annacone: "Skvelý výkon celého švajčiarskeho tímu. Dobre zvládnuté, chalani, vychutnajte si oslavy."

Gustavo Kuerten: "Švajčiarsko premiérovo získalo Davis Cup, vo finále zvíťazilo vo Francúzsku 3:1. Roger Federer - prvý zápas na okruhu 1996, prvý titul 2001, prvý grandslamový triumf 2003, prvé olympijské zlato 2008, prvý Davis Cup 2014."

Brad Gilbert: "Takto sa skončila sezóna 2014. Zostáva len 6 týždňov do začiatku tej ďalšej."

Amer Delič: "Viete si predstaviť televízne ratingy vo Švajčiarsku? Nejakých 90 %? Viac? Menej?"

Darren Cahill: "Gratulácia Švajčiarom. Vyhrať ako tím je v tenise zriedkavé. Spomienky na celý život."

Juan Ignacio Chela: "33 rokov, háklivý chrbát, nulový odpočinok, bez času zvyknúť si na povrch, hral dvojhry aj štvorhru, je daviscupový šampión. Roger."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Federerovi chýba už len olympijský triumf vo dvojhre (ohlasy)