Na mŕtvom štadióne hrdinský výkon. Remíza je výhra, vyhlásil Gašparík

Michal Ďuriš sa teší z gólu.
Michal Ďuriš sa teší z gólu. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|9. nov 2023 o 22:20

Trnava zmenila herné rozostavenie.

FARUM. Do dvadsaťtisícového dánskeho mesta cestovali bez deviatich zranených hráčov, bez bodu a v úlohe outsidera.

Futbalisti Spartaka Trnava sa však Nordsjaellandu nezľakli. Podali hrdinský výkon na hranici svojich možností a domov si vezú cenný bod za remízu 1:1.

„Remíza je pre nás výhra. Nie z pohľadu, že sme prehrávali, ale proti komu sme hrali,“ vyhlásil tréner Spartaka Trnava Michal Gašparík.

Dvakrát výborný Takáč

Hralo sa za dažďa na umelej tráve, čo hralo v prospech domácich mladíkov. Trnavčania však výborne vypĺňali priestory a obetavo bránili.

Trnavským hrdinom prvého polčasu sa stal brankár Dominik Takáč, ktorý zlikvidoval dva samostatné úniky Dánov. V oboch prípadoch výborne čítal hru, vybehol a zasiahol.

Loptu vyťahoval zo siete len po penalte Marcusa Ingvartsena, ktorú arbiter pískal po ruke Michala Ďuriša.

Po zmene strán sa čakal tlak Nordsjaellandu. Opak bol však pravda. Domáci sa už do šancí nedostávali a za nepremenené tutovky ich trestal hlavou Michal Ďuriš.

Pre bývalého slovenského reprezentanta to bol premiérový gól za Trnavu v Európskej konferenčnej lige.

Situáciu skúmal systém VAR, pretože postranný rozhodca kýval ofsajd. Gól však na radosť hráčov Spartaka platil.

Mali sme štyri, päť dní, aby sme sa pripravili. Bolo to vidieť hlavne v druhom polčase, keď to malo kvalitu. Pri troche šťastia sme mohli skóre aj otočiť.

Keď sme začali hrať futbal, domáci mali problém. Neboli takí agresívni ako možno čakali, povedal strelec trnavského gólu Michal Ďuriš.

Nezlomný charakter Trnavy

V posledných minútach ukázali Trnavčania nezlomný charakter. Zo zvukových mikrofónov bolo počuť, ako ich tréneri nabádajú, aby hrali aktívne. Ich pokyny plnili a favorita do vážnejšej šance nepustili.

Futbalisti Spartaka Trnava tak získali prvý bod v H-skupine a zaň aj prémiu 166-tisíc eur.

„Výborný zápas z našej strany. Dostali sme sa do hry a chalani si začali ešte viac veriť. Vedeli sme, že keď budeme držať loptu a necháme súpera behať, tak ho dokážeme zatlačiť na vlastnú polovicu. A že si niečo vypracujeme,“ hodnotil tréner Trnavy.

Spartak po hodine hry využil signál po štandardnej situácii. A odvtedy bol mierne nebezpečnejší.

Domáci už nemali žiadne vyložené šance a my sme sa do toho tlačili. Záver bol trošku hektický, ale aj ten sme veľmi dobre a skúsene ustáli,“ dodal Gašparík.

Zmenili herný systém

Trnava v Dánsku zmenila herný systém, z piatich prešla na štyroch obrancov.

„Chceli sme brániť viac s krídlami vnútri a sadlo nám to. Aj keď v prvom polčase domáci mali šance, ale tie vznikali po individuálnych riešeniach. Pri obrovskej kvalite, ktorú majú vrchní hráči Nordsjaellandu, nemohlo to byť inak,“ tvrdil.

Hodnota kádra dánskeho klubu podľa špecializovaného nemeckého portálu transfermarkt.com dosahuje 37 miliónov eur. Trnavský má hodnotu o takmer tridsať miliónov menej.

„Majú vyššiu kvalitu. Je to o tom, že hrajú takéto ťažké zápasy. Naše mužstvo nie je zvyknuté na takú intenzitu, tempo a rýchlosť prihrávania. To je rozdiel medzi nami a európskymi mužstvami.

Kvalita je jedna vec. Ale druhá, že my na to nie sme naučení,“ priznal tréner Spartaka.

Gašparík: Tento štadión je mŕtvy

Na zápas prišlo 5 262 divákov. Približne šesťsto priaznivcov cestovalo z Trnavy. Kouč Spartaka mal medzi skalnými aj svoju partnerku.

„Videl som veľa zápasov, ale tento štadión je taký mŕtvy. Konečne to tu žilo vďaka našim fanúšikom. Cítili sme sa tu ako doma, za čo im pekne ďakujem.

Veľmi nám to pomohlo. Najmä v posledných nastavených minútach, keď sme sa bránili. Hráčom to vlievalo energiu.

Bolo milé, že si ľudia našli cestu, aj keď pravdepodobne nepostúpime zo skupiny,“ uzavrel tréner Trnavy Michal Gašparík.

Tabuľka skupiny H

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Na mŕtvom štadióne hrdinský výkon. Remíza je výhra, vyhlásil Gašparík