Federer by uspel v 7 z 10 takých zápasov, odhaduje Sampras

SITA|10. júl 2008 o 14:10

NEW YORK 10. júla (SITA) - Ani sedemnásobného wimbledonského šampióna Peta Samprasa nenechalo chladným nedeľňajšie finále dvojhry mužov na 122. tenisových majstrovstvách Anglicka na londýnskej tráve. ...

NEW YORK 10. júla (SITA) - Ani sedemnásobného wimbledonského šampióna Peta Samprasa nenechalo chladným nedeľňajšie finále dvojhry mužov na 122. tenisových majstrovstvách Anglicka na londýnskej tráve. "Bol to jeden z najlepších zápasov, aké som za ostatných mnoho, mnoho rokov videl," povedal legendárny Američan v interview pre magazín Tennis. Tridsaťšesťročný washingtonský rodák poslal zdolanému Rogerovi Federerovi povzbudzujúcu sms-ku: "Smola. Škoda, že niekto z vás musel prehrať. Môžeš však byť hrdý na to, ako ďaleko ste sa spolu s Rafom dostali za hranicu bežného." Švajčiar mu obratom poslal poďakovanie za toto vyjadrenie sympatií.

"Viem, že teraz musí byť sklamaný. Ten súboj sa mu určite v hlave vracia stále nazad. Časom sa však dokáže obzrieť a vychutnať si túto udalosť napriek nezdaru - som o tom presvedčený. Dvaja velikáni na vrchole svojho športového umenia hrajú vynikajúco na najkultovejšom dvorci planéty. Keby ste písali scenár, nemohol by byť príťažlivejší - Roger dolu 0:2, potom vyrovnáva, ale Nadal osvedčuje svoje srdce... Bol to skvelý tenis a zároveň skvelá dráma," uviedol dovedna 286 týždňov panujúci niekdajší líder renkingu.

Sampras nesúhlasil s častým názorom, že Federer si mohol počínať aktívnejšie a viac sa uchyľovať k taktike "servis - volej": "Roger je zozadu natoľko lepší od každého s výnimkou Rafu, že by to zrejme nebol múdry ťah. Možno sa dalo viac chodiť dopredu, ale ja mám stále pocit, že keď tam tých dvoch postavíte desaťkrát, v siedmich prípadoch zvíťazí Federer. Ťahali sa o každučký bod - na rozdiel od antuky. Na tej je Nadal kráľom, som si však istý, že Roger sám seba bez zmeny považuje za najlepšieho tenistu na tráve. Verím, že oprávnene. Španiel však ukázal, že momentálne to už môže medzi nimi byť aj vo Wimbledone situačnou záležitosťou formy a niekoľkých loptičiek. Teraz to napokon tesne dopadlo v Nadalov prospech. Roger však hral dosť dobre na to, aby si aj on zaslúžil radovať sa. Nestalo sa, ale celkovo zastávam názor, že vôbec nemá zlý rok - len sám sebe nasadil latku privysoko."

Od augusta 2003 oficiálne odmlčaný Sampras komentoval aj Federerovu absenciu dlhodobého kouča: "Podľa mňa to preňho nie je nevyhnutnosť. Tréner však môže vidieť veci, ktoré hráčovi uniknú. Osobne mi pomáhalo, keď Paul Annacone povedal čosi typu: skús začať podaniami do jeho bekhendu. Nasadíš mu chrobáka do hlavy a potom útoč do forhendovej strany, keď začne otvárať dvorec. Viete, občas som takéto rady aj tak púšťal z hlavy a robil si to po svojom na základe vývoja situácie. Prípad od prípadu. Ak sa však kvalitný kouč podieľa povedzme dvoma percentami na výkone, nebol to práve ten nedeľňajší wimbledonský rozdiel medzi Federerom a Nadalom? Ktovie..."

Držiteľ 64 titulov Sampras, ktorý sa 29. novembra v rámci bratislavskej exhibície stretne s Dominikom Hrbatým, je stále presvedčený o tom, že Federer viaznuci od US Open 2007 na tucte grandslamových titulov prekoná jeho rekordných 14 primátov z úrovne veľkej štvorky: "Je to absolútne neodvratné. Ešte niekoľkokrát triumfuje vo Wimbledone i na US Open. Nepochybujem o tom. Vopred som mu povedal, že osobne chcem byť pri tom, keď bude siahať po pätnástej vrcholnej trofeji. Trochu sebecky som ho upozornil, nech si to radšej nečasuje do Melbourne, ak sa dá. Už som sa totiž v mojom živote nacestoval viac než dosť. Z emocionálnej stránky by som mu to doprial v Londýne."

Američan prezradil, že s Federerom síce plánujú nadviazať na svoje nedávne ukážkové súperenia, ale zatiaľ sa im nepodarilo konkretizovať tento zámer: "Bolo by pekné znova si zahrať, ale Roger teraz loví iné ryby. Napríklad Peking. Možno preto, lebo zrejme je najúspešnejším športovcom všetkých čias z jeho malej krajiny. Švajčiarsku sa zvykne viac dariť v zimných odvetviach, ale letné olympijské majú väčší cveng."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer by uspel v 7 z 10 takých zápasov, odhaduje Sampras